23 Feb 2019 - 13:06       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Vodafone iese cu internet inclus si pentru companii

miercuri 08 februarie 2012
Autor: Adrian Seceleanu 08
.02.2012

Tinta urmarita de operator prin noile planuri tarifare: cresterea numarului de utilizatori de smartphone-uri si internet mobil.Vodafone, numarul doi pe piata locala de telefonie mobila, a relansat marti oferta de servicii dedicate companiilor introducand in premiera abonamente care includ si servicii de date mobile sau apeluri internationale, cu tarife care variaza intre 2,5 si 85 de euro pe luna (fara TVA).

Schimbarea de oferta tine cont de evolutiile de pe piata, de modelele de consum ale clientilor, dar si de obiectivele operatorului de a mari numarul de clienti care folosesc date mobile si smartphone-uri.

"Tarifele la abonamentele pentru clientii business nu se mai schimbasera de ani de zile. Era necesara o schimbare. Vodafone e prima companie care introduce pe piata abonamente business cu date incluse", a spus Andres Vicente, spaniolul care ocupa din noiembrie 2011 functia de director comercial pe segmentul business al companiei. "Noile planuri tarifare tin cont de modelul de utilizare din Romania, dar si de faptul ca smartphone-urile si aplicatiile mobile, desi sunt din ce in ce mai relevante, raman greu accesibile pentru unii utilizatori. Vodafone urmareste ca fiecare angajat al unei companii sa poata utiliza un smartphone", a adaugat el.

Pentru a se asigura ca va atinge acest obiectiv si va creste cu cateva procente rata de utilizare a smartphone-urilor, de la aproximativ 20% cat este in prezent, compania va oferi o serie de telefoane la pret subventionat impreuna cu aceste planuri tarifare. Compania a lucrat si la dezvoltarea retelei, extinzand la 43 de orase si localitati acoperirea serviciilor de date mobile HSPAA cu viteze de descarcare a datelor de pana la 21,6 Mbps.

Spatiu de crestere pe acest segment exista in zona business din Romania, a spus Benoit Valla - director enterprise marketing in cadrul companiei. "In Romania 20% din clienti folosesc un smartphone, fata de 44% in Europa Occidentala. Tinta noastra este sa convingem clientii sa migreze spre pachete de servicii integrate. Cu noile abonamente speram sa eliminam barierele in dotarea angajatilor cu smartphone-uri."

Datele operatorului arata ca Vodafone Romania este liderul pietei de telecomunicatii mobile pentru clientii business, cu o cota de piata de peste 50%.

Defalcat, operatorul detine o cota de piata de 70% in randul companiilor mari (big accounts), 55% in cazul IMM-urilor (SME - Small and Medium-sized Enterprises) si 40% la persoane fizice autorizate si mici intreprinzatori (SOHO - Small Office Home Office). Pozitia de lider a pietei business este disputata intre Orange si Vodafone de mai multi ani de zile, fiecare dintre companii sustinand ca este numarul unu.

Pe langa Orange, Vodafone concureaza pe piata pentru clienti si cu grupul format din companiile Cosmote si Romtelecom, dar si cu romanii de la RCS&RDS.

A revenit piata clientilor business pe crestere, in concordanta cu semnalele mai bune din economie? Creste numarul de clienti, iar veniturile scad mai incet - ceea ce este o veste foarte buna, spune Andres Vicente. "Din punctul de vedere al veniturilor piata scade mai incet. Inregistram cresteri pe serviciile de voce si date fixe si cresteri puternice pe datele mobile intr-un ritm mai rapid decat cel inregistrat la nivelul industriei", a spus Vicente.

Care este motorul de crestere pe piata - clientii noi sau lupta pe utilizatorii altor operatori? "Sunt foarte putini clienti noi pe aceasta piata", spune Vicente, iar in acest context ?joculi pe piata este dat de competitia pentru abonatii existenti. "Avem si abonati care au trecut la alt furnizor si acum revin. Dar cresterea mai vine si pentru ca exista clienti care prefera sa cumpere toate serviciile de la acelasi furnizor". Vicente a dat ca exemplu de client business castigat recent de Vodafone A&D Pharma - cel mai mare grup din industria medicamentelor, cu un rulaj de aproximativ 800 mil. euro, care detine afaceri in distributie (Mediplus), farmacii (Sensiblu) si clinici private (Anima).

Cum e piata telecom din Romania fata de cea din Spania? "Piata de aici a trecut prin niste razboaie foarte agresive pe preturi, iar tarifele s-au arodat puternic. Marja de profitabilitate la nivelul pietei este semnificativ mai mic in raport cu Spania", a spus managerul Vodafone.

El a adaugat insa ca este optimist in ceea ce priveste viitorul pietei, in contextul in care companiile vor adopta din ce in ce mai mult serviciile de date si smartphone-urile, iar mari clienti precum cei din utilitati vor incepe sa dezvolte proiecte - precum contoarele inteligente - care ar putea utiliza servicii de date mobile.

Cum consuma telecom companiile

50% din utilizatori consuma mai putin de 100 de minute pe luna, iar apelurile sunt realizate in principal in interiorul grupului; acesti utilizatori folosesc doar serviciile de voce.

30% din utilizatori consuma pana la 400 de minute de apeluri pe luna, folosesc in special apelurile de voce, dar trimit si SMS-uri si folosesc si date mobile.

15% din utilizatori vorbesc pana la 1.000 de minute pe luna si utilizeaza semnificativ serviciile de date si apelurile internationale.

5% din clienti vorbesc peste 1.500 de minute pe luna si folosesc intens toate serviciile: mesagerie, date, roaming.

Noua oferta a Vodafone pentru firme

Toate abonamentele includ convorbiri nelimitate in grupul de utilizatori format de angajatii companiei; pentru prima oara in unele abonamente sunt incluse si date mobile nationale sau in roaming, SMS-uri sau minute internationale.

Pentru fiecare tip de abonament sunt disponibile telefoane la pret subventionat; spre exemplu, la abonamentul de 13,5 euro pe luna - care include 500 de minute nationale catre Vodafone sau retele fixe, 175 de minute catre alte retele mobile, 20 de SMS-uri si 150 de MB de date - este disponibil smartphone-ul cu sistem de operare Google Android Vodafone Smart la pretul de 14 euro.

Pretul abonamentelor variaza intre 2,5 euro si 85 de euro pe luna (fara TVA).

Cel mai scump abonament, Top Plus, cu un tarif de 85 de euro pe luna (fara TVA), vine cu iPhone 4S la pretul de 1 euro si include 1 GB de date national si 1 GB de date si 200 de minute de apeluri in roaming, apeluri nelimitate in Vodafone si retele fixe, SMS-uri nelimitate, 1.000 de minute spre alte retele mobile si 200 de minute de apeluri internationale.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu