23 Feb 2019 - 12:42       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Click : Vinzi sau inchiriezi locuinta? Ai nevoie de certificatul energetic

marți 04 iunie 2013

Ce e certificatul energetic?

Certificatul energetic al cladirii este un document tehnic cu caracter informativ si care atesta performanta energetica a imobilului respectiv


. Performanta energetica a cladirii reprezinta energia efectiv consumata sau estimata pentru a raspunde necesitatilor legate de utilizarea normala a imobilului: incalzirea, prepararea apei calde de consum, racirea, ventilarea si iluminatul.

Performanta energetica se calculeaza tinand cont de anumiti factori: izolatia termica, caracteristicile tehnice ale cladirii si instalatiilor, proiectarea si amplasarea cladirii in raport cu factorii climatic exterior, expunerea la soare si influenta cladirilor invecinate, sursele proprii de producere a energiei, climatul interior al cladirii care influenteaza necesarul de energie.

In functie de energia consumata pentru incalzire, climatizare, iluminat, cladirea primeste un indicativ de la A la G. A reprezinta un consum redus de energie, iar G un consum mare.

De ce avem nevoie de el?

Obligativitatea certificatului energetic a fost introdusa prin Legea 159/2013, publicata in Monitorul Oficial, pentru modificarea si completarea Legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor.

Noua lege prevede ca pentru cladirile sau unitatile de cladire care se vand sau se inchiriaza, investitorul, proprietarul, administratorul sunt obligati sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, dupa caz, anterior perfectarii contractului, o copie a certificatului energetic. La incheierea contractului de vanzare-cumparare proprietarul are obligatia de a transmite certificatul, in original, noului proprietar.

Obligativitatea certificatului energetic trebuia sa intre in vigoare inca de la inceputul anului 2010, dar a fost amanata de mai multe ori, dupa ce notarii au sustinut ca masura va majora pretul caselor vechi cu 5-10% si va bloca tranzactiile, iar Guvernul a apreciat ca procedurile de aplicare a noului sistem nu sunt suficient de clare si ca numarul de auditori energetici este mic.

Cat dureaza sa-l obtii?

Durata de realizare e de 1-2 zile pentru un apartament, 2-3 zile pentru o vila si o saptamana pentru un bloc de locuinte. Timpul depinde de tipul cladirii si datele care sunt puse la dispozitia auditorului de catre proprietar.

Acte necesare

Pentru apartament va trebui sa prezinti planul apartamentului (releveu din dosarul de cadastru sau cartea thenica a constructiei). In cazul unei cladiri, va trebui sa prezinti:

- Plan situatie - cu incadrarea cladirii in functie de punctele cardinale si vecinatati; 5 Planurile - subsol, parter, nivele curente;- Sectiuni - longitudinale, transversale. Uite cat trebuie sa scoti din buzunare - certificat-energetic.ro apartament 1 camera - 220 lei; apartament 2 camere - 250 lei; apartament 3 camere - 290 lei; apartament 4 camere - 350 lei; case, vile - 4 lei/metru patrat, negociabil.- auditenergetice.ro apartament sub 35mp - 250 lei; apartament intre 35-65 mp - 300 lei; apartament intre 66-90 mp - 350 lei; apartament peste 90 mp - 400 lei; Case, vile - sub 100 mp - 500 lei; case, vile intre 101-200 mp - 600 lei; case, vile peste 200 mp - negociabil.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu