23 Feb 2019 - 12:42       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Viitorul creditelor de consum va fi in lei, dar bancherii inca cer dobanzi de peste 15% pe an

vineri 17 februarie 2012
Autor: Ciprian Botea 16
.02.2012

Creditele de consum au fost scoase de la promotie de bancheri la inceput de an in asteptarea noilor restrictii stabilite de BNR privind imprumuturile pentru populatie, dar putinele oferte aruncate pe piata contureaza clar un viitor al finantarilor in lei.Dobanzile la creditele de consum in lei raman in cele mai multe cazuri peste 15% pe an, adica de trei ori mai mari decat costul la care bancile se imprumuta de pe piata. Indicatorul Robor la trei luni, folosit ca baza de pret pentru multe contracte de credit, este in prezent de circa 5% pe an.

Bancherii spun ca in viitorul apropiat nu se intrevede o ieftinire a creditelor in lei avand in vedere ca platesc mai mult pentru depozitele atrase.

"Noi nu avem restrictii de finantare in moneda locala, dar resursele atrase de pe piata locala sunt limitate si bancile nu vor putea sa reduca dobanzile la credite. Acesta este costul pentru conditiile actuale, iar pe termen scurt nu vad semne de ieftinire a creditarii in lei, ci mai degraba de crestere usoara a dobanzilor", afirma Gábor Ljubicic, director general adjunct pe retail al OTP Bank.

Maghiarii de la OTP spun totusi ca semnalele de revenire a consumului sunt incurajatoare si promoveaza in prezent credite de consum in lei cu dobanda fixa de 15,79% pe an. Clientii pot imprumuta pana la 42.000 de lei pe o perioada de maximum 7 ani, iar banca promite aprobarea dosarului de credit in cel mult 48 de ore de la depunerea documentatiei.

OTP nu percepe comisioane de analiza sau administrare, iar dobanda anuala efectiva ajunge la 16,98% pe an. Dobanda anuala efectiva la un credit de consum ajungea la nivelul pietei la 16,79% pe an la sfarsitul lunii decembrie, potrivit datelor BNR.

Oficialii bancii spun ca volumul creditelor de consum vandute in ianuarie si februarie s-a dublat comparativ cu aceeasi perioada din 2011. Cererea a crescut constant pe parcursul ultimului an, astfel ca in iulie 2011 banca a dat credite de 7,6 milioane lei fata de numai o jumatate de milion de lei in prima luna a anului trecut.

Banca a dat in 2011 credite cu o valoare cumulata de 63 mil. lei (15 mil. euro), valoarea medie a unui imprumut ridicandu-se la circa 21.000 de lei (echivalentul a 5.000 de euro). Maghiarii au inceput sa promoveze din nou anul trecut creditele de consum fara garantii, fiind incurajati de perspectivele de revenire a economiei, dupa ce inghetasera practic vanzarile de astfel de imprumuturi din 2008. Numarul promotiilor la creditele de consum pot fi numarate insa pe degete in prezent dupa ce in toamna mai multe banci se bateau pentru a atrage clienti.

Carpatica, un jucator de talie redusa cu actionariat local, vinde pana pe 17 februarie credite de nevoi personale in lei cu dobanda redusa cu un punct procentual fata de oferta standard. Costul efectiv este de 12,9% pe an, fiind printre cele mai mici de pe piata. Si BCR, cea mai mare banca locala, promoveaza creditele de consum si cardurile de credit in aceasta perioada. Dobanda anuala efectiva trece insa de 20% pe an la lei.

Bancile promoveaza creditele de consum in lei in contextul noilor reglementari ale BNR, care restrictioneaza accesul populatiei la finantarile in valuta. Astfel, clientii care vor un credit in valuta trebuie sa aduca la banca garantii de 133% din suma imprumutata. Totodata, perioada maxima de acordare a fost limitata la 5 ani, dar oficialii OTP spun ca deocamdata nu au primit avizul BNR pentru noile norme de creditare si imprumuturile sunt acordate inca pe termene de pana la 7 ani.

Bancile trebuia sa transmita noile norme la BNR pana la sfarsitul lunii ianuarie, dar multe au trimis documentat ia pe ultima suta de metri tocmai pentru a putea vinde credite dupa criterii mai relaxate o perioada mai lunga de timp. Impactul noilor reguli asupra creditelor de consum in lei este insa limitat, cele mai afectate fiind creditele de nevoi personale cu garantii. Astfel, un client care putea imprumuta pana acum 30.000 de euro pe 20-25 de ani va mai putea lua maximum 8.000 de euro odata cu reducerea perioadei de rambursare la 5 ani.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu