23 Aug 2017 - 09:22       

 
Parteneri 



 

 

 



* Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Jurnalul Național : Valul de canicula aduce toxiinfectii alimentare

marți 02 august 2016
Vezi galeria foto (adsbygoogle = window
.adsbygoogle || []).push({});

Caldura extrema, pe o perioada foarte lunga de timp, aduce in fiecare vara un val de toxiinfectii alimentare, mai ales pe litoral. Cauzele sunt multiple, de la consumul de alimente cumparate de pe mesele pliante ale vanzatorilor ambulanti, pe care autoritatile nu ajung sa le verifice, de cele mai multe ori, pana la contaminarea cu bacterii sau virusuri la locurile de joaca ale copiilor, in piscine sau in apa marii. Un focar de toxiinfectie alimentara poate duce toti clientii unui restaurant la spital, in aceeasi zi, dar astfel de cazuri inca nu s-au inregistrat.

Semnele intoxicatiei alimentare sunt de natura gastro-intestinala: diaree, greata, dureri de cap, febra cu frisoane, transpiratie excesiva, ameteli, lacrimarea ochilor, salivatia excesiva, confuzie mentala, varsaturi, dureri abdominale si stare generala de slabiciune. Acestea difera in functie de agentul patogen implicat. În timpul caniculei prelungite, microorganismele se inmultesc extrem de rapid in alimentele perisabile. Cele mai periculoase obiceiuri ale consumatorilor din Romania sunt acelea de a cumpara mancare de la vanzatorii ambulanti, in special porumb fiert sau copt de pe plaja, dar si gogosi, merdenele sau, mai rau, carne si peste, preparate pe gratare improvizate. Riscul crescut de contaminare este cauzat in principal de conditiile improprii de igiena, la prepararea alimentelor, dar si de conditiile improprii de depozitare si conservarea incorecta a alimentelor. “În primul rand, un pui cu salmonella poate fi preparat la temperatura foarte ridicata, astfel incat virusul sa nu mai fie transmis la consumator, insa, cand cutitul folosit la taierea carnii nu a fost spalat si a fost folosit pentru a se taia legume, branzeturi, paine sau orice altceva, virusul se transmite prin celelalte alimente, care au fost astfel contaminate”, explica Sorin Mierlea, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (ANPCPPSR).  

 

Focare de bacterii si virusuri

Autoritatile de control din alimentatia publica sunt prezente in permanenta pe litoral, la hoteluri, restaurante si in magazine, pentru a evita declansarea focarelor de toxiinfectii alimentare. „Focar de toxiinfectie alimentara inseamna ca cel putin 40% dintre cei care au consumat din mancarea unui restaurant s-au imbolnavit imediat, asa cum se intampla la nunti, in tabere si in alte locuri aglolmerate unde se vinde mancare. Trebuie sa tinem cont de faptul ca e vara, e canicula, alimentele se pot altera foarte usor, dar, pe de alta parte, nu avem obiceiul de a ne spala pe maini, mai ales copiii sau cei care servesc la masa si sterg mesele. Toxiinfectia alimentara este cauzata de un virus sau de o bacterie si nu trece fara tratament medicamentos”, mai spune Sorin Mierlea. Simptomele pot fi aceleasi ca in cazul indigestiei, atunci cand se mananca in exces, sau ca in caz de insolatie, insa acestea din urma sunt mai usor de tratat si nu se depisteaza un virus, o bacterie sau alt parazit, in urma analizelor pacientilor. Daca se depisteaza cauza toxiinfectiei alimentare, autoritatile de control trebuie sa verifice comerciantii indicati de clientii care s-au imbolnavit, iar analizele de laborator indica daca virusul, bacteria sau alti paraziti au fost gasiti si in alimentele verificate la respectivii comercianti.

Si apa marii poate fi contaminata

În plin sezon estival, cand numarul turistilor care intra in apa marii in acelasi timp este extrem de mare, iar caldura este excesiva, unele virusuri sau bacterii pot transmise si prin acest mediu. Litoralul bulgaresc s-a confruntat, in  2014, cu o situatie de contaminare a apei marii cu „Escherichia coli” si „enterococi intestinali”, la Varna.

 

Toxiinfectia alimentara este o afectiune cauzata de consumul de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene: bacterii, virusuri sau alti paraziti.

 

„Se poate vorbi despre un focar de toxiinfectie alimentara daca un numar mare de oameni este afectat, din aceeasi sursa. Rezultatele nu se pot da pe loc, ci dupa ce se verifica toate analizele”, Bogdan Pandelica, presedinte ANPC

 

Regulile de igiena nerespectate in perioadele de canicula pot trimite la spital mii de consumatori, mai ales daca mananca de la vanzatorii ambulanti

 

Sabotaj sau exces de zel

Paul Anghel, director general al ANPC, a declarat, pe 21 iulie, ca la hotelul Mera, din statiunea Venus, este focar de toxiinfectie alimentara, dupa ce trei turisti au ajuns la spital. Apoi DSP a dat un comunicat de presa, in acelasi sens „Noi am aruncat toata mancarea din stoc, desi produsele nu erau expirate, si am schimbat a doua zi toti furnizorii. Am triplat masurile de igienizare”, explica Mihaela Surin, director executiv al hotelului.

 

 

 

Toti angajatii restaurantului de la hotelul Mera poarta manusi si chiar masti de protectie in bucatarie. Controalele se fac zilnic.

 


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu