15 Noi 2019 - 08:13       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Click : Uite asa iti pregatesti masina de concediu

marți 26 iunie 2012

Vine vacanta si te pregatesti de concediu


. Unii dintre noi vor pleca la munte, altii la mare, altii isi vor vizita rudele sau prietenii calatorind in alte orase. Pentru aceste drumetii lungi, masina necesita si ea pregatiri suplimentare. Stelian Culcescu, director de service auto, ne spune la ce anume trebuie sa fim atenti cand plecam cu masina in concediu.

Atentie la presiunea anvelopelor

Primul lucru pe care trebuie sa-l verifici inainte de plecarea in concediu este presiunea anvelopelor. O anvelopa mai putin umflata decat specifica producatorul duce la un consum mult mai mare de combustibil.

De asemenea, anvelopele prea umflate se deterioreaza inegal, ducand iarasi la un consum sporit.

Verifica modul in care sunt echilibrate rotile si gradul de uzura al pneurilor.

Verifica franele si suspensiile

Pentru un drum fara riscuri, este recomandat sa verifici intr-un service auto autorizat franele si suspensiile. Daca este cazul, schimba lichidul de frana sau placutele. Nu te aventura la drum daca nu ai masina pusa la punct!

Nu incarca masina suplimentar!

De obicei, cand plecam in concediu incarcam foarte mult masina. Luam cu noi geamantane, valize, gratare, cortul, scaune pliante, umbrele de soare etc.

Cu cat este mai incarcata, cu atat masina ta va consuma mai multa benzina si va fi mai greoaie. Incearca sa renunti la anumite obiecte de care este posibil sa nu ai nevoie si ia cu tine doar strictul necesar.

Cat de uzat este filtrul de habitaclu?

Filtrul din habitaclu introduce aerul in masina. Daca este uzat, la drum lung interiorul masinii va fi plin de praf, iar pasagerii vor fi obligati sa respire aer viciat. Daca filtrul este uzat, trebuie schimbat.

Foloseste inteligent aerul conditionat

Fie ca folosesti aerul conditionat, fie ca dai drumul la geamuri, masina va consuma mai mult decat in mod obisnuit. Invata sa-ti racoresti masina inteligent.

Astfel, cand esti in oras si stai la stop sau esti prins in coloana, poti aerisi interiorul dand drumul la geamuri. Daca mergi cu viteza, la drum lung, e recomandat aerul conditionat. Sub nici o forma nu deschide geamurile cand folosesti aerul conditionat!

Alege drumul cel mai scurt

Un drum scurt presupune un consum mai mic. Evita sa ocolesti inutil! Cand pleci de acasa trebuie sa cunosti deja ruta cea mai scurta catre locul in care vrei sa ajungi. In felul acesta, vei evita plimbarile inutile si consumul de carburant. Este de recomandat sa ai la indemana o harta rutiera.

Verifica nivelul lichidelor

Tot la service se verifica nivelul lichidelor: cel de racire, de frana, lichidul de servodirectie si cel al stergatoarelor de parbriz.

?Nu umple rezervorul pana la refuz!?Stelian Culcescu, director auto PrimatSilver

Cand pleaca in vacanta, mai ales daca au de parcurs un drum foarte lung, tendinta soferilor este sa alimenteze autoturismul cu combustibil pana la refuz. Acest lucru poate fi extrem de periculos.

Din cauza temperaturilor ridicate, a vaporilor de combustibil si eventualelor fisuri exista riscul exploziei rezervorului. Cele mai expuse sunt masinile pe benzina. Inainte de a pleca la drum, da o fuga cu masina in service si verifica echilibrarea rotilor, starea sistemului de franare, nivelul lichidelor si reglarea farurilor.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu