22 Noi 2019 - 03:10       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: telefoane

Ziarul Financiar :

Top 10 evenimente in telecom in 2014

marți 30 decembrie 2014
Top 10 evenimente in telecom in 2014

Autor: Adrian Seceleanu 29
Top 10 evenimente in telecom in 2014

Autor: Adrian Seceleanu 29.12.2014

Industria locala de comunicatii, cu o valoare de peste trei miliarde de euro pe an, nu a fost saraca in evenimente in 2014, chiar daca niciuna dintre marile tranzactii asteptate pe piata nu a avut loc

1. Integrarea si rebrandingul Cosmote si Romtelecom

Evenimentul anului in industria locala de comunicatii a fost procesul de integrare si de rebranding al Cosmote cu Romtelecom, avand in vedere atat costul operatiunii de trecere la brandul Telekom - de aproximativ 15 mil. euro, cat si marimea companiilor implicate (cu un business anual cumulat de aproximativ 1 miliard de euro). Rebrandingul este semnificativ si pentru ca reprezinta un pariu al gigantului german Deutsche Telekom pe Romania, o piata in care se intalneste cu rivali precum Orange, Vodafone, UPC dar si RCS&RDS. Un efort demarat inca din anul 2013 sub coordonarea germanului Nikolai Beckers, integrarea fostelor Cosmote si Romtelecom este una dintre cele mai complexe operatiuni de acest tip din Romania: in mai putin de doi ani de zile aproximativ 10.000 de oameni - angajatii celor doi operatori - au fost nevoiti sa treaca printr-o schimbare radicala de management si a structurii de conducere, a proceselor de lucru, si mai apoi de rebranding si relansare a portofoliului comercial, fara a mai lua in calcul si programele de plecari voluntare si externalizarea unor activitati.

2. Operatorii sfideaza taxa pe stalp - Romania ramane in topul mondial de viteze la net

Operatorii de comunicatii au continuat sa investeasca masiv in infrastructura in acest an, atat in retele fixe cat si mobile, si au continuat sa mareasca viteza conexiunilor de date, sfidand parca taxa ?pe stalp? introdusa peste noapte, fara consultari, de guvernul Victor Ponta. In ciuda acestei taxe, care a scos in 2014 circa 35 mil. euro din conturile operatorilor, Romania va incheia anul pe locul trei in topul tarilor cu cele mai rapide conexiuni la internet realizat de compania Ookla, cu o viteza medie de 60,82 Mbps, inaintea unor tari precum Japonia sau Franta.

3. Externalizari pentru taierea costurilor

Aflati sub presiunea de a-si atinge rezultatele in ciuda aparitiei peste noapte a ?taxei Ponta? pe infrastructura de internet si a impactului negativ al reducerii tarifelor de interconectare sau pentru apelurile in roaming, operatorii au inceput sa semneze contracte prin care externalizeaza o serie de activitati tehnice. Spre exemplu, in luna iunie Cosmote si Romtelecom (in prezent Telekom) au externalizat catre compania suedeza Ericsson centrele de comanda ale retelelor impreuna cu un numar de 750 de angajati. La finele anului Ericsson a castigat si un contract cu Orange, care va transfera, de asemenea, circa 150 de oameni de la departamentul tehnic.

4. Reducerea tarifelor de interconectare

Autoritatea de Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a redus de la 1 aprilie cu aproape 70% tarifelor de inteconectare de la 3,07 eurocenti pe minut la 0,96 euro-centi / minut, punand astfel bazele aparitiei mai multor oferte cu apeluri nelimitate indiferent de retea. Odata cu aceasta reducere, costul operatorilor pentru a le oferi clientilor, de exemplu, 200 de minute de apeluri in orice retea a devenit de aproape opt ori mai mic decat in anul 2006: doar 1,9 euro, fata de 14 euro.

5. Contractul de roaming national intre RCS&RDS si Vodafone

Dincolo de rebrandingul Cosmote si Romtelecom si reducerea tarifelor de interconectare, cel mai discutat eveniment din acest an de pe piata locala de comunucatii a fost semnarea contractului de roaming national dintre companiile RCS&RDS si Vodafone, care le permitea clientilor RCS & RDS sa acceseze automat reteaua Vodafone in zonele fara acoperire pentru reteaua Digi. Semnarea rapida - fara preconizatele amanari si tergiversari - a acordului de roaming national intre cele doua companii, care rezolva una dintre cele mai mari probleme ale companiei lui Zoltan Teszari pe segmentul de telefonie mobila - acoperirea retelei proprii - a fost o veste care a cazut ca un traznet in industrie. ?Inaki Berroeta ne-a pus o bomba pe masa dupa care a plecat?, comenta in primavara un executiv de top din industrie semnarea respectivului contract, facand referire la fostul CEO al Vodafone Romania, Inaki Berroeta, care a preluat in luna mai mandatul de CEO al subsidiarei din Australia a grupului britanic. Semnarea contractului, care dadea brusc o relevanta nationala ofertelor ultra-agresive ale RCS&RDS, a generat un val de speculatii la nivelul pietei privind motivele si interesele fiecarei parti de a semna atat de repede un asemenea acord. Dupa semnarea acordului cu Vodafone, RCS&RDS a fost si autorul unor erori de comunicare numai bune de studiat in facultatile de profil in relatia cu clientii sai: compania a introdus pe ascuns limite de utilizare a serviciilor Digi prin reteaua Vodafone, generand un val de furie din partea utilizatorilor, care au acuzat lipsa de transparenta a companiei. In ciuda acestor probleme, in primele zece luni ale acestui an RCS&RDS a fost reteaua care a atras prin portare cei mai multi utilizatori din alte retele. Daca in perioada octombrie 2008 - 31 decembrie 2013 doar putin peste 8.300 de numere aferente serviciilor de telefonie mobila fusesera transferate din retelele Orange, Vodafone sau Cosmote / Romtelecom / Zapp (actualul Telekom) in cea a RCS&RDS, in perioada 1 ianuarie - 1 octombrie 2014 aproape 110.000 de numere au fost mutate in reteaua Digi. Conform datelor ANCOM, in acest an RCS&RDS este practic compania care a atras cel mai mare numar de clienti din alte retele (cu tot cu numerele de telefon).

6. Explozia consumului de servicii de internet

Numarul conexiunilor fixe si mobile la internet a atins 18,3 milioane la finele lunii iunie, in crestere cu 22,8% fata de 30 iunie 2013, pe fondul avansului conexiunilor mobile cu 28,5%, la 14,4 milioane, reiese din datele anuntate de Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). In cazul conexiunilor fixe, numarul acestora a urcat de la 3,7 milioane la finele lunii iunie 2013 la 3,9 milioane la sfarsitul lunii iunie a acestui an.

7. Retea de telecom pe bani europeni in zonele defavorizate

Dupa mai multi de ani de amanari, in care Romania a fost la un pas sa piarda fondurile nerambursabile puse la dispozitie de UE, proiectul construirii unei retele de comunucatii in asa numitele ?zone albe? din tara, unde nu este prezent niciun operator de telecom, a fost semnat. Romtelecom si Cosmote Romania (grupul Telekom) vor construi reteaua in 783 localitati fara acoperire pentru astfel de servicii, valoarea proiectului ridicandu-se la 365,8 milioane de lei, TVA inclusa (83,1 milioane euro).

8. Amanarea unei decizii in cazul actiunilor fostului Romtelecom

Guvernul Romaniei a preferat sa amane pe viitor clarificarea situatiei participatiei sale la fosta companie Romtelecom, toate discutiile privind listarea la bursa sau initierea unei negocieri directe de vanzare cu Deutsche Telekom ramanand la stadiul de promisiuni. Reprezentantii actionarului majoritar (grupul elen OTE si grupul german Deutsche Telekom) au declarat in mai multe randuri ca asteapta o propunere din partea Bucurestiului in ce priveste acest proces, mentionand insa ca aceasta mutare nu a avut loc. Statul ar urma sa ia o decizie pe baza unui raport intocmit de o echipa de consultanti selectata inca din decembrie 2013, si care este formata din: Swiss Capital - cel mai mare broker de pe bursa locala, banca elvetiana de investitii UBS, Musat & Asociatii - una dintre cele mai mari case locale de avocatura - si BT Securities - firma de brokeraj a Bancii Transilvania.

9. Telefoanele simple incep sa dispara de pe rafturi

Cu o crestere de 20% in primele 10 luni (la 1,8 milioane de unitati) si de minimum 60% la nivelul intregului an, piata de smartphone-uri din Romania a inregistrat cea mai mare crestere din Europa. Daca anul trecut ponderea smartphone-urilor a fost de 40% in totalul vanzarilor, anul acesta, ca numar de unitati, am ajuns deja la 55%. ?Anul viitor nu cred ca vom mai vorbi foarte mult de telefoane mobile simple (?feature phone-uri?)?, estimeaza de altfel Alexandru Mun­tea­nu, directorul diviziei de telecom din cadrul subsidiarei locale a gigantului sud-coreean Samsung, liderul pietei locale de telefoane inteligente. Vanzarile de smartphone-uri au depasit pentru prima oara ca pondere telefoanele simple in luna octombrie a anului 2013.

10. Scandalul bruiajului din Ucraina

In 2014 a explodat si un scandal care isi are originile in cea mai mare licitatie de spectru radio din istoria Romaniei, care a avut loc in 2012 si care a adus statului roman venituri de aproape 700 mil. euro: Vodafone, al doilea jucator de pe piata de telefonie mobila, a depus o plangere prealabila impotriva Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANCOM), prin care solicita institutiei plata a 15 milioane de euro - reprezentand ?despagubiri? pentru ?prejudiciul? creat companiei de faptul ca o parte din spectrul radio achizitionat in anul 2012 de la statul roman nu poate fi utilizat in peste 20 de judete, in conformitate cu conditiile descrise in caietul de sarcini - din cauza unor interferente generate de companii de comunicatii din Ucraina. Operatorul a prezentat in sustinerea plangerii masuratori realizate de experti in teren timp de o luna de zile, care documenteaza amploarea problemelor ge­nerate de ?bruiajul? generat din Ucraina: functionarea a peste 1.000 de antene din peste 20 de judete in care locuiesc milioane de persoane este afectata. Pentru a putea continua sa ofere servicii de voce si date in cele 20 de ju­de­te in care spectrul radio achizitionat de la ANCOM este afectat de interferente, Vodafone a fost nevoita sa ?inchirieze? incepand cu aprilie ?spatiu? in frecventele companiilor rivale RCS& RDS si Telekom (fostul Cosmote).

Problema nu era rezolvata nici la sfarsitul acestui an, conform declaratiilor lui Ravinder Takkar, directorul general al Vodafone Romania. ?Discutam in continuare acest subiect, au existat unele miscari din acest punct de vedere, insa nu la un nivel care sa fie satisfacator. Continuam sa avem discutii legate de acest subiect. Cred ca exista oportunitati pentru o abordare imbunatatita fata de cea pe care o vedem astazi. Am avut discutii si cu Ministerul Societatii Informationale, si asteptam sa ne intalnim si cu noul ministru, pentru a vedea cum progreseaza lucrurile in legatura cu faptul ca noi suntem dezavantajati si ca la nivelul industriei locale nu exista un cadru de competitie egal pentru toti jucatorii: noi am platit statului roman pentru spectrul radio achizitionat in anul 2012 la fel ca toti ceilalti jucatori iar in final spectrul pe care l-am achizitionat nu este la aceeasi calitate cu cel achizitionat de ceilalti. Pe langa faptul ca trebuie sa reparam aceasta problema, iar acest demers are o evolutie lenta - desi se inregistreaza progrese, trebuie sa fie identificate modalitati prin care sa primim compensatii pentru pierderile inregistrate din cauza ca nu am primit ceea ce ni s-a spus ca vom primi?. Pentru a putea continua sa ofere servicii de voce si date in cele 20 de judete in care spectrul radio achizitionat de la ANCOM este afectat de interferente, Vodafone a fost nevoita sa ?inchirieze? incepand cu aprilie ?spatiu? in frecventele companiilor rivale RCS& RDS si Telekom (fostul Cosmote), valoarea cumulata a contractelor fiind estimata pe piata la cateva milioane de euro pe an. Aceasta problema ar fi si unul dintre motivele pentru care Vodafone a semnat atat de repede acordul de roaming national cu compania RCS&RDS.2014-12-30

Autor:
 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu