22 Oct 2019 - 21:44       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Toate casele de marcat vor avea jurnal electronic si vor fi conectate la ANAF

miercuri 24 decembrie 2014
Autor: Ovidiu Barbulesccu 24
.12.2014

Guvernul a renuntat la infiintarea unei baze de date a administratiei fiscale cu operatiunile bancare ale contribuabililor l Decizia privind introducerea loteriei fiscale pentru detinatorii de bonuri fiscale a fost amanata.Guvernul a adoptat ieri o ordonanta de urgenta care obli­ga companiile sa utilizeze case de marcat dotate cu jurnal elec­tronic si conectate la ANAF, dar a renuntat, cel putin pe mo­ment, la ideea infiintarii unei baze de date a administratiei fis­cale cu operatiunile bancare ale contribuabililor.

La inceputul lunii decembrie, Ministerul Finantelor anunta ca actualul Cod de procedura fiscala va fi modificat astfel incat comunicarea de catre banci a rulajelor si soldurilor con­turilor sa fie efectuata in mod automat, la anumite perioa­de si nu doar la cerere, asa cum este reglementat in prezent.

Ministerul sustinea ca o astfel de modificare ar insemna in pri­mul rand posibilitatea reala ca ANAF sa-si construiasca o baza de date care sa fie valorificata atat in scopul identificarii eva­ziunii fiscale (venituri nedeclarate), cat si in scopul efi­cien­ti­zarii activitatii de executare silita (prin poprire).

In acest sens, proiectul redactat de catre minister stabilea ca institutiile de credit au obligatia sa transmita lunar, in mod au­tomat, organelor fiscale din cadrul Agentiei Nationale de Ad­ministrare Fiscala toate rulaje­le si/sau soldurile con­turilor deschise la acestea.

Ieri insa guvernul a anun­tat, prin vocea mi­nis­tru­lui Rova­na Plumb, ca pre­vederea care era in­clu­sa in or­do­nan­ta de mo­di­fi­ca­re a co­du­lui de pro­ce­du­ra fiscala nu a fost avizata de gu­vern. De asemenea, de­ci­zia de in­tro­ducere a lo­te­riei fiscale a fost amanata.

Ordonanta prevede insa ca fir­mele vor fi obli­ga­te sa uti­lizeze case de mar­cat do­tate cu jurnal elec­tronic si conec­tate la o ba­za de date a ANAF.

?Este vorba de autori­zarea ca­se­lor de marcat elec­tronice pe grupe de contribuabili si introducerea in sar­cina utilizatorilor a obligatiei de a asigura conectarea la dis­tanta a aparatelor de marcat electronice fiscale in vederea trans­miterii de date fiscale catre ANAF?, a precizat pur­tatorul de cuvant al guvernului, Corneliu Calota.

Prin urmare, casele de marcat nu vor mai fi dotate cu role de hartie pentru pastrarea istoricului de tranzactii, ci cu un jur­nal electronic conectat la un server central al autoritatii fis­cale, fiind insa pastrata rola de hartie pe care va fi tiparit bonul fiscal pentru cumparatori. Marii contribuabili trebuie sa se conformeze in 180 de zile, contribuabilii mijlocii in 210 zile, iar micii contribuabili in 390 de zile.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu