23 Feb 2019 - 12:48       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Titeiul ar putea ajunge curand de doua ori mai ieftin ca acum: Preturile petrolului au ajuns la fel de mici ca in marea criza economica

vineri 21 august 2015
Autor: Bogdan Cojocaru 21
.08.2015

Analistii spun ca nu exista nicio bariera ca sa opreasca plonjonul, care afecteaza deja monedele unora dintre statele producatoare.Intr-o lume inundata cu petrol si in plin razboi valutar, preturile titeiului au ajuns la fel de mici ca in timpul marii recesiuni economice, cand comertul mondial era practic blocat, iar sistemele financiare inghetasera. Analistii se intrec acum in prognoze si incearca sa identifice zone de impact in care preturile scazute pot face ravagii.

In prima linie a frontului stau tari producatoare cu economii slabe precum Venezuela, Algeria, Libia, Irak si Nigeria, toate regiuni cu potential ridicat de turbulente sociale, companiile producatoare de petrol, ale caror actiuni sunt masacrate de investitori pe burse, si comunitatile care se bazeaza pe extragerea titeiului. Productia britanica din Marea Nordului risca sa fie lovita de primul exod masiv de lucratori din ultimele trei decenii.

Pretul petrolului destinat pietei americane a scazut cu peste 4% miercuri si si-a continuat declinul joi, ajungand la 4,2 dolari pe baril. Actualul nivel este cel mai redus din ultimii sase ani si jumatate. Un numar tot mai mare de analisti si traderi spun ca pretul petrolului de referinta pentru piata americana poate sa scada aproape de 30 de dolari pe baril, iar aceasta curand, scrie The Wall Street Journal. Cativa, mai indrazneti in estimari, nu exclud nici posibilitatea ca pretul sa ajunga la 15 dolari barilul, in conditiile in care niciunul dintre marii producatori de petrol nu da semne ca va reduce productia, cu toate ca cererea de pe piata nu o poate absorbi. Cresterea stocurilor de petrol din SUA din ultima saptamana i-a luat pe analisti prin surprindere. Petrolul Brent, extras din regiunea Marii Nordului si referinta internationala, evolueaza de obicei in aceeasi directie cu petrolul american.

 

Kazahstanul si Norvegia sunt lovite

Titeiul mai ieftin, care inseamna in teorie energie si combustibil mai ieftine, poate aduce putere de cumparare mai mare consuma­torilor si compa­nii­lor, in special celor din economiile dez­voltate. Titeiul ieftin aduce si durere. Extractia petrolului si a ga­zelor de sist devine neprofitabila, iar Moscova, care conduce o eco-nomie dependenta de petrol, nu va avea cu ce sa isi acopere gaurile din buget. Autoritatile din Kazahstan, o economie dependenta de veniturile din petrol, si-au lasat moneda sa fluctueze liber si aceasta a picat ieri cu peste 20%, amintind de prabusirea rublei rusesti de anul trecut. Deprecierea vine in plin razboi valutar in care China a tras in ultimele zile cateva ?salve? de depreciere. O moneda slaba face exporturile mai atractive. Grupul kazah KazMunayGas detine a doua companie petroliera ca marime din Romania, Rompetrol. Rubla ruseasca a atins joi minimul ultimelor sase luni. Circa 50% din veniturile bugetului federal rus vin din taxele de extractie a mineralelor si din tarifele vamale percepute vanzarilor de petrol si gaze naturale.

Cresterea economiei norvegiene, de asemenea una care se bazeaza puternic pe exporturile de petrol, a incetinit pana la stagnare in al doilea trimestru in conditiile in care scaderea preturilor titeiului a oprit investitiile si a majorat numarul de someri. Nor­vegia este cel mai mare producator de petrol din Europa. Co­roana norvegiana este la cel mai redus nivel din ianuarie.

Caderea pre­tului testeaza, de ase­menea, si capaci­tatile de inmagazinare, deja supra­solicitate.

Zvonurile spun ca Iranul are o intreaga flota de tancuri petroliere pline stationate pe mare si asteapta ridicarea embargoului international pentru a-si aduce petrolul pe pietele internationale.

 

Estimarile de pret

?Avand in vedere unde suntem acum, probabilitatea ca preturile sa se duca spre 30 de dolari barilul este de 90%?, spune Chris Main, analist la Citigroup.

O revenire de 40% a cotatiilor in primavara, cand petrolul se tranzactiona cu 60 de dolari barilul, a trezit sperante ca plonjonul se opreste si piata se va echilibra. ?Nu exista nicio dovada ca preturile au atins pragul de jos. Acestea se pot duce lejer la 20 de dolari barilul sau chiar la 15 dolari barilul?, spune ana­listul David Kotok, citat de CNN. Preturile nu au mai ajuns la un astfel de nivel din 1999.

Unele tipuri de petrol, mai dificil de rafinat, se tranzactioneaza deja cu 20 de dolari barilul.

Pe bursa de la New York, actiunile companiilor petroliere Eclipse Re­sources Corporation, Baytex Energy, Vanguard Natural Resources, LLC si Panhandle Oil and Gas au inregistrat miercuri, cand pretul petrolului s-a redus cu 4%, scaderi de peste 10%. Titlurile Eclipse au picat cu 20%, ceea ce este surprinzator avand in vedere ca doar 15% din productia acestei com­panii este petrol, restul fiind gaze na­turale. Preturile gazelor naturale ur­meaza cu latenta evolutia petrolului.  Aceste actiuni arata cum criza petro­lului se poate propaga pe burse, un culoar prin care crizele ajung usor in economie. 


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu