24 Apr 2019 - 11:04       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Tendinte 2012 - Banci-Asigurari: In sfarsit va incepe consolidarea in sectorul bancar. Creditele neperformante vor fi tot mai greu de dus in spate

miercuri 04 ianuarie 2012
Autor: Razvan Voican 03
.01.2012

Dupa mai multi ani in care doar s-a vorbit despre consolidari, fara ca previziunile sa fie confirmate in pofida prelungirii crizei, 2012 ar putea aduce mai multe astfel de tranzactii.

Cert este ca exista mai multe banci disponibile pentru vanzare, de la RBS la ATE Bank si MKB Romexterra, insa lipsesc cumparatorii. De asemenea, ramane deschisa discutia privind intrarea unui investitor la Banca Carpatica.

Dupa ce in 2011 costurile cu creditele neperformante s-au reflectat in pierderi pentru mai mult de jumatate din banci conform standardelor romanesti de contabilitate, 2012 ar putea aduce o presiune dramatica la acest capitol, cu atat mai mult cu cat exista riscuri ca economia sa inceti neasca din nou.

Activitatea economica letargica inseamna mai putine surse de venit pentru banci, iar daca nu au din ce sa incaseze comisioane bancile nu-si mai pot justifica retele de sute de unitati si structuri cu mii de angajati.

Nu in ultimul rand, sectorul bancar va fi influentat puternic de situatia bancilor din zona euro care controleaza practic piata locala si a caror disponibilitate de a-si mentine expunerile va fi cruciala.

In ipoteza in care filialele locale de banci straine vor fi lasate sa faca rost de finantare prin forte proprii, creditarea ar putea frana dupa o oarecare revenire in 2011. Cea mai afectata va fi creditarea in euro, in timp ce creditarea in lei ar avea in sfarsit o sansa de recuperare a terenului pierdut in ultimii ani, insa numai cu concursul BNR.

In 2011 ponderea creditelor neperformante la nivelul sistemului bancar a ajuns la aproape 15%, reprezentand unul dintre cele mai ridicate niveluri din regiune.

Aceasta implica un profil de risc dezavantajos pentru sistemul bancar local, inclusiv prin prisma cerintelor de capital mai ridicate.

In aceste conditii este de asteptat ca numai jucatorii cu pozitii strategice pe piata locala sa-si sustina mai departe portofoliile.

Ramane de vazut in ce masura povara provizioanelor va fi usurata de adoptarea standardelor de contabilitate IFRS.

Oricum, costul acestora ar putea presa pentru restructurari vizibile in industria bancara dupa ce in anii trecuti bancherii au incercat sa evite masuri drastice.

O adevarata provocare va fi ajustarea structurilor din banci pe toata organigrama, in conditiile in care bancile au facut unele ajustari de personal in ultimii ani, insa multe au pastrat echipe de conducere stufoase de pana la 6-7 executivi, cu costuri salariale pe masura.

Un capitol important al anului bancar 2012 va fi stimularea economisirii. Toate bancile vor continua sa se lupte pentru atragerea de resurse de la clienti, insa avand in vedere potentialul limitat, efectul prin cipal va fi mentinerea unei presiuni asupra dobanzilor la depozite, mai ales asupra celor la euro care deja trec in unele cazuri de 4% pe an. Castigatoare vor fi bancile cu retea teritoriala mare dublata de o reputatie solida, aceasta jucand un rol din ce in ce mai important in contextul nelinistilor generate de criza externa.

In pofida dobanzilor mari oferite pe parcursul lui 2011 - cu efect negativ asupra profitabilitatii - bancile nu au reusit sa determine decat o crestere a depozitelor ceva mai mare de 5% si este greu de crezut ca in 2012 va fi o accelerare avand in vedere nivelul scazut al veniturilor disponibile pentru economisire.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu