20 Mar 2019 - 23:22       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

România liberă : Statul vrea bani in plus de la fumatori

miercuri 24 decembrie 2014

Fumatorii ar urma sa plateasca si mai multi bani in viitor pe taxa de viciu, fata de actualul nivel, situat la 1 leu per pachet


.

Ministerul Sanatatii considera ca actuala taxa pe viciu, pusa pe produsele din tutun si pe cele din alcool, introdusa in 2006, ar trebui majorata anual. Consumul de tigari a scazut influentand incasarile din contributia pentru sanatate, care sunt astfel mai mici, in timp ce cheltuielile cu bolile fumatorilor sunt in crestere continua, argumenteaza Ministerul Sanatatii (MS).

In prezent la fiecare pachet de tigarete se plateste o taxa de viciu de 20 de eurocenti, care merge teoretic la MS. Aceasta este varsata lunar de producatorii de produse din tutun intr-un cont la Trezorerie, de unde lunar banii merg catre MS. In cazul alcoolului rafinat taxa este de 200 de euro la fiecare hectolitru. Confom noului Cod Fiscal, taxa pe viciu la produsele din tutun va fi din 2015 de aproximativ 47 de lei la mia de tigarete.

Ce explicatii da MS?

Argumentele MS in directia cresterii taxei pe viciu nu stau in picioare. Un argument este ca a aparut o crestere a costurilor cu diagnosticul si tratamentul bolilor provocate de fumat, generata de descoperirea unor metode noi in medicina. Acestea nu par insa accesibile bolnavilor romani. In Romania nu numai ca aceste tratamente inovatoare nu sunt impamantenite in spitale, ci, mai mult, lipsesc solutiile banale pentru tratamentul cancerului, precum citostaticele. Alt argumente este cresterea demografica, anume 'atingerea pragului de varsta de 45 ani de catre cohorta populationala nascuta in perioada 1967-1969'. Daca insa cresterea numerica a populatiei presupune costuri mai mari cu tratamentele medicale, acelasi factor duce si la cresterea consumului de tutun, deci la o majorare a taxelor colectate din vanzarea acestora.

Al treilea argument al MS este ca a scazut consumul de tigarete (si, implicit, veniturile colectate) ca urmare a scaderii considerabile a prevalentei fumatului in randul populatiei generale (de la 36% in 2004 la 26% in 2011). Suma cheltuita pentru spitalizarea si tratamentul prin programele nationale de sanatate doar a cazurilor atribuibile fumatului este cu aproximativ 100 milioane lei mai mare decat cea incasata din contributia pentru sanatate aplicata produselor din tutun, spune MS. Ministerul nu explica insa cum poate scadea prevalenta fumatului, pe de o parte, dar nu ?i numarul de bolnavi pe de alta parte. In plus, aplicarea an de an a unor taxe si accize din ce in ce mai mari pe produsele din tutun a dus la dezvoltarea contrabandei. De aici apare o diminuare a taxelor platite statului. ' Piata legala scade, contrabanda era de 13% in 2013 si a ajuns la 16% in 2014. Fiecare procent aduce pierderi de taxe la buget de 35 milioane de euro', spune Gilda Lazar, director in cadrul producatorului de tigarete JTI.

Programul antifumat, alt argument fals

Un alt argument al MS este finantarea programului national antifumat. Ministerul Sanatatii a reluat in 2014 finantarea componentei de tratament al dependentei tabagice ('Programul Stop Fumat' si linia telefonica gratuita Tel Verde 'Stop Fumat') in cadrul Programului National de Promovare a Sanatatii, alocand un buget de aproximativ 1,3 milioane lei, mai spune MS.

Cu toate acestea, ONG-urile solicita mai multi bani pentru program. Apelul lor este cu atat mai credibil cu cat vine din partea Fundatiei Pneuma, condusa de doctorul pneumolog Magdalena Ciobanu, coordonator al Programului 'Stop Fumat'. 'In momentul de fata, Programul National «Stop Fumat» este subfinantat si ca atare nu are posibilitatea de a-i ajuta pe toti fumatorii care se adreseaza retelei medicale de specialitate', arata Fundatia Pneuma intr-o petitie numita 'Vrem sa ne lasam de fumat! Ajutati-ne! Solicitam finantarea adecvata a Programului National «Stop Fumat»!'.

Cat ia/cat da statul de la fumatori

Balanta relatiei statului cu fumatorii este simpla. Primul ia de la fumatori acciza, taxa pe viciu si TVA din comercializarea produselor si impozite pe profit de la producatori. La capitolul cheltuieli ale statului apar cele medicale dedicate ingrijirii sanatatii fumatorilor. Ca venituri, statul incaseaza anual aproximativ 8 miliarde de lei, respectiv 40% din volumul total al accizelor incasate la buget, de 19,79 miliarde lei in 2013. Acestor sume li se adauga taxa pe viciu, aproximativ 1,3 miliarde lei pe an.

Din punct de vedere al cheltuielilor, cifrele oficiale sunt urmatoarele: la nivelul anului 2012, sistemul public de sanatate a platit 1,2 miliarde lei drept cheltuieli totale atribuibile fumatului. Raportat la suma totala platita pentru cele patru categorii de boli asociate fumatului - 4,3 miliarde de lei -, fumatul este responsabil pentru 27,8 la suta din aceste cheltuieli, sustine MS.

Producatorii de tigarete spun ca daca statul vrea sa aloce mai multi bani pentru ingrijirea sanatatii nu trebuie sa creasca taxa pe viciu, ci sa redirectioneze o parte mai mare din actuala acciza catre MS. Numai astfel contrabanda cu tigarete nu va creste, explica Gilda Lazar, director in cadrul producatorului JTI. 

Pana la 12% reducere la notebook ASUS comenteaza sau vezi comentarii /* (c)
Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu