20 Aug 2019 - 05:57       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: telefoane

Ziarul Financiar :

Siveco despre raportul Corpului de control al premierului privind achizitiile de soft din sectorul public: Exista jucatori cu cote de piata mai mari in relatia cu institutiile publice

vineri 09 decembrie 2016
Siveco despre raportul Corpului de control al premierului privind achizitiile de soft din sectorul public: Exista jucatori cu cote de piata mai mari in relatia cu institutiile publice

Autor: Adrian Seceleanu 08
Siveco despre raportul Corpului de control al premierului privind achizitiile de soft din sectorul public: Exista jucatori cu cote de piata mai mari in relatia cu institutiile publice

Autor: Adrian Seceleanu 08.12.2016

Siveco nu se afla in pozitia de furnizor dominant de software in relatia cu institutiile publice cu care a semnat contracte in perioada 2011-2015 chiar daca a avut cele mai mari incasari in perioada respectiva, conform unor precizari transmise de companie dupa ce Corpul de control al primului ministru (CCPM) a publicat recent o sinteza a unui control privind achizitiile de soft facute de stat.

?Cota de piata de 12% a Siveco, relevata de materialul CCPM, nu denota o situatie de concentrare a pietei, fiind sub cotele de piata detinute de liderii ICT in diverse institutii publice?, conform precizarii tranmise de Siveco.

Sinteza publicata de Corpul de control arata ca Siveco a avut in perioada 2011-iulie 2016 venituri de 378 mil. lei dupa ce a semnat 90 de contracte cu institutii publice, fiind astfel compania cu cele mai mari venituri din acest punct de vedere. Pe locul doi se afla ?Grupul Teamnet?, cu venituri de 262 mil. lei din 27 de contracte. Datele din sinteza raportului de control arata ca jucatori precum Teamnet sau UTI Grup au o cota de piata dominanta in furnizarea de soft catre institutii precum Ministerul Mediului (Teamnet - cu o cota de 71%) sau Ministerul Comunicatiilor (UTI - 46%).

Datele din raportul CCPM si cele raportate de companii la Finante arata ca dintre cele 14 companii mentionate in raport, cea mai mare pondere in  business a contractelor cu statul a fost inregistrata de Siveco (peste 50%).

?Consideram ca pozitia companiei noastre in topul furnizorilor de solutii software pentru sectorul guvernamental, in Romania, dar si in alte tari din lume, este un diferentiator pozitiv pentru Siveco, atat din perspectiva competitivitatii la nivel european, cat si a experientei in derularea cu succes a unor proiecte complexe cu impact la nivel national?, au comentat datele din raport reprezentantii Siveco.

Compania de soft a insistat si asupra faptului ca nu este furnizor al niciunei solutii de soft neutilizate sau nefunctionale (dintre cele mentionate in raportul de control). ?Sinteza notei de informare a CCPM releva faptul ca Siveco Romania nu se afla in nici una dintre situatiile de neconformitate referitoare la:  Produse/licente software achitate, instalate, dar neutilizate; Produse/licente software achitate, neimplementate/neutilizate; Produse/licente software achitate, dar incompatibile cu sistemele de operare existente; Toate solutiile implementate de catre echipa Siveco sunt functionale. In sinteza raportului CCPM, Siveco Romania este mentionata intr-o singura situatie cu dificultati in exploatarea softului ? cea de la Inspectoratul de Stat in Constructii. In acest proiect cota noastra de participare este de 3.8%. Componenta livrata de noi a fost receptionata cu bine.?
Raportul a aratat ca un numar de 9 institutii publice au platit peste 100 mil. lei pentru solutii software care nu sunt utilizate sau functioneaza cu erori.

Semne de intrebare ridicate de raport

Sinteza raportului de control publicate saptamana trecuta de Corpul de control al premierului, document care nu are valoare administrativa ci a fost realizat doar pentru informarea conducerii mai multor institutii, a fost realizat pe baza datele comunicate de 20 de entitati publice in perioada de 5 ani si jumatate mentionata anterior, si arata ca valoarea achizitiilor de produse si licente software a fost de 3,733 mld. lei cu TVA, pentru care a fost platita suma totala de 3.131 mld. lei, cu TVA.

Raportul ridica insa semne de intrebare, atat din punctul de vedere al numarului de institutii care au raportat informatii, cat si in ce priveste profunzimea analizei. Astfel, nu este clar cum intr-un raport care acopera o perioada atat de lunga de timp (aproape 6 ani) in topul furnizorilor de software pentru sectorul public nu apar companii precum Microsoft sau Oracle - despre care este cunoscut ca au livrat aplicatii si solutii pentru numeroase institutii de stat si ca au un business de zeci de milioane de euro pe an in Romania.

O explicatie ar putea fi data de faptul ca raportul nu a mers mai departe de numele companiilor care au semnat contractele cu institutiile publice, astfel ca daca un partener al, spre exemplu, Oracle sau Microsoft (Siveco sau Teamnet sunt parteneri ai celor doi giganti) a vandut tehnologii ale firmelor americane atunci acesta apare ca si furnizor al softului in documentul CCPM. Aceasta este poate si explicatia pentru includerea in top a Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) - care nu dezvolta software, insa este un jucator activ pe piata de solutii integrate IT&C, impachetand produse de la mai multi furnizori.2016-12-09

Autor:
 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu