16 Sep 2019 - 03:40       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Evenimentul zilei : Sase metode prin care po?i ramane fara bani in cont

miercuri 18 iulie 2012
Hotii nu au odihna cand vine vorba de a inventa noi moduri de a frauda
. Sursa: SHUTTERSTOCK

Modernizarea sistemului bancar a adus multe avantaje, dar si riscuri pe masura.

Mai jos sunt cateva dintre cele mai intalnite metode de a ramane fara bani si cum va puteti proteja de o asemenea situatie.

1. Clonarea cardului presupune montarea unui aparat de citire a datelor de pe banda magnetica a cardului si a unei camere video care inregistreaza codul PIN tastat la bancomat sau la POS.

Cea mai buna protectie este sa folositi doar bancomate aflate in incinta bancilor, sa fiti atenti la posibile dispozitive straine montate pe acestea, iar atunci cand introduceti codul PIN sa acoperiti tastatura in asa fel incat sa nu se poata vedea ce tastati.

2. Phishing-ul se bazeaza in proportie de 90% pe naivitatea clientilor bancilor. Mai exact, acestia primesc mailuri, chipurile din partea bancii, in care sunt indemnati sa intre pe siteuri care ar apartine acestora si sa introduca date legate de card sau de contul bancar.

O metoda mai rudimentara este trimiterea de scrisori in care vi se cere sa achitati vreo restanta la credit sau un comision intr- un anumit cont. Sunati la banca pentru a afla daca vin din partea acesteia.

3. Clonarea siteurilor bancare presupune folosirea unor replici care arata 99% la fel ca site-urile initiale, diferenta fiind ca la inceputul adresei de web, in cazul paginilor de internet banking, apare "http://" in loc de "https://".

De obicei infractorii plaseaza un link pe alt site sau il trimit pe mail, in asa fel incat pagubitii sa intre pe acel site si nu pe cel oficial al bancii. Intrati doar pe siteul oficial al bancii si fiti atenti ca atunci cand intrati in cont sa fiti pe o pagina securizata, marcata cu "https://".

4. Plati online cu datele de pe card pot fi facute folosind doar numarul cardului, data expirarii si codul CVV de pe spatele cardului. De aceea, e bine sa il scoateti cat mai rar si sa fiti siguri ca operatorii de la ghiseele la care faceti plati nu il tin mai mult decat e cazul.

O solutie buna este apelarea la serviciile "Verified by Visa" sau "Mastercard SecureCode", oferite de companiile de carduri. Acestea cer o parola suplimentara pentru tranzactiile la comerciantii inclusi in program.

5. Virusii informatici si programele de tip spyware, odata ajunsi pe calculator, va pot fura datele personale, inclusiv pe cele financiare.

Cerinte esentiale sunt sa aveti un antivirus si un firewall performante, sa folositi doar calculatorul de acasa pentru a face plati sau a accesa contul de internet banking, sa nu permiteti salvarea de parole sau nume de utilizator pe calculator si, daca se poate, sa nu stocati pe calculator niciun fel de date legate de conturile bancare.

6. Folosirea de acte false cum ar fi carti de identitate falsificate. Pentru a va proteja, nu divulgati nimanui date legate de conturile bancare pe care le detineti si evitati sa lasati copii ale cartii de identitate in diverse locuri, cu exceptia cazurilor in care este absolut necesar.

Este bine sa gasiti o banca ce permite folosirea unei parole cunoscute doar de dumneavoastra la retragerile de bani.

Ne mai recuperam banii?

Recuperarea banilor in cazul unei fraude depinde de felul in care aceasta a avut loc. Bancile cerceteaza de obicei modul in care au fost sustrasi banii din contul clientului si stabilesc daca acesta a fost neglijent sau, dimpotriva, nu are nicio vina.

Dezvaluirea codului PIN altcuiva sau pastrarea cardului intr-un loc de unde puteau fi copiate date de pe el nu vor fi despagubite, in timp ce clonarea cardului sau retragerea de bani cu acte false da.

Bineinteles, daca decizia bancii nu este una favorabila, se poate cere recuperarea banilor in instanta, insa cu costuri si timp in plus. Oricum ar fi, daca observati ceva in neregula, anuntati imediat banca pentru a minimiza pierderile.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu