18 Oct 2019 - 07:02       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

România liberă : Romanii sunt printre cei mai mari consumatori de cartofi din Europa

marți 09 decembrie 2014

Romanii consuma, in medie, 94 de kilograme de cartofi pe an, fiind printre cei mai mari consumatori de cartofi din Europa, informeaza Mediafax


.

'Cartoful este a doua paine a romanului. Din pacate, insa, din cauza nivelului scazut de trai, multi romani mananca cartofii cu paine. Cand mananci cartofi, nu mai trebuie sa mananci paine, pentru ca ingrasa', a declarat agentiei Mediafax Gheorghe Botoman, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului.

El spune ca, din pacate, un sfert dintre cartofii consumati de romani sunt de o calitate culinara mai proasta. Acestia provin din import si sunt mai mari decat cartofii obisnuiti.

'Cartofii cu diametrul mai mare de 8 centimetri se vand pe nimic in strainatate, cu 35-40 de euro tona. Nu sunt toxici, nu sunt stricati, dar au mai putine calitati culinare. Sunt mai putin gustosi, pentru ca au o cantitate mai mare de apa. Romanul daca il vede mare, crede ca e bun', a mai spus Botoman.

Acesta a afirmat ca aproximativ un sfert dintre cartofii din piata se incadreaza in aceasta categorie si provin din import.

Din cauza importurilor masive din ultima perioada, producatorii sunt presati sa reduca preturile pentru a putea face fata concurentei.

'Pretul cartofului la producatoreste foarte mic, de 0,4-0,5 lei pe kilogram. Vin foarte multe importuri, mai ales din Polonia, la preturi mici, fara taxe si fara facturi. Vrem si noi sa se reduca TVA la cartofi', a mai spus reprezentantul federatiei.

Ti-ai pregatit masina de iarna? comenteaza /* (c)
Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu