22 Oct 2019 - 22:40       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

România liberă : Romanii scapa de scumpirea agentului termic

joi 04 decembrie 2014

Camera Deputatilor a modificat ieri legislatia in vigoare astfel incat centralele de cogenerare sa beneficieze de acelasi tratament cu centralele de apartament


.

Beneficiarii sistemului centralizat de incalzire nu vor mai plati incepand din 1 ianuarie 2015 preturi majorate la agentul termic in urma intrarii centralelor de termoficare in randul consumatorilor non-casnici obligati sa achite gazele naturale la preturi liberalizate. Comisia de Industrie a Camerei Deputatilor a introdus ieri un amendament la Ordonanta de Urgenta 35/2014, care se adreseaza consumatorului casnic ce utilizeaza energia termica si care incearca sa reglementeze un domeniu scapat atentiei legiuitorului.

Amendamentul corecteaza o prevedere conform careia de la 1 ianuarie toti consumatorii noncasnici sunt obligati sa achizitioneze gaze naturale de pe piata libera. In randul acestor consumatori ar urma sa intre si CET-urile care furnizeaza energie termica in sistem centralizat. 'Din acest an, din momentul in care am liberalizat pia?a non-casnica, exista o diferen?a, de la 90 de lei pe Megawatt la consumatorii industriali la 53 de lei la consumatorii casnici. Asta inseamna ca din aceasta iarna ar exista aceasta discrepan?a majora, care ar putea sa aduca la energia termica la un pre? mai mare, pentru ca ar fi utilizate gazele la pre?ul industrial', explica recent seful Autoritatii de Energie, Niculae Havrilet.

Dispute intre ministri si deputati

Subiectul pretului la gazele destinate functionarii centralelor de termoficare a nascut ieri o disputa intre ministerul pentru Energie, Razvan Nicolescu, si deputatul PSD Iulian Iancu.

'Amendamentul la ordonanta de urgenta incearca sa reglementeze un domeniu scapat atentiei legiuitorului, se adreseaza consumatorului casnic care utilizeaza energie termica. Proiectul se adreseaza cu preponderenta punerii la dispozitia furnizorilor a cantitatilor de gaze naturale rezultate din activitatea de productie necesare acoperirii consumului clientilor casnici, inclusiv cantitatile destinate producatorilor de energie termica numai pentru cantitatile care sunt destinate utilizarii la produsele de energie termica in centrale de cogenerare si in centralele termice destinate consumului populatiei. Modificarea este pentru a putea permite ANRE si Guvernului ca, prin hotarare de guvern, sa stabileasca noile preturi la energie termica', a spus Iancu.

Dimpotriva, a spus ministrul delegat pentru energie Razvan Nicolescu, niciodata nu s-a pus problema cresterii preturilor la energie termica de la 1 ianuarie 2015. 'Este un amendament care vizeaza situatia centralelor de cogenerare, si anume ca aceste centrale de cogenerare sa beneficieze de acelasi tratament ca si centralele de apartament. Este un principiu corect, este un principiu pe care il sustinem. Niciodata nu s-a pus problema in Romania ca centralele de apartament sa aiba acelasi regim ca si centralele de cogenarare, niciodata nu s-a pus problema in Romania ca preturile la energie termica sa creasca incepand cu 1 ianuarie 2015, niciodata nu a existat acest risc', a aratat Nicolescu.

In replica, Iulian Iancu a spus ca aceasta este o 'interventie mincinoasa, care sfideaza Parlamentul'. El a adaugat ca, prin amendarea ordonantei, se corecteaza aceasta situatie, in urma careia preturile gazelor ar fi crescut cu 40%.  

15% REDUCERE la toate tabletele Allview. Click pentru detalii! comenteaza sau vezi comentarii /* (c)
Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu