16 Sep 2019 - 03:28       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

România liberă : Romanii muncesc sa-?i cumpere mancare

marți 07 iunie 2016

 

Analistii economici sustin ca majorarile salariale s-au indreptat in buna masura catre consum, ceea ce inseamna ca exista multe familii care nici macar din punct de vedere al consumului alimentar nu au ajuns la saturatie


.

Produsele alimentare, factura la intretinere si medicamentele inghit 72,4% din veniturile romanilor, conform ultimelor date ale Institutului National de Statistica (INS). 19% din salarii se duc pe impozite si alte taxe, in vreme ce doar 0,7% din venituri se aloca pentru cumpararea sau construc?ia de locuin?e ori achizitionarea de terenuri.

'Romania este o tara mai putin dezvoltata. Venitul pe locuitor este la jumatate din media europeana. Este clar ca Romania se aseamana cu tari din Asia. Se observa ponderea mare a cheltuielilor de consum, iar in structura consumului produsele alimentare sunt de multa vreme dominante in cosul de consum al gospodariilor. Acest lucru este tipic tarilor mai putin dezvoltate, in care venitul pe locuitor este mai mic, prioritatea pentru fiecare familie fiind sa isi asigure hrana si sa aiba un adapost. Acestea sunt preocuparile pentru o buna parte a gospodariilor din tara noastra. Multi dintre romani nu reusesc sa depaseasca acest nivel. Sunt multe familii in tara asta care nu au mai avut un concediu de multi ani', a declarat, pentru 'Romania libera', analistul economic Aurelian Dochia. Datele INS releva faptul ca numai 1,4% din veniturile romanilor ajung in industria turistica, in vreme ce pentru educatie se aloca... 0,4% din salariu.

Aurelian Dochia explica de ce 'nu punem accent' pe educatie: 'O mare parte din cheltuielile de educatie se suporta din bugetul public, iar pe de alta parte, sunt putine familii care au copii de varsta scolara si care acopera astfel de cheltuieli. Daca repartizam cheltuielile de educatie doar la familiile cu copii de varsta scolara, atunci ele cresc de cateva ori fata de aceasta medie. Insa aceste date reflecta Romania, asa cum este in prezent'.

Cresterile salariale, cheltuite pe hrana

Veniturile totale medii lunare au reprezentat, in anul 2015, in termeni nominali, 2.687 lei pe gospodarie si 1.011 lei pe persoana, in crestere cu 7,4%, respectiv cu 7,8% fata de anul 2014. De asemenea, costul orar al fortei de munca a inregistrat o scadere de 2,87%, in primul trimestru fata de trimestrul anterior, si o crestere de 9,73% fata de aceeasi perioada a anului precedent. 'Chiar daca a crescut semnificativ costul orar al fortei de munca, daca aceasta majorare o repartizam pe toata populatia si pe toate gospodariile, nu este foarte mare si nu poate sa determine schimbari importante ale structurii consumului', arata Dochia. Acesta spune ca, per total, din aprilie anul trecut si pana in aprilie anul acesta, consumul a crescut cu peste 19%. La randul sau, consumul alimentar s-a majorat destul de mult.

'Acest lucru inseamna ca pentru multe familii cresterile de venituri din ultimul an au fost indreptate tot catre nevoile de consum pe care nu si le satisfaceau inainte in mod corespunzator. Au inceput sa consume lucruri pe care inainte nu si le permiteau. Faptul ca aceasta crestere de salarii s-a indreptat in buna masura catre consum indica faptul ca exista multe familii in tara asta care nici macar din punct de vedere al consumului alimentar nu au ajuns la saturatie', este de parere Aurelian Dochia.   

Reduceri la carti, Descopera noua ta aventura comenteaza /* (c)
Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu