Ziarul Financiar
19
.04.2015
Guvernul estimeaza ca va colecta la bugetul de stat, in urma fiscalizarii bacsisului, 154 milioane lei in acest an, 300 milioane lei anul viitor, 319 milioane lei in 2017 si 338 milioane lei in 2018, respectiv 1,11 miliarde lei in circa trei ani si jumatate. Acest lucru inseamna ca guvernul a estimat piata bacsisului undeva la 1,8 miliarde de lei anual.
Industriile in care se primeste ?bacsis? (?tip?) vor avea de ales intre a socoti acest tip de venit extraordinar pana acum nefiscalizat drept ?venit al salariatilor? sau ?profit al companiei?, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta a guvernului.
Prin urmare, daca proiectul devine lege in aceasta forma, bacsisul va fi evidentiat pe un bon fiscal separat fiind impozitat cu 16%, firma urmand sa aleaga daca sumele suplimentare vor fi contabilizate ca profit sau vor fi distribuite salariatilor ca venit.
Prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar. Bacsisul nu poate fi asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii, se arata in proiect.
Autor: