23 Feb 2019 - 06:50       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Romanii isi muta banii din depozite in consum dupa majorarea veniturilor si reducerea taxelor

luni 11 ianuarie 2016
Autor: Liviu Popescu 11
.01.2016

Clientii persoane fizice au constituit in luna noiembrie 2015 depozite in lei la bancile locale in valoare de 6,4 mld. lei, cel mai redus volum de economisiri lunare in lei din decembrie 2008 incoace, potrivit datelor BNR.

?In mare masura, banii s-au dus in consum. Este clar ca, pe de-o parte, faptul ca dobanzile sunt atat de scazute si depozitele nu mai sunt remunerate la nivelul de asteptare al publicului face ca o parte din bani sa se indrepte catre consum?, a explicat analistul economic Aurelian Dochia.

Dobanda medie platita de bancheri pentru depozitele noi in lei ale populatiei a fost in luna noiembrie de 1,6%, minim istoric.

Economia romaneasca a trecut in 2015 prin mai multe majorari ale salariului minim, ceea ce a impulsionat consumul. Cresterea este prevazuta a continua si in anul 2016. Totodata, Romania a fost printre tarile europene care au avut cele mai inalte ritmuri de crestere ale consumului.

Si reducerea TVA de la 24% la 20% incepand de la 1 ianuarie 2016 va stimula consumul, astfel ca este posibil ca in ultima luna din 2015 si in lunile din acest an sa vedem tot mai putine resurse aduse de populatie la banci.

Faptul ca populatie nu mai economiseste la banci nu este ingrijorator, in opinia unor analisti. ?Nu este o ingrijorare faptul ca nu au mai crescut depozitele. Este ceea ce se doreste. Bancile au lichiditati suficiente, au mai multe depozite decat credite, ceea ce inseamna ca nu au interes imediat de a atrage depozite?, mai explica Dochia. 


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu