18 Dec 2017 - 14:51       

 
Parteneri 



 

 

 



* Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

România liberă : Romanii consuma in jur 6 kilograme de pe?te pe an; in zilele cu dezlegare la pe?te, consumul se dubleaza

luni 10 aprilie 2017

Mai puteti citi si:

FOTO
. Braconaj in Marea Neagra: Custi ilegale de pescuit, descoperite de poli?i?tii de frontiera

Romanii consuma anual in jur de 6 kilograme de pe?te, de aproape patru ori mai pu?in decat media Uniunii Europene, insa in zilele cu dezlegare la pe?te, cum este ?i Duminica Floriilor, consumul aproape se dubleaza, sus?ine Marian Cuzdrioreanu, pre?edintele Asocia?iei Procesatorilor, Importatorilor, Distribuitorilor ?i Comercian?ilor de Pe?te din Romania - Ro-Fish, conform Agerpres.

'Romanii sunt un popor evlavios ?i ?in cont de dezlegarile la pe?te pentru ca ?in postul in propor?ie destul de mare ?i binein?eles ca in aceste zile cre?te ?i consumul de pe?te. Fa?a de cele 4 — 6 kilograme de pe?te cat se consuma ca medie multianuala in Romania, in zilele cu dezlegare la pe?te cred ca acest consum se dubleaza. Eu consider ca s-a ajuns la 6 kilograme pe locuitor intr-un an, iar consumul va cre?te in continuare ?i datorita acvaculturii. Inainte de 1989, in Romania se consuma anual intre 8 ?i 10 kilograme de pe?te pe locuitor, dar aveam o flota de pescuit, iar pe?tele era mult mai accesibil la pre?. Eu ma straduiesc prin profesia pe care o am sa pun in aten?ia romanului pe?tele ?i fructele de mare ca fiind cea mai sanatoasa carne care exista', a declarat pre?edintele Ro-Fish.

Prin compara?ie, in Bulgaria ?i Ungaria se consuma 2,5 kilograme de pe?te pe an, la jumatate fa?a de Romania, in timp ce Portugalia este ?ara unde se mananca cel mai multe pe?te din ?arile UE, respectiv 76 de kilograme pe an. In Spania, consumul este de 60 de kilograme de pe?te pe an, in timp ce media europeana ajunge la 22,5 kilograme pe locuitor intr-un an. Cel mai mult pe?te din Europa il consuma islandezii — 90 de kilograme pe an, iar la nivel mondial, Japonia de?ine suprema?ia cu peste 130 de kilograme pe an.

'Este firesc acest consum in Japonia, pentru ca este o zona peninsulara, la fel ?i in Portugalia ?i Spania, ?ari inconjurate de mari ?i oceane sau in ?arile nordice, care sunt legate de pe?te ?i fructe de mare ca hrana de baza. Din pacate, Marea Neagra nu este bogata in pe?te ?i fructe de mare din cauza con?inutului mare de sulf, iar Romania, a? spune, este 'dezavantajata' pentru ca zona de pescuit este foarte departe in larg. Noi avem zona de litoral care este buna pentru turism, dar nu este buna pentru pescuit, comparativ cu cea a Bulgariei ?i a Turciei', a adaugat Cuzdrioreanu.

Romania acopera din produc?ia interna de pe?te doar 18% din consum, iar diferen?a de 82% provine din import. Potrivit pre?edintelui Ro-Fish, cele mai cautate specii in Romania sunt cele marine, precum macroul, ?protul ?i codul, dar ?i speciile de apa dulce, pastravul, crapul ?i carasul.

'Primele specii cautate in Romania sunt pe?tii pelagici care sunt pe?ti de banc, cum ar fi macroul, stavridul, heringul, ?protul in propor?ie de 45—50%, iar 30% reprezinta pe?tele alb, unde intra codul, merlucius ?i speciile de apa dulce: pastrav, crap, caras ?i ?alau, apoi semi-preparatele ?i fructele de mare care au doar 7-10% din consum', a continuat pre?edintele Ro-Fish.

comenteaza /* (c)
Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu