22 Oct 2019 - 23:04       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Romanii au inceput sa-si cumpere masini second-hand in functie de sezon

joi 07 februarie 2013
Autor: Bogdan Alecu 06
.02.2013

Achizitia sau vanzarea unui automobil, in functie de clasa din care face parte, are de obicei o anumita sezonalitate dar un targ bun se poate face chiar in afara sezonului, cand oferta este mai restransa si cererea mai slaba, potrivit dealerului de masini second-hand AAA Auto New Kopel.

??In decembrie a existat o explozie brusca a inmatricularilor de automobile, o dublare a volumului comparat la acelasi interval anual. Practic, la final de an, cine a dorit o masina a actionat. Este natural ca in lunile urmatoare rulajul sa fie ceva mai redus??, a declarat a declarat Eugen Maciuca, manager AAA Auto New Kopel. in decembrie 2012 au fost importate aproximativ 19.000 de masini, cu 120% mai mult fata de volumul din aceeasi luna a anului precedent.

Din acest motiv, pentru cei care urmaresc achizitia unui SUV, un 4x4 sau un sedan de clasa medie, inceputul de an este momentul cautarilor, potrivit celor de la AAA Auto New Kopel.

Spre exemplu, in luna decembrie 2012, potrivit statisticilor DRPCIV, au fost inmatriculate mai mult de 1.000 de autoturisme de import cu tractiune integrala. in schimb, in luna ianuarie 2012, importurile pentru aceeasi clasa au fost la jumatate. Tocmai de aceea masinile pot avea in primele luni ale anului reduceri chiar de 20% fata de cele afisate la final de an, iar o negociere avantajoasa poate fi purtata cu mai mult succes.

In cazul achizitiei unui automobil incepand cu al doilea trimestru al anului, trebuie urmarita ciclicitatea schimbarilor de modele si reinnoirea gamelor de autoturisme, sunt de parere cei de la AAA AUto. Lansarile anului trecut si noutatile de la saloanele auto internationale apar in oferta dealerilor auto iar ca In acelasi timp, la mare cautare sunt in aceasta perioada automobilele sportive, decapotabilele si roadsterele, iar cresterea preturilor nu este neobisnuita. O apreciere de 700-800 de euro a pretului pentru un automobil cu o varsta de circa 4 ani este foarte comuna, in special pentru Peugeot 207, VW Beetle sau Mini.

??Decapotabilele au o sezonalitate naturala. Brandurile premium au in acest caz cel mai rapid raspuns la vreme si se aliniaza rapid la tendinta pietei de masini rulate??, a declarat Eugen Maciuca.

Vara este de obicei o perioada de stagnare a activitatii in acest domeniu, majoritatea clientilor punand achizitiile de automobile rulate in planul doi. Sunt cautate inca berlinele, decapotabilele si masinile sportive, insa si oferta are preturile mai sus. Pentru ca sunt cele mai vizibile schimbari in ceea ce priveste segmentul, in cazul decapotabilelor, incepand cu luna mai volumele inmatricularilor de modele second hand cresc cu circa 30-40%.

Pentru SUV-uri in schimb activitatea stagneaza iar inmatricularile de modele rulate scad sub 500 de unitati pe luna. Este momentul potrivit pentru negocierea pretului la un automobil pe care il urmariti de ceva timp, fiind posibila obtinerea unei reduceri.

Odata cu incheierea perioadei estivale, in piata de automobile rulate isi fac intrarea masinile de flota. Companiile reinnoiesc de obicei in acest interval flotele auto iar masinile cu un istoric certificat si o vechime de 2-3 ani sunt puse la vanzare. Este perioada ideala pentru participarea la licitatii sau pentru achizitia unui model de buget sau de clasa medie, nu insa si pentru un model premium.

??O avalansa de modele de clasa medie sau compacte fac acum subiectul vanzarii. Fie ca este vorba de un Opel Corsa sau de o Dacia Logan, avem de-a face cu modele de 2-3 ani vechime, un rulaj de circa 60.000 km si istoric. Discount-urile sunt insa mai mici deoarece marjele se diminueaza??, a spus Maciuca. El a adaugat ca cele mai cautate sunt modelele de provenienta germana, precum VW, Opel, Audi sau Skoda, care ocupa de obicei si primele locuri in inmatricularile second hand de autovehicule.

Sezonul sarbatorilor de iarna este de obicei abundent in oferte iar parcurile de masini rulate aduc in fata toata gama disponibila. De asemenea, cumparatorii sunt in cautarea fie a primului automobil fie doresc sa il inlocuiasca pe cel vechi. Astfel, piata este efervescenta, fiind aglomerata atat de oferte cat si de cumparatori care cauta varianta potrivita bugetului lor. La mare cautare sunt modelele second hand cu garda inalta la sol, 4x4 sau chiar crossovere, care fac mai usoara navigarea prin zapada de cativa centimetri, pentru care practic inmatricularile se dubleaza sau se tripleaza.

La nivelul anului trecut AAA Auto a vandut pe piata locala aproape 1.000 de unitati, majoritatea masinilor provenind de la divizia de leasing operational, 85% din masini avand o vechime de pana in un an, iar 80% sunt ale unor marci germane.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu