16 Sep 2019 - 09:35       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Romania este printre putinele tari din regiune fara TVA redusa la alimente

joi 26 iulie 2012
Autor: Claudia Medrega 26
.07.2012

Reducerea TVA de la 24% la 9% pentru produsele agricole, masura avuta in vedere de Guvern pentru 2013, ar putea sa duca la cresterea puterii de cumparare, descurajarea evaziunii fiscale si sustinerea producatorilor agricoli locali, insa consumul poate fi stimulat daca ajustarea se va regasi si in preturile la raft ale produselor, nu doar in marjele de profit ale producatorilor si comerciantilor, spun consultantii fiscali.

Premierul Victor Ponta a declarat ca sustine ideea introducerii unui TVA diferentiat - un TVA de 24%, din care 9% sa fie retinut pentru bugetul de stat si 15% sa fie rambursat producatorului, in masura in care, evident, prezinta facturi si in masura in care toate operatiunile comerciale sunt facute in mod legal si inregistrate fiscal. Deocamdata, nu este clara modalitatea de aplicare si modul in care Ministerul Finantelor va administra acest sistem, stiute fiind intarzierile din trecut la rambursarile standard de TVA.

Reprezentantii patronatelor din industria alimentara considera ca reducerea TVA pentru alimentele de baza la 9% va duce la o scadere a preturilor acestor produse cu 15% si la diminuarea semnificativa a evaziunii fiscale, potrivit Mediafax.

Intentii privind reducerea TVA la alimente exista de cativa ani, fiind elaborat la un moment dat si un proiect de lege in acest sens. Insa, cei care s-au perindat pe la guvernare au sustinut ca o astfel de masura nu ar duce la scaderea preturilor la alimente si nu ar avea acoperire bugetara, o astfel de initiativa nefiind incurajata nici de FMI.

"Pentru consumatori, reducerea cotei TVA la produsele alimentare ar trebui sa reprezinte o veste buna. In contextul economic dificil pe care il traversam, aceasta s-ar traduce, in principiu, intr-o crestere a puterii de cumparare. Efectul acestei reduceri depinde, cu toate acestea, de procentul din reducerea cotei TVA pe care magazinele, comerciantii cu amanuntul, etc. il transfera consumatorilor prin intermediul preturilor cu TVA inclusa. Consumatorii ar beneficia in cea mai mare masura de aceasta reducere daca magazinele, comerciantii cu amanuntul, etc. ar pastra preturile fara TVA la un nivel constant", spune Jean-Marc Cambien, partener impozite indirecte al Ernst & Young Romania.

De exemplu, daca pretul unui produs este de 124 lei (adica 100 lei+ 24 lei TVA), consumatorul ar beneficia in cea mai mare masura daca pretul net al produsului ramane 100 lei, avand in vedere ca, dupa reducerea TVA la 9%, produsul respectiv ar costa 109 lei (adica 100 lei + 9 lei TVA).

Reprezentantul Ernst & Young atentioneaza ca trebuie avut in vedere si impactul potential asupra veniturilor la bugetul statului. "Reducerea cotei TVA la produsele alimentare ar putea implica reducerea in mod corespun­zator a veniturilor la bugetul statului. Pentru putea a ajunge la o concluzie ferma in acest sens si a estima dimensiunea acestui impact, trebuie luate in considerare o multitudine de aspecte."

Si Daniel Anghel, partener, Consultanta fiscala, PwC Romania, spune ca masura introducerii unei cote de TVA reduse pentru produsele agricole ar avea efecte benefice atat in plan economic, cat si sub aspect social. Dar, atentioneaza ca este nevoie de evaluarea impactului bugetar al acestei masuri si de acordul prealabil al Fondului Monetar International inainte de punerea sa in aplicare.

"In plan economic, aceasta va duce la stimularea producatorilor agricoli locali, descurajarea evaziunii fiscale in acest sector si cresterea consumului. Pentru a duce insa cu adevarat la cresterea consumului, este nevoie ca aceasta cota diferentiata de TVA sa se regaseasca si in pretul la raft al produselor, nu doar intr-o marja mai mare de profit pentru producatori si comercianti", a explicat Anghel.

In plan social, masura va reprezenta un bine-venit sprijin pentru consumatorii care au fost puternic afectati in ultimii ani de combinatia dintre deprecierea leului in raport cu principalele valute internationale, inflatie, majorarea TVA de la 19 la 24% si cresteri salariale sub nivelul inflatiei, crede reprezentantul PwC.

"Cotele reduse de TVA pentru alimente diminueaza inegalitatea sociala, ajutand intr-o proportie mai mare gospodariile cu un nivel redus al veniturilor, pentru ca bugetul de consum al acestei categorii de populatie este constituit intr-o mai mare masura din produse alimentare."

Aproape toate statele europene aplica niveluri reduse de TVA pentru alimentele de baza, acestea situandu-se intre 0% in Marea Britanie si 14% in Cehia. Dintre tarile din Europa Centrala si de Est, toate aplica niveluri reduse de TVA. In Ungaria se aplica TVA de 5% si 18% pentru diferite categorii de produse alimentare si pentru diferite servicii. In Polonia, cota de TVA pentru produsele alimentare este de 5%. In Cehia de 14%, in Bulgaria de 9%, iar in Slovenia de 8,5%, a spus Anghel.

Potentialele riscuri asociate adoptarii unei astfel de cote reduse de TVA pentru alimente tin de costurile administrative ale acesteia.

Ce spun patronatele

Reprezentantii patronatelor din industria alimentara considera ca reducerea TVA pentru alimentele de baza la 9% va duce la o scadere a preturilor acestor produse cu 15% si la diminuarea semnificativa a evaziunii fiscale, potrivit Medfiafax. "Un prim efect ar fi cresterea incasarilor bugetare. Se va reduce evaziunea fiscala la paine de la 60%, cat este in prezent, la 15-20%", a declarat Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan din industria panificatiei. El a adaugat ca preturile alimentelor de baza, printre care si painea, se vor micsora cu 15%. Si Sorin Minea, presedintele patronatului din industria alimentara Romalimenta, crede ca preturile la mancare vor scadea. "La aplicarea TVA preturile alimentelor pentru care acesta se va diminua vor scadea cu 15%. Cu ceva vreme inainte de aplicare se va opri cresterea pretulurilor, dupa care acestea vor scadea", a spus Minea. El crede, de asemenea, ca reducerea TVA va determina scaderea evaziunii fiscale.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu