25 Mai 2019 - 21:10       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Romania are preturile similare cu Polonia, dar salariile sunt la jumatate

joi 20 august 2015
Autor: Cristina Rosca 20
.08.2015 Romania are preturi similare cu cele din Polonia desi salariul mediu local de 380 de euro net este de pana la de doua ori mai mic, potrivit datelor institutului de statistica european Eurostat.

Astfel, atat Romania, cat si Polonia au preturi la ju­matate fata de media Uniunii Europene ce cuprinde 28 de state. Datele comparative privind preturile si salariile medii nete la nivelul principalelor tari din UE ilustreaza puterea redusa de cumparare a romanilor si gradul de subdezvoltare al economiei locale.

?Preturile din Romania sunt de multe ori aliniate la UE. La mancare spre exemplu, preturile sunt doar cu 30-40% mai mici decat media uniunii, pe cand la motorina un roman plateste mai mult decat un austriac desi salariul este de cateva ori mai mic?, spune Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Ro­mania. El adauga ca in ultimii 10-15 ani guvernele din Romania au mizat pe atragerea de investitii straine, fara a incuraja investitiile locale. Este normal ca strainii sa caute avantaje in tarile in care investesc, iar in Romania principalul avantaj este forta de munca ieftina.

?Subdezvoltarea economiei locale este data de salari­ile mici, de aceea trebuie incurajate investitiile in altceva decat hipermarketuri si call-centere. Daca incurajezi un model de dezoltare bazat pe consum, nu vei putea sa dezvolti economia.? Preturile din Romania si Polonia sunt printre cele mai mici din UE, alaturi de cele din Bulgaria.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu