22 Iul 2018 - 06:17       

 
Parteneri 



 

 

 



* Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Reducerea TVA lasa 5 mld. lei in buzunarele consumatorilor daca retailerii reduc preturile

miercuri 08 aprilie 2015
Ziarul Financiar 08
.04.2015

Daca reducerea TVA se va vedea in intregime la raft, preturile ar trebui sa coboare cu 12%. Guvernul are curaj sa scada TVA pentru ca veniturile pe primul trimestru au crescut cu 10%. Finantele au incasat in T1 cu 5,4 mld. lei mai mult decat au cheltuit.



Guvernul a facut o miscare surpriza anuntand reducerea de la 1 iunie a TVA la 9% de la 24%, nu doar la alimentele de baza, ci pentru toate produsele agroalimentare, bauturile nealcoolice si servicii din alimentatia publica, fara dife­rentiere.

Vom gestiona mai bine aceasta reducere decat daca am fi scazut taxa doar la anumite produse, a explicat ieri premierul Victor Ponta. Efortul financiar pentru buget este de 5 miliarde de lei, pana la finele anului (sapte luni), ceea ce inseamna ca daca reducerea se va reflecta in totalitate in preturile la raft, in buzunarele cumparatorilor va ramane o suma identica.

Jucatori din industria de profil, dar si economistii au calificat masura drept foarte buna, desi inca exista retineri fata de sustenabilitatea unei astfel de masuri.

?Reducerea TVA va insemna pentru consumator preturi mai mici la raft in magazine sau in meniul din restaurante. Pentru economie va insemna reducerea evaziunii fiscale?, spune Dra­gos Petrescu, vicepresedintele Aso­cia­tiei Patronale a Hotelurilor si Res­-­taurantelor din Romania (HORA) si pro­prietarul grupului City Grill.

Pentru industria restaurantelor si a hotelurilor anuntul de ieri este o mare surpriza intrucat noul Cod fiscal prevedea reducerea la 9% a TVA doar la alimente de baza.

Aceeasi surpriza a fost si pentru jucatorii din industria bau­turilor nonalcoolice. ?Toata piata s-a pra­busit dupa 2009, au fost scaderi an de an si nu doar in industria bauturilor nealco­olice. Orice masura luata acum in eco­nomie isi va arata efectele in timp si vorbim de ani. Poate ca anul asta vom vedea o revenirea a pietei fata de anul trecut, insa pana sa ajungem la nivelul din 2009 este cale lunga?, a explicat Octa­vian Cretu, actionarul majoritar si pre­se­dintele Romaqua, cel mai mare juca­tor local de pe piata bauturilor nealcoolice.

Premierul Ponta a spus ieri ca are deja o parte din bani pentru acoperirea golului bugetar rezultat din reducerea TVA intrucat Mi­nisterul Finantelor isi propusese sa stranga la buget in T1 50,1 mld. lei si a strans 53,4 mld. lei, in vreme ce pe partea de iesiri isi propusese sa cheltuiasca 55,4 mld. lei, dar nu a cheltuit decat 48 mld. lei. Prin urmare, diferenta dintre venituri si cheltuieli fata de program este de 5,4 mld. lei in T1, ceea ce face posibila reducerea TVA din acest an, potrivit sefului Executivului.

Antreprenorii din industria de profil spun ca masura se va vedea in sporirea volumului de vanzari, insa aici conditia este ca reducerea sa se reflecte in preturi. Daca scaderea TVA cu 15 puncte ar fi transferata in preturile produselor carora li se aplica taxa de 9%, acestea ar trebui sa se ieftineasca la raft cu 12%.

?Cand TVA de 9% intra in vigoare la 1 iunie, trebuie sa se duca aproape toata in pret?, a spus ieri premierul, care a cerut Ministerului Agriculturii si ANAF sa verifice daca diminuarea TVA va fi reflectata in pret.

In prezent, cu 24%, Romania are una dintre cele mai ridicate taxe standard pe valoare adaugata din UE, fiind depasita doar Ungaria (TVA de 27%), Suedia (TVA 25%) si Danemarca (TVA 25%). In UE, cotele reduse de TVA, in functie de diferitele sortimente ali­men­tare carora li se aplica acestea, pleaca de la 18% in Ungaria si ajung la 0% in Marea Britanie sau Irlanda. Pe de alta parte, in Romania, ponderea cheltuielilor cu alimentele in veniturile populatiei este cea mai ridicata din UE ? 32%, fata de media UE de 18%. Cel mai putin cheltuiesc cu alimentele, ca pondere in venituri, britanicii si austriecii (13%).

Industria alimentara romaneasca a generat anul trecut o cifra de afaceri cumulata de aproape 40 mld. lei (9 mld. euro), dar cu un sold negativ  - diferenta dintre pierderile si profitul brut de 200 mil. lei (45 mil. euro).

Desi sectorul are cu 475 de firme mai putin fata de 2008, cifra de afaceri totala a firmelor a crescut cu peste 25%, arata o analiza a ZF pe baza datelor de la Registrul Comertului.

Pierderile brute ale companiilor s-au adancit de la un miliard de lei in 2008 la peste 1,5 mld. lei in 2013, in timp ce din industrie au plecat in jur de 15.000 de salariati. 

Pentru o companie miza prezentei in industria ali­mentara romaneasca este enorma avand in vedere ca aici este a saptea piata de consum din Uniunea Euro­peana ca marime.

Florin Rizea, seful fabricii de mezeluri Meda Prod 98, unul dintre cei mai mari 20 de producatori de mezeluri de pe piata locala, arata ca este prima data cand are loc o reducere de TVA in conditiile in care pana acum am avut o majorare: ?Lipseste predic­tibi­litatea in conditiile in care trebuie modificate toate sistemele informatice. Vor fi sincope in primele zile?.

Sorana Georgia, director executiv al Billa, opineaza ca reducerea TVA se va vedea in calitatea produselor cumpa­rate, nu neaparat in volum. dar Nicolae Ciuleac, proprietarul Carniprod Tulcea, crede contrariul: ?Va mai fi inca o portie de mancare la masa. Marjele de castig ale comer­ciantilor nu se vor modifica pentru ca preturile vor fi corectate la raft?.

Scaderea TVA anuntata din iunie este apreciata nu doar de jucatori din industria de profil, ci si de consultantii fiscali sau economisti si bancheri.

Potrivit Ramonei Jurubita, partener, head of taxation services la KPMG Romania, decizia de reducere a TVA este la prima vedere un lucru pozitiv, in contextul in care economia are nevoie de o crestere a consumului, dar nu ar trebui imple­mentata decat daca exista o analiza fundamentata a impactului asteptat.

Mihaela Mitroi, liderul departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC, opineaza ca scaderea TVA la alimente va contribui la stimu­larea consumului, va reduce saracia in randul populatiei cu venituri reduse si ar putea duce la diminuarea evaziunii fiscale din agricultura, industria alimentara si retail, mai ales daca va fi insotita de controale fiscale in zonele cu risc sporit de evaziune.

Radu Craciun, economistul-sef al BCR, a subliniat ca masura va avea un efect pozitiv asupra preturilor la raft, chiar daca este de asteptat ca si producatorii si comerciantii sa fie tentati sa benficieze de pe urma acestei scaderi.

Potrivit lui Andrei Radulescu, senior eco­nomist la Banca Transilvania, reducerea TVA-ului la produse alimentare si servicii de alimentatie ar trebui sa contribuie la ajustarea preturilor acestor bunuri, dar si la atenuarea evaziunii fiscale, iar aceste decizii de relaxare fiscal-bugetara vor avea un impact in economia reala mai puternic daca se vor reflecta asupra cererii de bunuri si servicii made in Romania si mai putin asupra importurilor.

 

Cum si-a fundamentat Guvernul decizia de reducere a TVA la alimente de la 1 iunie

+ Masura este sustenabila (cost estimat de 5 miliarde de lei pe an; din care 3,3 miliarde de lei au fost deja incasati suplimentar pe primul trimestru)

+ Masura este usor de administrat, prin aplicarea ei generala la toate alimentele si bauturile nealcoolice, precum si serviciile de alimentatie publica;

+ Ponderea cheltuielilor cu alimente in veniturile populatiei - cea mai mare din UE;

+ Reducerea evaziunii in domeniu (in prezent, evaziunea la alimente este una din cele mai mari din Romania), cresterea competitiei;

+ Siguranta alimentara, productie si consum intern;

+ Locuri de munca fiscalizate in agricultura, industria agroalimentara si alimentatia publica.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu