22 Noi 2019 - 19:58       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Reducerea TVA la 20 %, dar se pastreaza taxa pe stalp, euroacciza la carburanti, iar impozitul pe dividende nu se mai reduce

vineri 28 august 2015
Autori: Iulian Anghel , Alina Novaceanu - Mediafax 28
.08.2015

Paradoxul discutiilor pe marginea re­ducerii TVA este ca, in viitorul Cod fiscal, raman unele dintre cele mai con­troversate si mai hulite taxe introduse de gu­vernul Ponta: taxa pe stalp si acciza su­plimentara de 7 eurocenti pe litrul de carburant.

Cele doua taxe aduc bugetului in jur de 4,3 ? 4,5 mld. lei anual.

A fost amanata, de asemenea, redu­cerea impozitelor pe dividende de la 16% la 5%, prevazuta in prima varianta a Codului a fi apli­cata din 2016, care ar fi provocat un gol in buget de 1,5 ? 1,6 mld. lei. Acestea pe langa amanarea reducerii TVA la 19% pana in 2017 (economie de 2 mld. lei).

Se poate spune, asadar, ca acest Cod fiscal a fost ?indulcit? cu aproximativ 8 miliarde de lei. Prin urmare, daca nu vom lua in calcul majorarile salariale, golul bu­ge­tar va scadea, ca urmare a aplicarii Co­dului fiscal nou de la 17 mld. lei la 9 mld. lei (1,2% din PIB, la nivelul estimat al PIB-ului pentru 2015). Deci este un pericol mai mic pentru deficitul bugetar. Daca tinta a fost limitarea reducerilor fiscale cu scopul ingradirii consumului (astfel ca economia sa nu creasca din im­por­turi, adancind deficitul comercial si de cont curent), atunci tinta a fost ratata. Pen­tru ca banii care vor merge in continuare la buget ca urmare a aplicarii in continuare a taxei pe stalp sau a amanarii reducerii ta­xei pe divi­dende aveau virtuti de a se in­drepta mai degraba spre investitii decat spre consum.

Presedintele interimar al PSD, Li­viu Dragnea, a declarat ieri, in urma dis­cu­tiei dintre partide, ca acestea au con­venit, du­pa discutiile privind Codul fiscal, redu­cerea etapizata a TVA, astfel incat taxa va fi redusa la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016 si la 19% de la 1 ianuarie 2017.

Dragnea a spus ca discutiile cu liderii par­tidelor parlamentare au pornit de la premisa responsabilitatii si a precautiei, astfel incat atat prin Codul fiscal, cat si prin bugetul de stat pe 2016 sa fie res­pectata tinta de deficit bugetar de sub 2% din PIB.

El a mai spus ca a fost nevoie de un consens politic astfel incat Codul fiscal sa nu fie schimbat odata cu schimbarea pu­terii si sa poata oferi predictibilitate pentru mediul de afaceri.

Social-democratul a precizat ca masurile de reducere a TVA se vor aplica etapizat. Impozitul pe constructiile spe­ciale va fi eliminat incepand cu 1 ia­nuarie 2017 cu o exceptie solicitata de mi­nis­trul agriculturii Da­niel Constantin referi­toare la constructiile speciale din agricultura, aceasta urmand sa fie eliminata de la 1 ianuarie 2016.

Cat despre supraacciza la carburanti, aceasta va fi eliminata incepand cu 1 ianuarie 2017.

?De asemenea, plafonarea contri­bu­tiilor de sanatate va fi aplicata, dar incepand cu 1 ianuarie 2017, este vorba de plafonarea acestei contributii la 5 venituri medii brute pe economie si de asemenea reducerea pe impozitul pe dividente de la 16% la 5% va fi operata incepand cu 1 ianuarie 2017?, a mai aratat Liviu Dragnea.

El a mai spus joi ca liderii politici de la putere si opozitie au convenit ca guvernul sa prezinte proiectul de buget pana la 15 noiembrie si sa colaboreze pe marginea proiectului, dupa modelul Codului fiscal.

Premierul Victor Ponta a scris ieri  pe Facebook ca saluta acordul liderilor politici privind Codul fiscal si ca adoptarea cat mai rapida a legii este un semnal bun pentru investitori.

?Salut si ma bucura acordul partidelor parla­mentare privind Codul fiscal. Adop­tarea acestuia cat mai rapid este cea mai buna veste pentru mediul de afaceri, pentru investitori si mai ales pentru cetatenii obisnuiti ai tarii noastre!?, a scris Ponta, pe reteaua de socializare.

Ponta nu a participat la discutiile politice pe tema Codului fiscal, el aflandu-se intr-o vizita oficiala in Republica Moldova.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu