22 Oct 2019 - 22:04       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : RCS&RDS catre clienti: Acolo unde nu avem acoperire pentru Digi Mobil trebuie sa platiti pentru acces la net prin Vodafone. Cat costa? Va rugam reveniti

miercuri 23 martie 2016
Autor: Adrian Seceleanu 23
.03.2016

Clientii serviciului de telefonie mobila furnizat de compania de cablu RCS&RDS vor fi nevoiti sa plateasca,  incepand cu data de 1 aprilie, pentru a avea acces la internet in zonele in care reteaua Digi Mobil nu are acoperire, conform unui anunt al operatorului, care nu precizeaza insa si ce tarife le va percepe clientilor pentru a accesa reteaua companiei cu care a semnat contractul de roaming national - Vodafone, al doilea jucator de pe piata locala de telefonie mobila.

In prezent clientii Digi Mobil au acces gratuit, in functie de tipul de contract, la un trafic de date de pana la 300 MB de date pe luna prin reteaua Vodafone. De asemenea, clientii companiei pot primi si initia gratuit apeluri prin reteaua Vodafone, ?facilitate? care va fi mentinuta si incepand cu data de 1 aprilie, conform datelor comunicate de RCS&RDS.

?RCS&RDS anunta continuarea acordului privind roamingul national pana la data de 31 martie 2017 pentru serviciile de voce si date mobile. Utilizatorii Digi Mobil au astfel posibilitatea sa comunice in zonele fara retea Digi Mobil, urmand ca, pe masura extinderii si dezvoltarii acesteia, roamingul national sa fie eliminat. Roamingul national de voce va fi oferit in continuare gratuit utilizatorilor Digi Mobil, insa roamingul de date mobile va fi contra cost incepand cu data de 01 aprilie 2016?, au spus reprezentantii companiei de cablu.

Schimbarea strategiei comerciale a RCS&RDS, care a decis sa le transfere clientilor costul utilizarii serviciilor de date mobile furnizate de Vodafone in zonele in care compania nu are retea, vine in contextul in care si conditiile contractuale dintre cei doi operatori s-au schimbat dar si acoperirea Digi Mobil s-a extins si este acum completata si de tehnologia 4G.

RCS&RDS a semnat primul contract de roaming national cu Vodafone in aprilie 2014, pe o durata de doi ani de zile. Pe langa contractul care oferea acces RCS&RDS la reteaua Vodafone a existat si un alt acord prin care Vodafone folosea o parte din spectrul radio al companiei de cablu, in contextul in care subsidiara grupului britanic s-a confruntat cu interferente ale spectrului sau radio din Ucraina.

Contractul dintre RCS&RDS si Vodafone valabil timp de un an incepand cu luna aprilie 2016 se rezuma de aceasta data la accesul cablistilor la reteaua mobila a Vodafone, plata variind in functie de gradul de utilizare al retelei de catre clientii Digi Mobil.

Acordul din 2014

Contractul din 2014 a fost semnat intr-un moment in care operatorul de cablu parea ca si-a pus in conservare planurile de expansiune pe comunicatii mobile. Acordul cu Vodafone, care le-a oferit clientilor linistea ca macar vor putea primi / initia apeluri si primi / trimite SMS-uri si acolo unde compania nu are retea, combinat cu o serie de oferte soc, extrem de agresive din punct de vedere al preturilor, au adus brusc RCS o crestere semnificativa pe acest segment, din punct de vedere al numarului de clienti. Initial cresterea a fost stimulata si de faptul ca utilizatorii Digi Mobil au trait cu ?impresia? ca vor putea folosi toata cantitatea de date promisa de RCS&RDS si in reteaua Vodafone ? ?impresie? ce a fost insa spulberata cateva luni mai tarziu, cand compania a comunicat impunerea unor limite la netul in roaming.

Cat de mare a fost cresterea din aprilie 2014? Daca in perioada ianuarie 2012 - martie 2014 (doi ani si trei luni) RCS&RDS atrasese din alte retele, prin portare, 5.918 clienti, in aprilie 2014 - luna in care a intrat in vigoare acordul de roaming national cu Vodafone si a fost lansata prima sarja de oferte, compania a atras 2.348 de clienti, conform datelor ANCOM. In mai 2014 cifra crescuse la 12.967 clienti iar in decembrie atingea 51.993 - mai mult decat Orange, Vodafone si Telekom la un loc. In total, in perioada aprilie 2014 - ianuarie 2016 RCS&RDS a atras de la Orange, Vodafone si Telekom, prin portare (cu tot cu numar) 589.025 clienti.

Evolutia retelei Digi Mobil

Decizia RCS&RDS de a nu mai oferi gratuit acces la net mobil prin reteaua Vodafone clientilor in zonele in care Digi Mobil nu are acoperire a fost determinata, cel mai probabil, si de conditiile comerciale din noul contract cu subsidiara grupului britanic, dar si de faptul ca acoperirea infrastructurii sale mobile s-a imbunatatit chiar daca ramane sub nivelul principalilor sai rivali.
Astfel, la jumatatea anului 2013 RCS&RDS avea circa 1.600 de antene de telefonie mobila 3G in banda de 2100 MHz, care acopereau 78% din populatia Romaniei, si circa 5.000 de kilometri de drumuri principale.

In octombrie 2015 compania lansase servicii 4G in 12 orase, cu o licenta achizitionata de la operatorul 2K Telecom iar reteaua 3G, dezvoltata in benzile de 900 si 2.100 MHz acoperea 85% din populatie. RCS a inceput sa dezvolte reteaua 3G in banda de 900 MHz dupa aprilie 2014, cand a intrat in posesia licentei pentru acest spectru, achizitionat de la stat la licitatia din anul 2012.

Care este situatia in prezent? ?Acoperirea de tip exterior a retelei 3G Digi Mobil a crescut in perioada 2015-2016 cu 10% ajungand la peste 94% din populatie la nivelul tarii. Reteaua Digi Mobil, atat 3G cat si 4G, este intr-un proces continuu de extindere, atat in mediul urban cat si rural, astfel incat aria de acoperire si experienta de utilizare a serviciului Digi Mobil pentru voce si date mobile sa fie imbunatatite constant. Compania va continua sa investeasca accelerat in dezvoltarea retelelor 3G si 4G in cat mai multe localitati, atat pentru acoperirea de exterior cat si de interior, astfel incat de serviciile mobile sa beneficieze din ce in ce mai multi utilizatori?, au spus reprezentantii RCS&RDS. Tinta expansiunii? ?Eliminarea? din ?schema? a roamingului de la Vodafone, conform reprezentantilor companiei de cablu.

?Compensatia? pentru schimbarea brusca a politicii comerciale

Schimbarea brusca a politicii comerciale privind accesul la internet in zonele in care Digi Mobil nu are acoperie, anuntata cu 9 zile inainte de a intra in vigoare, fara a include si  elementul cheie in aceasta ecuatie ? tarifele, a fost insotita si de o ?compensatie?: pana la 30 de GB de date pe luna gratuit prin reteaua 4G, din aprilie pana in decembrie.
?RCS & RDS le ofera clientilor Digi Mobil in perioada 01 aprilie ? 31 decembrie 2016, pana la 30 GB trafic lunar de internet mobil, la viteze superioare, in reteaua 4G, fara costuri suplimentare. Traficul de date mobile in reteaua 4G este nelimitat pentru orice categorie de abonament, primii 30 GB fiind disponibili la viteze superioare. Oferta se adreseaza clientilor noi si existenti, persoane fizice, care utilizeaza un echipament compatibil in reteaua 4G Digi Mobil (frecventa 2600 MHz TDD, banda 38)?.
 

Cat ar putea costa internetul Vodafone via Digi Mobil?

Pretul serviciilor de internet mobil furnizate de Digi Mobil prin reteaua Vodafone ar putea porni de la 3 euro pe luna (TVA inclus) pentru 250 MB de date in cazul abonamentelor si 5 euro pe luna (TVA inclus) pentru 1 GB de date in cazul utilizatorilor de cartele preplatite, daca sunt luate ca reper tarifele afisate pe pagina web a subsidiarei grupului britanic de comunicatii.

Extraoptiunile Vodafone pentru clientii care doresc un volum suplimentar de date mobile fata de cel inclus in abonament au urmatoarele tarife lunare:  250 MB de date - 3 euro, 500 MB - 5 euro, 1 GB - 8 euro.

Pentru clientii cu cartele preturile sunt urmatoarele: 1 GB - 5 euro / luna, 4 GB - 9 euro / luna, 5 GB - 12 euro / 2 luni, 6 GB - 10 euro / luna, 11 GB - 15 euro pe luna. De notat este ca toate abonamentele si extraoptiunile Vodafone include servicii de internet mobil, volumul de date inclus pornind de la 250 MB in cazul abonamentelor si de la 600 MB in cazul utilizatorilor de cartele.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu