18 Oct 2019 - 06:40       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Pe ce se duc banii romanilor? Cum se impart cheltuielile de consum

luni 12 ianuarie 2015
Autor: Cristina Rosca 11
.01.2015

Mai bine de 70% din cheltu­ielile lunare de consum ale unei gospodarii din Roma­nia merg catre alimente, utilitati si carburanti. La polul opus, cei mai putini bani raman pentru educatie, 0,5%. Astfel, cheltu­ielile totale medii de consum per gospodarie in Romania sunt de 1.603 lei, din care 662 de lei sunt folositi pen-tru achizitiile de mancare, 120 de lei pentru combustibil, in timp ce pentru sanatate raman doar 75 de lei, iar pentru educatie 8 lei, potrivit calculelor ZF pe baza datelor Institutului National de Statistica (INS) aferente trimestrului al doilea din 2014. Cheltuielile totale de consum repre­zinta cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor, urmate de taxe, impozite, investitii si altele.

?Cheltuielile efectuate de gospodarii pentru sanatate (4,7% din cheltuielile de consum) si mai ales cele pentru educatie (0,5%) au inregistrat un nivel scazut in special din cauza faptului ca pentru satisfa­cerea acestor nevoi ale membrilor gospo­dariilor se utilizeaza in cea mai mare parte servicii publice, de care acestia beneficiaza in cadrul sistemului de asigurari sociale sau gratuit?, potrivit publicatiei Veniturile si consumul populatiei, realizata de INS cu date pentru trimestrul doi din 2014.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu