22 Oct 2019 - 23:10       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Pavajele, o piata pe plus: romanii tin la curtea lor si in criza

marți 12 iunie 2012
Autor: Ioan Dornescu 11
.06.2012

Primarii care au inteles ca fara investitii in strazi si trotuare nu pot schimba imaginea gri a localitatilor pe care le reprezinta sau retailerii care se extind, pe de o parte, dar si consumatorul individual, decis sa-si amenajeze curtea, gradina sau terasa la un standard occidental, pe de alta, contribuie la sustinerea cererii de produse pentru pavat.Desi piata constructiilor este departe de perioada de boom, iar pariul pe imobiliare este considerat astazi unul pierzator sau din ce in ce mai riscant, produca­torii de pavaje si pavele anunta cresteri si rulaje mai mari, scrie revista Business Construct.

Ei avanseaza prognoze optimiste la nivelul lui 2012, in ciuda unui prim trimestru marcat de con­ditii meteo nefavorabile, ostile lu­crarilor de constructii. "In 2011 am observat o mentinere a valorii totale a pietei la acelasi nivel ca si in 2010, la circa 70 milioane de euro. In volum, piata autohtona de profil a ajuns anul trecut la 12,5 milioane de metri patrati, fata de 12 milioane de metri patrati in 2010", spune Sebastian Bobu, director executiv al companiei Symmetrica. El arata ca, pe fondul sezonalitatii activitatii din constructii, analiza primelor trei luni nu este relevanta in evaluarea directiei acestui domeniu.

"Productia si primele lucrari au inceput pe la inceputul lunii martie, vremea nepermitand acest lucru mai devreme. Totusi, rezultatele pe primele patru luni par a fi in crestere comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. O imagine mai clara a evolutiei pietei o vom avea cu siguranta la incheierea primului semestru", a spus el.

La nivelul lui 2012, compania mizea­za pe un usor avans al pietei, de 5%, la o valoare de 73,5 milioane de euro si un volum de 13 milioane de metri pa­tr­ati, in contextul anului electoral si al conti­nuarii proiectelor cu fonduri externe. Compania a inregistrat anul trecut o crestere accelerata a cifrei de afaceri, de peste 90%, la 13,5 mil. euro. Avan­sul a fost susti­nut de intensificarea prezentei in zona de sud a tarii, fapt care a atras o mai mare flexibilitate a distributiei si o crestere a numarului de clienti.

Pentru acest an Symmetrica estimeaza o majorare cu 20% a businessului, pana la 16,2 milioane de euro, in conditiile in care situatia economica actuala va ramane stabila.

Evolutia pozitiva a businessului va fi influentata de continuarea investitiilor publice in infrastructura si urbanism, dar si de majorarea capacitatii de productie. Pro­du­ca­torul de pavele si borduri a inaugurat la finalul lunii martie a patra fabrica, la Prejmer, langa Brasov, in urma unei inves­titii de 2,1 milioane euro. Compania mai detine unitati de productie la Veresti (judetul Suceava), Podul Iloaiei (Iasi) si Bolintin Vale (Giurgiu). Symmetrica este controlata de doua persoane fizice, Florentina Mihaela Stanciu (60%) si Florin Cristinel Stanciu (40%).

"Valoarea pietei de prefabricate din beton a fost in 2011 de aproximativ 90 milioane euro, in crestere cu circa 10% fata de anul anterior, la un volum de aproximativ 13 milioane metri patrati", apreciaza Emil Gota, directorul general si unul dintre actionarii companiei Elis Pavaje. El a afirmat ca, in ciuda vremii nefavorabile din primele doua luni, piata de profil a inregistrat o crestere de 30% in trimestrul intai al acestui an, scaderea din intervalul ianuarie-februarie fiind compensata de o cresterea spectaculoasa in luna martie.

"In aceasta perioada a crescut foarte mult si segmentul rezidential, proprietarii caselor a caror constructie a fost finalizata in perioada 2008-2010 au luat in sfarsit decizia de a finaliza amenajarile exterioare - terase, gradini, curti -, motiv pentru care produsele de acest tip au fost foarte cautate", a spus reprezentantul Elis Pavaje, adaugand ca se asteapta ca trendul ascendent din primele trei luni sa se mentina la nivelul intregului an.

Elis Pavaje a inregistrat in 2011 afaceri de aproape 85 mil. lei (peste 20 mil. euro), in crestere cu 47%, iar pentru 2012 a bugetat un avans de 10% si o crestere a sectorului rezidential in totalul vanzarilor. Compania are doua fabrici, la Pe­tresti (Alba) si Stoenesti (Prahova) si este controlata de Emil Elisiu Gota si Vasile Gota.

Cum folosesc romanii pavelele

80% dintre romanii care si-au amenajat curtea in ultimii zece ani au optat pentru folosirea pavelelor;

Un roman cheltuie intre 25 si 35 de euro pe mp pentru efectuarea unei lucrari complete;

Suprafata medie pavata a unei curti este cuprinsa intre 100 si 200 de metri patrati, iar costul pe metrul patrat include atat pavelele si bordurile, cat si terasamentele si materialele auxiliare;

Decizia de cumparare este luata in peste 70% dintre cazuri de catre femei cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani, cu venituri medii si mari. O alta categorie de cumparatori sunt persoanele care locuiesc si lucreaza in strainatate, dar care au o locuinta si in Romania;

Estetica primeaza in decizia de achizitie, forma si culoarea fiind cele mai importante aspecte. Nuantele simple de rosu sau maro reprezinta circa 70% din vanzarile de pavele catre utilizatorii finali, in timp ce amestecurile de mai multe culori insumeaza un procent de 30%. In ceea ce priveste formele, cele cu laturi drepte, dreptunghiulare, sunt alese cel mai des;

Se informeaza pentru a lua o decizie de cele mai multe ori din cataloagele producatorilor, dar si din showroom-urile acestora, tinand in acelasi timp cont de ideile de amenajare occidentale;

70% aleg sa cumpere pavelele direct de la producator, 20% se orienteaza catre magazinele specializate si 10% apeleaza la antreprenorul lucrarii.

Cititi materialul complet pe www.zfcorporate.ro/business-construct

Symmetrica: Vom avea trotuare ca in Occident abia peste 15 ani


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu