23 Feb 2019 - 14:01       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Click : Pastreaza cutia produselor ca sa nu pierzi garantia!

miercuri 08 februarie 2012

Ti-ai luat de curand un aparat electrocasnic si s-a defectat? Trebuie sa cunosti foarte bine ce presupune garantia acestuia, vei sti exact ce ai de facut si care iti sunt drepturile


.

Daca produsul achizitionat de tine s-a defectat dar inca se mai afla in garantie, producatorul este obligat sa-l repare, sa-l inlocuiasca sau sa-ti restituie contravaloarea sa.

Reparatia se va realiza intr-un timp ce nu trebuie sa depaseasca 15-20 de zile lucratoare la service-urile cu care producatorul a incheiat contract de colaborare.

Iata ce contine certificatul!

Pentru a fi valabil, certificatul de garantie trebuie sa precizeze elementele de identificare ale produsului, durata medie de utilizare, termenul de garantie, modalitatile de intretinere, reparare sau inlocuire.

De asemenea, certificatul de garantie trebuie sa contina denumirea si adresa service-ului care se va ocupa de repararea produsului si rubrici pentru evidenta activitatilor de service prestate asupra produsului.

Actul trebuie sa fie semnat si stampilat de vanzator dar si de tine si, mai mult, trebuie sa contina datele tale personale din cartea de identitate.

Pe langa certificatul de garantie, produsul trebuie sa fie insotit de un manual de instructiuni, utilizare si instalare in limba romana, declaratii de conformitate si fisele tehnice.

Pastreaza ambalajul original!

Unele certificate au specificat faptul ca garantia este asigurata numai in conditiile transportarii produsului in ambalajul original.

Atentie! Aceasta conditie este in conformitate cu legislatia in vigoare din domeniul protectiei consumatorilor! Astfel, daca in actul tau de garantie scrie ca aparatul achizitionat se trimite la service numai in ambalajul original, esti nevoit sa respecti acest lucru.

Se stie ca ambalajele produselor electronice si electrocasnice au pe langa carcasa propriu-zisa si diverse elemente de protectie suplimentare confectionate dupa forma si dimensiunile produselor si componentelor lor.

Aceste elemente sunt realizate din materiale care au o mare capacitate de a prelua/absorbi socurile, trepidatiile si vibratiile ce se produc in mod normal in timpul manipularii, transportului si depozitarii produselor si trebuie pastrate alaturi de cutia originala.

Ambalajul original este util mai ales in cazul in care service-ul care iti asigura garantia are sediul in alt oras si esti nevoit sa trimiti aparatul defect prin posta sau curier.

Inlocuirea produselor

Daca produsul defectat nu poate fi reparat, poti cere inlocuirea sa. La fel se procedeaza si atunci cand durata de nefunctionare a aparatului din cauza defectiunilor aparute in termenul de garantie depaseste 10% din termenul de garantie.

In conditiile in care vanzatorul nu mai detine produse de acelasi fel este obligat sa restituie contravaloarea sa.

Daca aceste conditii nu sunt respectate, poti apela la justitie pentru obligarea vanzatorului sa inlocuiasca produsul. Ai posibilitatea sa ceri daune-interese pe motiv ca ti-a fost cauzat un prejudiciu prin neinlocuirea la timp a bunului defectat.

Aparatele se schimba si dupa ce ies din garantie

E bine sa stii ca legea te protejeaza si atunci cand vine vorba de defectarea aparatului dupa expirarea termenului de garantie.

Chiar daca termenul de garantie expira, vanzatorul este obligat sa asigure repararea sau inlocuirea gratuita a produsului in conditiile in care defectiunea s-a datorat unor ?vicii ascunse", aparute in timpul duratei medii de utilizare.

Aceste ?vicii" trebuie confirmate prin expertize tehnice efectuate de un organism neutru. In acest caz, cheltuielile aferente vor fi suportate de vanzator, care le va recupera de la producator, potrivit clauzelor stipulate in contractul incheiat cu acesta.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu