22 Oct 2019 - 21:44       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

România liberă : Pana cand mai avem carburanti ieftini?

marți 06 ianuarie 2015

Tarifele ar putea scadea in continuare in urmatoarele luni, in conditiile in care pretul petrolului Brent a coborat sub un nivel neatins din mai 2009


. Pretul carburantilor a coborat in Romania la niveluri de neimaginat, urmare a faptului ca pretul petrolului a coborat pana la un nivel ce nu a mai fost atins din perioada de varf a crizei financiare.

Fata de 30 iunie 2014, benzina era la jumatatea lunii trecute cu 16,54% mai ieftina. Astfel, pretul litrului a coborat de la 6,34 lei, nivel inregistrat la finele lunii iunie, la 5,29 lei la jumatatea lunii decembrie. In Austria, tara de unde provine OMV, compania-mama a Petrom, ieftinirea a fost de 14,86%, iar media UE 28 s-a situat la 13,21%. Similar, motorina a inregistrat in perioada mentionata ieftiniri de 12,84% in Romania, 11,44% in Austria si de 11,82% in UE 28.

Micsorarile de preturi au continuat si dupa jumatatea lunii decembrie. Ieri, la statia de pe strada Lucretiu Patrascanu din Capitala, un litru de benzina costa 5,24 lei, informeaza Zf.ro. Aceasta ar reprezenta o scadere cu 18% fata de 1 iulie 2014. La motorina scaderea nu a fost la fel de abrupta, astfel ca de la un maxim de 6,33 lei, ieri litrul de motorina mai costa 5,38 lei, cu 15% mai putin, potrivit datelor de pe site-ul Petrom.

 

Jocul global al produc?iei

 

Motivul ieftiniriii carburantilor este scaderea cotatiilor internationale ale titeiului. Daca la finele lunii iunie, barilul de titei Brent depasise 110 dolari, acesta a coborat ieri la 54,72 dolari, potrivit Bloomberg. Acesta este cel mai scazut nivel inregistrat dupa mai 2009, punct de varf al crizei financiare. Sunt insa doua intrebari fundamentale. Ce anume a cauzat scaderea cotatiilor la titei? Cat vor dura aceste evolutii? Unul dintre factorii ce a dus la scaderea preturilor in ultima perioada a fost cresterea productiei. O lege economica spune ca atunci cand valoarea de piata a unui bun scade, scade si productia acestuia caci producerea bunului nu mai aduce acelasi profit. In cazul de fata, insa, comportamentele sunt inverse. Cum o buna parte dintre state, precum Rusia sau Venezuela se bazeaza pe veniturile din vanzarea titeiului, acestea cresc productia incercand sa compenseze pierderile de venituri, cauzate de scaderea preturilor.

In luna decembrie, Rusia a produs 10,66 milioane de barili de petrol pe zi, inregistrand cel mai ridicat nivel al productiei de la destramarea Uniunii Sovietice pana in prezent. In 2014, productia medie de petrol in Rusia a urcat cu 0,7% fata de 2013, la 10,58 milioane de barili pe zi, marcand un alt record post-sovietic. Un reprezentant al ministerului Petrolului din Irak a anuntat ca al doilea mare producator al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) vrea sa creasca exporturile de petrol in luna ianuarie la un nivel-record de 3,3 milioane de barili pe zi. In luna decembrie, Irak a exportat 2,94 de milioane de barili pe zi.

Acestor cantitati li s-a adaugat petrolul de sist produs in Statele Unite. Acesta nu merge la export, dar asigura in buna masura cererea interna, scazand presiunea pe pietele globale. Performantele modeste ale economiei mondiale si tehnologiile eficiente energetic au dus de asemenea la micsorarea cererii de titei. Expertii ru?i cred sau poate doar spera in revenirea preturilor la titei. Economistii romani nu cred intr-o mentinere pe termen lung a preturilor scazute la carburanti. 'Sa ne bucuram de aceasta scadere a pretului combustibilului, cat va dura ea, dar nu cred ca va fi permanenta sau pe o perioada lunga de timp. S-ar putea sa existe o revenire in 2015, in primele 6 luni, fie mai tarziu', arata recent economistul Aurelian Dochia.  

Pana la 400 lei reducere la masinile de spalat rufe Whirlpool comenteaza sau vezi comentarii /* (c)
Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu