25 Iun 2019 - 19:08       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Opinie Florin Pogonaru: Cinci mituri despre cresterea economica in Romania si cum vor fi ele reinterpretate in 2012

miercuri 04 ianuarie 2012
Autor: Florin Pogonaru 04
.01.2012

Analistii au decis: "2012 va arata la fel ca 2011". Ca om de afaceri iti risti propriii bani pe viziunea pe care o ai asupra viitorului. In consecinta trebuie sa incerci sa fii ceva mai bun decat comentatorii si sa identifici diferentele care vor crea oportunitatile.

Pentru oamenii de afaceri 2011 a fost inca un an in care politicienii, reprezentantii institutiilor financiare internationale si ai Bancii Nationale, sau ai unor ambasade straine ne-au explicat: cum se creste pe baza de austeritate, cat de necompetitivi si primitivi suntem in raport cu capitalul strain , ce cadou mare ni se face prin stabilitatea cursulului, (evident!) cat de corupti suntem, si in general ca ar fi bine sa mai tacem intrucat stiu altii mai bine ce trebuie mediului de afaceri din Romania.

Nu voi comenta in niciun fel cat de potrivit pentru unele din afirmatiile de mai sus a sunat morala: "Sa faci ce spune popa, nu ce face popa".

Merita discutate insa cateva mituri create de criza pentru mediul de afaceri romanesc si modul cum le vom reinterpreta in 2012:

1. Sa crestem prin austeritate.

Austeritatea ca solutie de depasire a crizei a fost cuvantul de ordine in 2011 in Europa.

In 2012 vom fi in situatia in care unele tari (Grecia, Italia sau Spania) chiar aplica masuri de austeritate fara a se vedea vreun rezultat. Din contra, recesiunea se va adanci. Aceasta va face ca oponentii doctrinei austeritatii ca solutie la iesirea din criza sa fie tot mai ascultati. Astfel de idei vor fi preluate intr-o Romanie in plin an electoral.

In consecinta in 2012 este previzibila cresterea investitiilor publice si eventual a consumului privat indiferent de discursul politicianist de azi. Pana la definitivarea oricarui pact european de stabilitate, politicienii romani vor avea timp sa-si farmece electoratul, inclusiv mediul de afaceri, prin usoare eliberari din chingile austeritatii a consumului public si privat.

2. Investitiile straine sunt cele care asigura stabilitatea si cresterea economica.

Este adevarat ca o serie de investitii straine au dovedit acest lucru.

In 2012 insa vom discuta tot mai mult despre volatilitatea pe care o creeaza excesul de investitii straine in anume sectoare (e.g. sectorul bancar) sau despre investitiile straine vizand Romania numai ca piata de desfacere. Cazul Tnuva devine edificator pentru rapiditatea cu care o investitie straina dispare cand consumul scade. Intrebarea: "In ce masura putem stimula capitalul romanesc sa preia prin investitii autohtone rolul multinationalelor?" isi va gasi raspunsul in rediscutarea inclusiv la nivel european a regulilor de acordare a ajutorului de stat. Discriminarile facute in defavoarea capitalului autohton in cadrul programelor finantate de institutiile financiare internationale vor deveni tot mai mult subiect de dezbatere publica. Intr-o versiune optimista 2012 poate fi anul in care capitalul autohton incepe sa fie vazut tot mai mult ca solutie.

3. Stabilitatea cursului este o problema de securitate nationala.

BNR si-a asumat si in 2011 sarcina de a asigura protectia sociala a persoanelor cu credite in valuta. In aceasta interpretare devalorizarea leului risca sa duca la instabilitate sociala. Exporturile au dat impresia ca vor creste oricum si nu au mai fost o prioritate. Leul a batut stabilitatea oricarei monede din regiune. Intre timp al doilea exportator al Romaniei (Nokia) a plecat, iar primul (Dacia) vede cererea in Europa diminuandu-se considerabil.

Recesiunea la nivel european din 2012 si cresterea costului creditarii vor duce la reconsiderarea acestei abordari pentru 2012. Exporturile noastre vor suferi prin faptul ca sunt orientate preponderent spre Europa. In final exportatorii se vor face din nou auziti la nivelul bancii centrale in problema cursului. Problema creditelor persoanelor fizice a fost preluata in bilanturile bancilor care vor deveni tot mai mult "problema de securitate nationala" a anului 2012, dovedindu-se inca o data ca bagarea sub pres a unei crize (creditele in valuta ale persoanelor fizice) se transforma in timp intr-o criza mai mare (cea a sectorului bancar, care la randul ei se va transforma in problema "bridge bank").

4. Fondurile europene nu sunt accesate din cauza coruptiei endemice din Romania.

Incompetenta si nu coruptia endemica este cauza principala a gradului extrem de scazut de accesare. 2012 se anunta a fi anul in care se va incerca gasirea solutiilor de creare a unui statut aparte functionarilor publici care sunt in mod real implicati in accesarea fondurilor europene si a privatizarii unitatilor de management al fondurilor europene. (Si apropo de coruptie: fara a diminua coruptia autohtona existenta mai ales la nivelul autoritatilor locale, este de mentionat ca cele mai spectaculoase cazuri de coruptie in 2011 sunt inregistrate de firme romanesti cu capital majoritar strain).

5. Institutiile financiare internationale sunt cele care stiu cel mai bine (prin consultantii straini pe care-i promoveaza) cum sa reformeze economia romaneasca.

Anul 2012 va fi anul in care se vor auzi tot mai apasat opinii din mediul de afaceri romanesc asupra a ce si cum trebuie facut. Va continua din pacate seria esecurilor recomandarilor consultantilor straini privind restructurarile din economie, in masura in care acestea vor fi facute ca de obicei cu ignorarea specialistilor autohtoni si vor porni de la idei preconcepute.

Ea a inceput deja cu fixarea termenilor de referinta pentru companiile de HR care vor selecta managerii privati pentru companiile de stat (vezi spre exemplu articolele din ZF despre criteriile de selectie vadit discriminatorii pentru firmele romanesti de HR). Privatizarile din domeniul energiei in contextul in care se ignora chestiunea prealabila a reorganizarii pietei de capital romanesti vor deveni alte exemple de referinta.

Florin Pogonaru este om de afaceri si presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu