25 Mai 2019 - 20:05       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Oare cati bani vor pierde barurile si cluburile daca nu vor mai servi minori?

marți 03 noiembrie 2015
Autor: Dragos Damian 02
.11.2015

De fapt, titulul este un nonsens, pentru ca legea nu permite servirea minorilor cu alcool si tutun iar in cluburi in general accesul persoanelor sub 18 ani este interzis. Asa ca daca se aplica legea de fapt nimeni nu pierde nimic iar economia va ramane pe trend-ul ascendent si multumitor despre care auzim festivistic in fiecare zi.

In realitate insa, e o estimare de bun simt ca probabil orice procent intre 25% si 50% din clientii barurilor, pub-urilor, cluburilor si din cumparatorii de tigari si tutun din aceste si alte stabilimente este reprezentat de minori, mai ales liceeni de 15, 16, 17 ani, care au acces neingradit si consum ad libitum la substantele interzise lor.

Asa ca pierderea de afacere este mare, atat de mare incat la multe evenimente, cum a fost si cel din Colectiv, intrarea este gratuita ca sa asigure cumpararea de alcool si tutun, inclusiv de catre minori.

Cine sa aplice legea, legitimand copiii ca in filmele americane? Patronii si angajatii localurilor sau a magazinelor, care traiesc din profitul respectiv? Institutiile care controleaza insuficient astfel de locuri si care probabil nu au dat in viata lor o amenda pentru servirea minorilor cu substante interzise, sau daca au facut-o, este doar eventual in urma unei razii?  Parintii, care vor fi declarati retrograzi, uncool, si vor primi un sever unlike pe reteaua de socializarea? Scoala, care eventual din cand in cand are o initiativa nu drogurilor, stiind ca deja batalia cu ?nu tutunului? sau ?nu alcoolului? este pierduta? Comunitatea (care)?

Nu vreau sa inteleaga cineva ca cele de aici sunt o pledoarie anti tutun sau anti alcool,  nici vorba, ii las pe altii sa conduca armata salvarii; este un minim rechizitoriu pentru un exercitiu de respect elementar pentru legi aparent neinsemnate si pentru efortul pe care generatia X il face pentru a lasa o lume mai buna in urma ei. N-am nici o indoiala ca daca s-ar fi respectat legea si s-ar fi stiut ca degeaba e intrarea libera pentru ca minorii nu primesc nimic in Colectiv, foarte multi nici macar nu ar fi fost acolo, avand o sansa in plus.

O societate bazata pe respectul legilor aparent neinsemnate nu va avea nimic de pierdut din punct de vedere economic, nici macar in Romania. 


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu