19 Noi 2019 - 04:02       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagin„ * C„utare * Contact *


Stire tematica: telefoane

Ziarul Financiar :

O lectie pentru Bucuresti: slovacii listeaza la Bratislava si Londra operatorul national telecom, controlat ca si in Romania de Deutsche Telekom

vineri 10 aprilie 2015
O lectie pentru Bucuresti: slovacii listeaza la Bratislava si Londra operatorul national telecom, controlat ca si in Romania de Deutsche Telekom

Autor: Bogdan Cojocaru 10
O lectie pentru Bucuresti: slovacii listeaza la Bratislava si Londra operatorul national telecom, controlat ca si in Romania de Deutsche Telekom

Autor: Bogdan Cojocaru 10.04.2015 In vremuri marcate de achizitii si fuziuni colosale precum acordurile dintre Lafarge si Holcim, Heinz si Kraft sau Shell si BG, iesirea pe bursa a unei companii slovace poate trece aproape neobservata. Insa lucrurile marunte pot aduce schimbari mari.

Statul slovac s-a hotarat sa vanda pe bursa locala si pe cea londoneza participatia de 49% pe care o detine la operatorul telecom fanion al tarii, Slovak Telekom, la care Deut≠sche Telekom controleaza restul de 51% din capital. Prin listare, statul impusca mai multi iepuri dintr-o lovitura: va impulsiona bursa anemica de la Bratislava, iar cu banii obtinuti din vanzare va cumpara active strategice din industria energetica, unde grupul Italian Enel ii face probleme. De asemenea, cu banii din listare Bratislava isi va putea reduce datoria.

 

Pionierat pentru Romtelecom

Dar, mai important, pentru Romania Slovak Telekom ar putea reprezenta un ghid pentru planurile pe care guvernul le are cu Telekom Romania Communication (fostul Romtelecom, compania romaneasca fanion din telecomunicatii). Ca si la Slovak Telekom, Deutsche Telekom este actionarul majoritar al companiei romanesti, iar statul detine o participatie de 46%. Guvernul de la Bucuresti ar putea lista aceste actiuni pe bursa.

Participatia statului slovac la Slovak Telekom va fi listata sub forma de actiuni pe bursa de capital din Bratislava si sub forma de GDR-uri (Global Depositary Receipts) la London Stock Exchange. GDR-urile sunt titluri financiare prin care companiile mici care se listeaza pe burse mari din strainatate evita blocarea capitalului lor pe acele burse. Companiile romanesti Romgaz si Electrica sunt prezente pe piete externe de capital prin intermediul GDR-urilor.

Investitorii slovaci de retail care inainteaza din timp oferte vor primi un discount de 5%. Astfel, statul spera sa revitalizeze bursa de la Bratislava. De asemenea, vor fi oferite actiuni investitorilor de retail din Cehia si investitorilor institutionali din Londra si din alte parti, potrivit The Wall Street Journal.

Bratislava nu a specificat cand exact va avea lor IPO-ul (oferta publica ini≠tia≠la de vanzare de ac≠tiuni). Statul a men≠tionat ca prin vanzare ar putea obtine pana la un miliard de euro si ca vrea sa finalizeze tranzactia pana la sfarsitul acestui an.

Vanzarea de actiuni este coordonata de Citigroup, JP Morgan, Erste Group si Wood & Co.

 

O strategie pentru energie

Listarea pe bursa a fost aleasa deoarece discutiile cu Deutsche Telekom pentru ca acesta sa preia in intregime operatorul telecom au esuat, noteaza Financial Times, care citeaza surse apropiate situatiei.

Slovacia incearca sa faca rost de bani pentru a-si putea majora participatia la producatorul local de electricitate Slovenske Elektrarne (SE), la care pachetul majoritar de actiuni este controlat de grupul italian Enel, aminteste WSJ. Enel si-a scos la vanzare pachetul de 66% din actiunile SE ca parte a unor planuri mai ample de reducere a datoriilor. Insa statul slovac vrea ca Enel sa finalizeze construirea celui de-al treilea si al patrulea reactor la centrala nucleara slovaca Mochovce inainte de a-si vinde activele. Amanarea proiectului presupune costuri suplimentare. Daca nu-si majoreaza participatia la SE, statul slovac ar vrea sa preia in intregime cea mai mare hidrocentrala a tarii, Gabcikovo, care apartine SE.

Slovak Telekom are o cota de piata de 32,6%. Compania a raportat pentru anul trecut o cifra de afaceri de 767,6 milioane de euro.

Locul Slovaciei in Europa

Cu peste 180 de masini construite la mia de locuitori, Slovacia este liderul mondial la productia de automobile per capita, iar aceasta pozitie va fi probabil pastrata multi ani datorita investitiilor lor si lansarii de noi modele. In aceasta tara au fabrici Kia Motors, PSA Peugeot CitroŽn si Volkswagen, iar presa locala speculeaza despre intrarea unui alt jucator de talie mondiala, Jaguar Land Rover.

VW Slovacia intentioneaza sa investeasca 1,5 miliarde de euro in perioada 2012-2016, potrivit The Slovak Spectator.

Ca Slovacia este un centru european al industriei auto sta dovada intentia a trei companii de a face in aceasta tara investitii de 59 de milioane de euro si de a angaja aici 1.400 de persoane. Doua dintre aceste companii sunt din industria auto. 

Producatorul coreean de componente auto Sam Hwa Tech vine sa infiinteze 200 de locuri de munca. Investitii noi vor fi facute si de producatorul german de corpuri de iluminat Osram, care are deja 1.200 de angajati in Slovacia. Noile investitii ar putea crea inca 600 de locuri de munca. Statul a ajutat la ?seducerea? Osram, care avea ca alternativa Polonia.

CitroŽn a decis sa produca exclusiv in Slovacia un model despre care spune ca va deveni unul dintre cele mai bine vandute. Masina nu a fost inca prezentata, dar se stie ca va fi construit pe platforma actualului CitroŽn C3 Picasso. Compania franceza a pus deoparte 300 de milioane de euro pentru producerea noii masini.

Slovacia beneficiaza clar de pozitia sa strategica in Europa. Lantul german de retail Lidl va construi acolo anul acesta unul dintre cele mai mari depozite pentru distributie din Europa. Depozitul va apartine celui mai mare centru de logistica pe care Lidl il construieste.

Deutsche Telekom, unul dintre jucatorii de top de pe piata europeana de telecomunicatii, detine 51% din Slovak Telekom si 54,01% din Telekom Romania Communications, fostul Romtelecom.2015-04-10

Autor:
 
 
őnregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu