17 Aug 2019 - 15:44       

 
Parteneri  

 

 * Prima paginã * Cãutare * Contact *


Stire tematica: telefoane

Ziarul Financiar :

O cursa pentru presedintia Frantei intre un comunist care a promis taxarea bogatilor si o extremista antieuro ii ingrozeste pe investitori

joi 13 aprilie 2017
O cursa pentru presedintia Frantei intre un comunist care a promis taxarea bogatilor si o extremista antieuro ii ingrozeste pe investitori

Autor: Bogdan Cojocaru 12
O cursa pentru presedintia Frantei intre un comunist care a promis taxarea bogatilor si o extremista antieuro ii ingrozeste pe investitori

Autor: Bogdan Cojocaru 12.04.2017 Ascensiunea surprinzatoare si puternica in sondajele de popularitate a lui Jean-Luc Mélenchon, politician sprijinit de comunisti care a promis renegocierea pozitiei Frantei in UE si retragerea tarii din NATO daca va deveni presedinte, face posibil ca lupta finala pentru presedintia uneia dintre cele mai importante economii europene sa se dea intre el si extremista antieuro Marine Le Pen.

Alegerile pentru presedintia Frantei se apropie rapid si au devenit cele mai incerte dintr-o generatie. Nesiguranta si nervozitatea se simt serios pe piete, mai ales pe cea a euro si a obligatiunilor. Spre comparatie, alegerile generale din Germania, care si ele se apropie, ar trebui sa fie linistite si lipsite de surprize populiste. Insa acestea ar putea aduce surprize de alta natura, iar acest lucru nu este inca luat in cosiderare de piete.  

Mélenchon este politicianul-personaj tipic populist. Ii are ca idoli pe Chavez si Castro. La unul din mitingurile sale electorale, politi cianul si-a fascinat publicul cu povesti despre rautatea ?pietelor extreme care trasforma suferinta, saracia si abandonul in aur si bani?, scrie Bloomberg.

A descris Franta ca fiind o tara cu ?bogatii uriase, dar distribuite prost?, a denuntat atacurile aeriene americane din Siria si a cerut ca Franta sa paraseasca NATO. De altfel, Mélenchon a abordat pozitii fara compromis fata de militarismul occidental si globalizare. El vrea renegociarea in profuzime a relatiilor Frantei cu UE si a spus ca daca negocierile esueaza, ?francezii vor decide daca raman sau nu in uniune?. Politicianul vrea ca astfel Franta sa capete mai mult control economic. In privinta economiei, Mélenchon, un critic inversunat al austeritatii, a promis majorarea cheltuielilor cu peste 250 de miliarde de euro pe an, reducerea programului saptamanal de lucru de la 35 de ore la 32 de ore si taxarea cu pana la 100% a oricarui venit mai mare de 20 de ori venitul mediu. El va face mai greu pentru companii sa concedieze angajati, va limita remuneratiile executivilor, va retrage tara din acordurile de comert liber, va majora salariul minim cu 15% si va reduce varsta de pensionare pentru anumite categorii de salariati la 60 de ani, cu pensie completa.

Le Pen a promis un referendum privind apartenenta  tarii la UE, renegocierea statutului Frantei in uniune si isi face campania pe o platforma nationalista care include in toarcerea la vechiul franc francez, ?pro tectionism inteligent? si favorizarea salariatilor francezi in fata celor straini.

Spre deosebire de antiimigrationista Le Pen, Mélenchon are un public loial.

Cele mai recente sondaje de popularitate arata ca Mélenchon se numara, alaturi de Le Pen, printre cei patru candidati la presedintie care au prins in raza lor de atac al doilea tur al alegerilor. Primul, in care vor concura toti candidatii, va fi pe 23 aprilie.

Un sondaj Kantar Sofres publicat in weekend il plaseaza pe Mélenchon pe locul trei, cu 18% dintre voturi, cu un punct in fata lui Francois Fillon. Le Pen si Emmanuel Macron ar fi la egalitate, cu 24% din voturi. Pe 17 martie, sondajele ii dadeau lui Mélenchon doar 10,5% din voturi. O treime din alegatori sunt indecisi.

Cu planul sau de a trata cu bani nevralgiile economice ale Frantei, Mélenchon perturba pietele.

Diferenta dintre yieldurile obligatiunilor franceze cu scadenta la zece ani si cele ale titlurilor germane s-a largit de la 60 de puncte de baza la mijlocul lunii trecute la 75 de puncte miercuri. Cu alte cuvinte, Franta plateste din ce in ce mai mult, in comparatie cu Germania, pentru a se imprumuta de pe piete.

Costul hedging-ului contra volatilitatii euro fata de dolar si yen luna viitoare a sarit la cele mai ridicate niveluri de la anuntarea rezultatului referendumului pentru Brexit din iunie anul trecut, spune Valentin Marinov, analist al Credit Agricole.

Cresterea popularitatii lui Mélenchon ?reprezinta vesti rele pentru obligatiunile franceze?, spun Aline Schuiling si Kim Lui, analisti la ABN Amro, citati de Reuters. ?S-au intors riscurile politicului francez.?

Presedintele Francois Hollande se teme de o cursa Le Pen-Mélenchon in runda decisiva, scrie Le Monde, care citeaza surse apropiate sefului statului.

Multora dintre observatori imprevizibilitatea tot mai mare a alegerilor le sugereaza cresterea sprijinului pentru stanga anti-business.

?O intrecere intre Frontul National al lui Le Pen si extrema stanga ar fi polarizatoare, ar lasa multi votanti de centru fara un candidat natural si ar fi perturbatoare pentru piete?, noteaza strategii de la Goldman Sachs.

Alegerile ii fac nervosi nu doar pe investitori, ci si pe executivii de top ai unora dintre cele mai puternice companii franceze. Daca iese presedinte cine nu trebuie, o parte din ei ar putea sa fie concediati. Statul francez detine participatii la peste 10 companii listate considerate strategice, cum ar fi Electricite de France, operatorul aeroportuar ADP, operatorul de telefonie Orange si producatorul de cipuri STMicroelectronics.

Spre deosebire de Franta, alegerile federale din Germania, din septembrie, sunt considerate un exemplu de stabilitate politica si chiar plictisitoare. Insa acest punct de vedere s-ar putea dovedi gresit, noteaza Handelsblatt. Alegerile ar putea avea ca deznodamant o noua coalitie guvernamentala si chiar un nou cancelar. Aceasta posibilitate pietele financiare nu au luat-o in considerare.2017-04-13

Autor:
 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu