22 Iun 2018 - 19:52       

 
Parteneri 



 

 

 



* Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Nutella a fost scoasa din mai multe supermarketuri pe motiv ca ar contine ingrediente cancerigene

luni 23 ianuarie 2017
Autor: Corina Zamfir 22
.01.2017

Celebra crema de ciocolata Nutella, produsa de compania Ferrero, a fost scoasa din supermarket-urile din Italia in urma unor descoperiri recente, cum ca anumite subsetante din compozitia uleiul de palmier folosit in fabricarea cremei de ciocolata ar putea fi cancerigene, scrie Business Insider, citat de The Independent.

In mai, Autoritatea Europeana a Standardelor Alimentare a avetizat ca substantele gasite in uleiul de palmier sunt cancerigene. Insitututia a avertizat ca si un consum moderat al substantelor respective reprezenta un risc pentru copii, iar din cauza lipsei unor date definitive, niciun nivel nu poate fi considerat sigur.

Uleiul de palmier se gaseste in sute de alimente ale unor brand-uri foarte folosite, inclusiv ciocolata Cadbury si chiar Ben & Jerry, dar Nutella nu s-a confruntat pana in prezent cu reactiile negative din partea consumatorilor.

Mai multi retaileri din Italia, inclusiv cel mai mare lant de supermarket-uri din tara, Coop, au retras creama de ciocolata Nutella ca o masura de precautie.

Ca raspuns, Ferrero a lansat o campanie in incercare de a-si linisti clientii ca produsele sale sunt sigure.

Ferrero insista asupra faptului ca decizia de a pastra uleiul de palmier in compazitia cremei de ciocolata Nutella, in ciuda temerilor de siguranta, este o decizie luata in functie de calitate si nu de cost. Ingredientul este folosit pentru a raspandii textura neteda despre care se spune ca nu poate fi atinsa prin folosirea altor uleiuri.

"Fabricarea cremei de ciocolata Nutella fara uleiul de palmier ar putea duce la producerea unui substituent inferior al produsul real, ceea ce ar fi un pas inapoi", a declarat managerul de achizitie al Ferrero, Vincenzo Tapella, pentru Reuters, citat de The Independent.

Uleiurile de substituire, de exemplu, derivate din floarea-soarelui sau din seminte de rapita, ar putea fi utilizate, dar ar putea creste costul de productie cu aproximativ  22 de milioande de dolari, precizeaza Reuters. Ferrero nu a confirmat cifrele. Compania nu a oferit comentarii suplimentare.

Atunci cand uleiul de palmier este incalzit la peste 200 de grade Celsius, asa cum se procedeaza in procesarea alimentelor (inclusiv la Nuttela), acesta poate deveni cancerigen. 


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu