16 Sep 2019 - 03:56       

 
Parteneri  

 

 * Prima paginć * Cćutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Gandul : Nicolaescu vrea sa creasca consumul de medicamente generice. Ce le pregateste companiilor farmaceutice si medicilor

vineri 13 septembrie 2013
Foto: Octav Ganea

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, vrea sa creasca consumul de medicamente generice


. El spune ca institutia pe care o conduce are ā€˛cateva obiective de indeplinit ca sa putem sa asiguram doua lucruri importante: un acces mai mare al pacientilor la medicamente si, in al doilea rand, sa utilizam mai bine fondurile publiceā€¯.

Seful de la sanatate spune ca utilizarea cu precadere a medicamentelor generice nu este benefica doar bugetului de stat, ci si pacientilor, acestia din urma putand sa isi permita din punct de vedere financiar tratamentele de care au nevoie. In acest sens, Nicolaescu vrea sa ia o serie de masuri care vor fi aplicate atat in cazul companiilor farmaceutice, dar si a medicilor care prescriu medicamente.

ā€˛Primul obiectiv, si poate cel mai important, este sa modificam taxa clawback. Azi, aceasta taxa se calculeaza la fel si pentru generice si pentru cele originale. Desi industria de generice este in regres, ea suporta aceeasi impozitare cum o suporta industria de originale care este in crestere. Deci, este o defavorizare grava a industriei de generice care micsoreaza pana la urma posibilitatea de desfacere a medicamentelor generice. Ne-am propus sa facem acest lucru. Producatorii de originale au acceptat sa facem acest lucru si lucram la ea. Sper ca pana la sfarsitul anului sa terminam partea legislativa, sa o aprobam si sa produca efecte incepand cu anul viitorā€¯, a precizat Eugen Nicolaescu, prezent la International Health Forum.

A doua masura pe care vrea sa o ia ministrul presupune inclusiv ā€˛informarea corecta a pacientilor asupra medicamentelor genericeā€¯. ā€˛In acest sens vom incerca sa introducem pe retete, incepand cu viitorul contract cadru, medicamentul de referinta. Deci, medicamentul generic este cel mai ieftin, iar cetateanul trebuie sa stie, sa nu ramana cu ideea ca nu are alte posibilitati. Pacientul trebuie sa stie care este acest medicament si, mai departe, pe banii lui, pe optiunea lui, va putea sa se duca intr-o directie sau alta. Cred ca daca vom informa corect cetatenii, ei vor putea sa isi cumpere medicamente generice mai multe, pentru ca, dupa cum stiti, medicamentele originale costa foarte mult, pentru ca sunt scumpe, iar multi pacienti renunta la tratament pentru ca nu au bani sa achite diferentaā€¯, a precizat Eugen Nicolaescu.

Ministerul Sanatatii spune ca ā€˛medicamentele generice nu sunt bune, ci foarte buneā€¯. ā€˛De regula, nu este nicio diferenta intre un medicament original si cel generic. Poate uneori este vorba de un confort al pacientului: in loc sa ia trei pastile ia una, deci chestiuni care nu au de-a face cu efectul teraputic efectiv, ci cu partea mai mult de confort si de-ati face viata mai usoara, sa spunem. Toate genericele sunt facute pe baza de studii clinice, pe baza de dovezi. Nu vorbim aici pe ce ni se pare. Vorbim de medicina bazata pe dovezi. Vorbim de medicamente care respecta regulile Organizatiei Europene a Mecamentului. Deci, vorbim de medicamente aprobateā€¯, a mai spus seful de la Sanatate.

Datele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania arata ca piata acestor medicamente valoarea la noi in tara la 110 milioane de euro.


Autor:

 
 
Īnregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu