19 Noi 2019 - 05:22       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: telefoane

Ziarul Financiar :

Nicolae Oaca: ANCOM - o noua veche conducere?

vineri 03 aprilie 2015
Nicolae Oaca: ANCOM - o noua veche conducere?

Autor: Nicolae Oaca 03
Nicolae Oaca: ANCOM - o noua veche conducere?

Autor: Nicolae Oaca 03.04.2015

La 1 aprilie 2015 si-a terminat primul mandat la ANCOM Marius Catalin Marinescu, primul presedinte al autoritatii nationale de reglementare a telecomunicatiilor care duce la bun sfarsit un mandat complet. Ceilalti presedinti au avut mandate intrerupte de interventii politice brutale, care au dus si la atentionari din partea Comisiei Europene si chiar au inspirat consolidarea legislativa a puterii presedintilor autoritatilor de reglementare a telecomunicatiilor din UE. A fost un mandat de 6 ani, cel mai lung si cel mai eficient mandat de la infiintarea autoritatii in septembrie 2002. Timpul, dar mai ales priceperea iti permit sa construiesti!

A fost mandatul in care Romania a organizat prima licitatie de spectru din istoria sa in anul 2012, licitatie care a adus statului venituri de peste 682 de milioane de euro, in care s-au acordat 485 MHz in benzile de frecvente de 800 MHz, 900 MHz, 1.800 MHz si 2.600 MHz si care nu a fost contestata de niciun competitor la acea vreme. (O singura critica venita dupa doi ani din partea operatorului Vodafone, care la runda de alocare a licitatiei din 2012 a ramas cu o banda de frecevente perturbata de vecinii din nord si est, iar pentru a depasi situatia se pare ca a facut schimb de spectru cu RCS&RDS plus contractul de roaming national).

A fost un mandat in care s-a pus ordine in activitatea de reglementare si monitorizare a comunicatiilor electronice romanesti prin transpunerea si aplicarea, relativ rapid, a recomandarilor si legislatiei Uniunii Europene in plan local.

A fost un mandat in care ANCOM s-a impus prin prestatia sa atat pe plan intern, ca institutie autoritara, cat mai ales pe plan international, atat in regiunea noastra unde a reusit sa coaguleze interesele specifice regiunii (armonizarea in folosirea dividendului digital, promovarea licitatiilor ca modalitate de alocare a spectrului de frecvente etc.), cat si pe plan european prin pozitii de prestigiu si de mare responsabilitate detinute in diverse organisme.

Tot in acest mandat s-a elaborat si primul ghid pentru reglementarea operatorilor de retele mobile virtuale, din pacate fara prea mare efect. Noroc cu Lycamobile si eforturile sale, care au scos Romania de pe lista rusinii, a tarilor fara operatori de retele mobile virtuale.

A fost un mandat cam lung, sase ani, pentru a tine motivat presedintele unei autoritati care monitorizeaza o industrie cu venituri de circa 4 miliarde euro.

Ce s-ar putea reprosa totusi acestui mandat - intarzieri, uneori mari, in punerea pe costuri a tarifelor de terminare in retelele mobile (de ex. aprilie 2014 in loc de 2012) si tarife de terminare in retele mobile inca mari. Datorita contextului sau macroeconomic (PIB, salarii, etc.) Romania ar trebui sa aiba, alaturi de Bulgaria, cele mai mici tarife de terminare in retele mobile din UE. Dar nu are!

Prestatia actualului presedinte ANCOM, dar si experienta acumulata, il recomanda pentru inca un nou mandat. Ramane de vazut daca si politicienii (Guvern, Presedinte, ...) il recomanda. Sau, daca si dansul mai doreste sa continue in actualele conditii. Sa amintim de salariul relativ mic al presedintelui, undeva la nivelul mediei salariului din telecomunicatii si nu la varful acesteia, din motive birocratico-demagogice, care fac pozitia nu prea atractiva si nemotivanta.2015-04-03

Autor:
 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu