22 Noi 2019 - 01:59       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: telefoane

Ziarul Financiar :

Nemtii fac afaceri in Romania de 20 mld. euro, dar Merkel nu-i promite lui Iohannis ca va accepta ca Romania sa intre in spatiul Schengen

vineri 27 februarie 2015
Nemtii fac afaceri in Romania de 20 mld
Nemtii fac afaceri in Romania de 20 mld. euro, dar Merkel nu-i promite lui Iohannis ca va accepta ca Romania sa intre in spatiul Schengen

Autor: Iulian Anghel 27.02.2015 Intentia presedintelui Klaus Iohannis de a face din Germania un aliat economic si mai puternic al Romaniei a fost intarita ieri de prezenta sa la Berlin, unde seful statului a subliniat ca, pentru Bucuresti, relatiile economice si politice cu germanii sunt ?de o importanta strategica?.

Klaus Iohannis s-a intalnit cu prese­dintele german Joachim Gauck si cu cancelarul Angela Merkel.

Vizita ar fi trebuit sa se petreaca in aceeasi saptamana cu cea facuta de presedinte in Franta, dar a fost amanata din cauza agendei interne a cancelarului. Iata, deci, presedintele a facut primele sale vizite la Paris, Bruxelles, Chisinau si Berlin, lucru ce indica orientarea sa in politica externa pe care o conduce ca sef al statului.

Merkel si Iohan­nis au sustinut o conferinta de presa comuna, lucru care nu i se intampla foarte des puterni­cului cancelar. Faptul ca vorbesc aceeasi limba si ca se cunosc de multa vreme poate facilita insa o buna intelegere intre ei.

?Relatiile de cooperare cu Germania au pentru noi o importanta strategica, aprofun­darea acestei cooperari si a dialogului cu Berlin. Contam pe sprijinul german pentru integrarea reala si in profunzime a Romaniei in nucleul european, in multe puncte comune care ne unesc. Romania, ca si Germania, este un stat cu profil comunitar bine conturat, sustinator al aprofundarii integrarii europene si al consolidarii Uniunii Europene, ca proiect politic?, a spus Iohannis inaintea intalnirii cu Merkel, pentru ca in conferinta comuna sa subli­nieze, citat de Mediafax: ?Avem un interes deosebit ca Germania sa ne fie partener in identificarea acelor nise de dezvoltare care pot genera avantaje competitive si care pot individualiza Romania in peisajul economiei europene a anilor 2020. Atat doamna Cancelar Federal cat si eu am subliniat importanta puntii de legatura create in mod natural intre comunitatile germane din Romania si comunitatile romane din Germania. Le consideram un factor de consolidare a cooperarii romano-germane si un model de abordare in adevarat spirit european?, a mai precizat presedintele Romaniei.

Potrivit Mediafax, intrebata, in cadrul conferintei de presa comune sustinute cu presedintele roman, daca considera ca o decizie privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen poate fi luata pana la sfarsitul acestui an, cancelarul a declarat: ?Ultimele rapoarte au fost pozitive si consideram ca reformele vor fi implementate in continuare cu consecventa si vom discuta despre pasii urmatori. Nu pot sa promit acum?.

Vizita lui Iohannis la Berlin este importanta prin faptul ca Germania este cel mai puternic membru al UE, dar si principalul partener comercial al Romaniei, schimburile de marfuri dintre cele doua tari ajungand la 20 de miliarde de euro, adica 19% din co­mertul Romaniei.

De faptul ca prese­dintele are ra­da­cini germane se leaga sperantele celor care asteapta mai multa implicare din partea companiilor germane in economia romaneasca.

In noiembrie, imediat dupa ce Iohannis era ales presedinte, seful Camerei de Comert Romano-Germane (AHK), Radu Merica, spunea, la ZF Live, ca lucrurile nu se vor schimba peste noapte, dar sublinia: ?Cu Iohannis presedinte, Romania va avea un bonus la imaginea pe care o are in  Europa. De Romania se vorbea mult in termeni negativi, iar un investitor se uita si la ?soft facts? ? care e imaginea, care e climatul de predictibilitate. Simpatia si increderea din exterior vor creste, ceea ce se traduce in mai multe investitii straine?.

Investitiile germane sunt insa prezente si acum in Romania. Germania este al treilea investitor strain pe piata locala, cu un sold al investitiilor de 6,7 miliarde de euro in 2013. Este, apoi, cel mai important partener co­mercial al Romaniei, dupa ce in 2013 vo­lumul schimburilor comerciale dintre cele doua tari a ajuns la valoarea de 20,5 mld. euro (in crestere cu 5% fata de anul anterior). Din aceasta valoare, exportul companiilor de pe plan local in Germania a fost de 9,2 mld. euro (+6,3% fata de 2012), iar importurile de 10,3 miliarde de euro, Romania exportand, in mare parte, com­ponente auto, piata pe care o domina cu companii precum Stabilus, care produce la Brasov pentru BMV si Porsche, dar si Schaeffer (cu afaceri solide de 370 mil. euro in 2023), Bosh  Daimler, Anvis sau Dräxlmaier. Nu intamplator, influetul cotidian Die Welt sustine anul trecut intr-un amplu material: viitorul industriei auto germane se afla in Romania.

Topul companiilor germane din Roma­nia este condus de producatorul de anvelope  Cotinental, cu afaceri in 2013 de 1,8 mld. euro. Germanii domina retailul cu compa­niile Kaufland, Metro, Bila, Selgros sau Lidl si sunt bine pozitionati in piata telecom intrucat controleaza grupul Telekom Romania (Romtelecom si Cosmote). Pe piata de asigurari controleaza cel mai mare asigurator, Allianz - Tiriac Asigurari.

Pe piata de energie, grupul german E.ON detine E.ON Gaz si E.ON Moldova, cu afaceri de peste un miliard de euro. De asemenea, HeidelbergCement este unul dintre cei mai mari investitori pe piata locala.

Cine domina piata

Topul 10 al companiilor germane, dupa cifra de afaceri, prezente in Romania, este dominat, potrivit datelor Registrului Comertului, de Continental, cu o cifra de afaceri de 1,8 miliarde de euro, in 2013.

II urmeaza retailerul Kaufland (cifra de afaceri de 1,6 mld. euro) si Telekom Romania (Romtelecom si Cosmote, cu o cifra de afaceri de 1 mld. euro). Pe locul patru se afla Metro Cash & Carry (1 mld. euro), pe cinci Rewe (497 mil. euro), pe sase Schaeffle (370 mil. euro), apoi Siemens (350 mil. euro), Billa (308 mil. euro), Allianz-Tiriac Asigurari (251 mil. euro) si, in fine, Leoni Wiring Systems, cu o cifra de afaceri de 198 mil. euro in 2013.

Toate aceste companii au impreuna peste 50.000 de angajati.2015-02-27

Autor:
 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu