23 Feb 2019 - 13:11       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Gandul : Ministrul Rovana Plumb propune reducerea cu 70% a preturilor pentru "produsele pe cale de expirare". Ce spun marii retaileri

joi 06 iunie 2013
Foto Mediafax Group//Silviu Matei

Romanii ar putea cumpara din marile supermarketuri anumite alimente la un pret cu 70% mai mic


. Este vorba despre "produsele care se apropie de termenul de expirare". Initiativa apartine ministrul Mediului, Rovana Plumb, si a fost facuta publica miercuri, intr-o conferinta de presa prilejuita de Ziua Mediului.

"Avem in vedere un proiect national de colaborare cu marile retele comerciale pentru a face in asa fel incat sa diminuam risipa de alimente. Practic, pentru acele produse care se apropie de termenul de expirare sa existe o reducere de cel putin 70% la raft. Vom vedea daca va exista deschidere din partea marilor retele comerciale", a declarat miercuri ministrul Mediului.

Rovana Plumb a precizat ca in fiecare an, in Romania, sunt irosite cinci milioane de tone de deseuri provenite din alimente.

"Prin politica de regionalizare, Guvernul Ponta va introduce, prin politicile de gestionare a deseurilor, instalatii de biogaz in fiecare judet, astfel incat sa putem reutiliza in circuit aceste deseuri irosite. In acelasi timp, prin reciclare, reusim sa facem din aceste deseuri menajere compost pentru a ajuta agricultura. Avem nevoie sa derulam acele actiuni prin care sa constientizam de ce trebuie sa rationalizam consumul de alimente pentru a pondera impactul asupra mediului. (…)", a spus Plumb.

Reprezentantii Ministerului Mediului au precizat ca deocamdata proiectul nu este conturat si este vorba doar de o initiativa lansata miercuri in dezbatere. "Va fi constituita o comisie la nivelul Ministerului Mediului, iar ulterior proiectul va fi prezentat si hipermarketurilor si Ministerului Agriculturii", au adaugat reprezentantii Ministerului Mediului.

AMRCR: "De comun acord cu furnizorii, putem face reduceri in ziua expirarii marfii"

Contactati de gandul, reprezentantii marilor retele comerciale sustin ca nu li s-a prezentat un asemenea proiect, dar ca, de comun acord cu furnizorii, pot face reduceri de pret in ziua expirarii marfii.

"Orice initiativa legislativa ar trebui intai discutata cu toate partile interesate. Marfa nu apartine retailerilor, ci furnizorilor. De comun acord cu ei putem face reduceri in ziua expirarii marfii", a declarat pentru gandul Delia Nica, director executiv al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR).

In plus, pentru a reduce risipa de alimente, Delia Nica are o alta propunere.

"Ar trebui sa se obtina o derogare cu privire la marfa care expira a doua zi si anume sa nu mai fim obligati sa o distrugem prin monopolul Protan, ci sa dam aceasta marfa la gradinile zoologice sau la adaposturile de caini cu respectarea oricaror reguli sanitar-veterniare. Marfa care expira la data trecuta pe ambalaj este perfect comestibila", a dat asigurari Delia Nica.

La randul sau, Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara (Romalimenta), este de parere ca autoritatile nu pot impune comerciantilor o limita minima de reducere si ca nivelul discount-ului trebuie sa fie strict o decizie a vanzatorului. "Nu este clar. Ce inseamna pentru <<produsele pentru care se apropie termenul de expirare>>? Cu o zi inainte de a expira, cu 3 zile inainte?", a mai comentat Minea pentru gandul.

Cata mancare arunca romanii lunar

Un roman arunca zilnic aproape jumatate de kilogram de mancare la gunoi, potrivit unor calcule gandul, pe baza informatiilor furnizate de un serviciu de salubritate.

In schimb, americanii arunca la gunoi 33 de milioane de tone de mancare pe an. O singura familie (de patru persoane) cu un venit mediu iroseste intre 500 si 2000 de dolari pe an pe mancarea pe care nu o consuma.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu