26 Mai 2019 - 09:17       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Marfin, solutia de salvare pentru depunatorii de la Bank of Cyprus

vineri 26 aprilie 2013
Autor: Ciprian Botea 26
.04.2013

Marfin, subsidiara locala a Cyprus Popular Bank, preia depozitele si o parte din creditele sucursalei de la Bucuresti a Bank of Cyprus, tranzactie care pune capat unei situatii de criza fara precedent in ultimul deceniu.Banca centrala a Ciprului a decretat ieri transferul depozitelor si al unei parti din creditele sucursalei de la Bucuresti a Bank of Cyprus catre Marfin, subsidiara Cyprus Popular Bank, a anuntat aseara BNR. Depozitele vor ajunge astfel sub schema locala de garantare, iar conturile de peste 100.000 de euro vor fi scutite de taxarea cu pana la 60% decisa de autoritatile din insula.

?Acest transfer vizeaza toate depozitele clientilor sucursalei Bank of Cyprus, persoane fizice si companii, cu exceptia depozitelor constituite de unii clienti drept garantii pentru creditele primite. In contrapartida acestor depozite  asumate de Marfin Bank, prin protocolul de predare-primire, Bank of Cyprus a transferat lichiditati substantiale, precum si un portofoliu de credite de buna calitate, cu garantii solide, acordate persoanelor fizice si IMM-urilor?, se arata intr-un comunicat transmis aseara de BNR.

Bank of Cyprus Romania mai are depozite de sub 100 de milioane de euro, potrivit unor informatii din piata, in conditiile in care in septembrie anul trecut depozitele se apropiau de 250 de milioane de euro.

Banca s-a confruntat in a doua jumatate a lunii martie cu un val de retrageri accelerat de criza cipriota, ceea ce a condus la decizia de suspendare a activitatii la inceputul acestei luni. Clientii nu au avut acces la depozite in ultimele trei saptamani, doar sumele din conturile curente fiind accesibile prin intermediul cardurilor de debit. Sumele vor fi disponibile dupa transferul catre Marfin. Clientii transferati vor putea derula operatiuni prin sucursalele Marfin, dar nu este specificat un termen la care clientii ar trebui sa aiba acces la fondurile proprii.

Bank of Cyprus va continua sa deruleze operatiuni ce vizeaza gestiunea portofoliului de credite ramase si care au ca sursa de finantare linii de credit de la banca-mama.

Bank of Cyprus avea credite de retail de aproape 44 mil. euro in septembrie anul trecut, potrivit ultimelor date disponibile. Creditele pentru IMM-uri se ridicau in acelasi timp la 56 mil. euro. Creditele corporate se ridicau la 470 mil. euro.

Spre deosebire de Bank of Cyprus, care este sucursala a bancii-mama din Cipru, iar depozitele atrase sunt garantate de schema specifica din Cipru, Marfin este entitate juridica romana si este reglementata de BNR, iar depozitele sunt garantate local. Marfin avea la sfarsitul anului trecut depozite de 183 mil. euro, cu 11% peste nivelul din 2011. Dupa transferul depozitelor de la Bank of Cyprus, resursele atrase de banca ar urma sa creasca cu 50%.

De altfel, surse bancare afirma ca principala problema a constituit-o acoperirea cu resurse financiare a depozitelor de pana la 100 mil. euro ramase in Bank of Cyprus dupa mai multe retrageri in luna martie. Salvarea depozitelor, inclusiv a celor de peste 100.000 de euro, a reprezentat principala miza a dialogului dintre BNR si banca centrala a Ciprului.

BNR a indicat la inceputul saptamanii ca a fost gasita o solutie pentru ca toate depozitele sa treasca sub jurisdictie romaneasca, respectiv sa intre sub umbrela Fondului de Garantare a Depozitelor, asa cum de altfel s-a intamplat deja pe celelalte piete pe care era prezenta banca cipriota.

Banca Transilvania si Raiffeisen au negociat preluarea sucursalei de la Bucuresti a Bank of Cyprus dupa inchiderea acesteia, dar ofertele celor doua banci au fost respinse de banca centrala a Ciprului. Chiar daca se afla intr-o situatie dificila, cipriotii nu au fost dispusi sa-si cedeze activele la orice pret, acuzand un nivel prea scazut al celor doua oferte primite in final.

Vanzarea portofoliului local ar fi reprezentat solutia ideala pentru transferarea integrala a depozitelor ramase in Bank of Cyprus Romania, astfel putand fi salvate si depunerile de peste 100.000 de euro care ar intra sub incidenta taxarii speciale din insula. In Grecia, sucursalele cipriote au fost preluate de Piraeus. In Marea Britanie a fost invers fata de Romania, sucursala Cyprus Popular Bank fiind preluata de Bank of Cyprus, care opereaza ca entitate juridica separata de banca-mama din Cipru.

Totodata, tranzactia cu Marfin ridica o problema, in conditiile in care banca se afla intr-o situatie aparte dupa ce banca-mama Popular Bank of Cyprus a intrat in lichidare in cadrul procesului de restructurare a sistemului bancar din insula. Teoretic, Marfin Bank ar trebui vanduta, insa sansele de a gasi un cumparator nu sunt prea mari, avand in vedere lipsa cumparatorilor din piata in aceasta perioada si esecul recent privind vanzarea Bank of Cyprus.

Surse din piata citate de Mediafax afirma ca Marfin ar urma sa fie capitalizata de catre Cipru cu 20 mil. euro dupa finalizarea tranzactiei cu Bank of Cyprus. Activele ramase la Bank of Cyprus urmeaza sa fie lichidate treptat prin tranzactii separate.

Marfin, fosta Egnatia, avea la sfarsitul lui 2012 active bilantiere de aproape 2,6 mld. lei, din care credite de peste 1,6 mld. lei. Depozitele atrase de la clienti insumau circa 812 mil. lei, in crestere cu 11% fata de nivelul din 2011. Banca a reusit sa raporteze un profit contabil de 5,2 mil. lei pe anul trecut.

Marfin este departe de a reprezenta o institutie de credit cu impact sistemic, insa in momentul in care nu mai are in spate un actionar care sa o sustina, se poate contura varianta unei solutii speciale precum transferarea bilantului pe o structura de tipul bridge bank care sa-i permita sa astepte un cumparator.

La sfarsitul anului trecut banca avea o rata a solvabilitatii confortabila de circa 12,6%, fara a lua in calcul profitul pe 2012. De asemenea, lichiditatea era de 1,14, ceea ce i-a si permis sa faca fata presiunilor aparute in ultimele saptamani de cand cu izbucnirea crizei din Cipru.

Marfin opereaza prin 33 de unitati, fata de 31 la sfarsitul lui 2011, si are aproape 340 de angajati cu contracte de munca pe durata nedeterminata. Potrivit unor surse, banca ar urma sa preia si o parte din angajatii Bank of Cyprus dupa finalizarea tranzactiei. Bank of Cyprus are circa 150 de angajati.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu