18 Dec 2018 - 15:02       

 
Parteneri 



 

 

 



* Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Click : Mancarea de zi cu zi a romanului: 547 gr de paine si 270 gr de cartofi

luni 15 octombrie 2012

De la un an la altul, portofelele noastre au devenit tot mai goale


. In acelasi timp preturile au crescut ametitor. Si asta se vede cel mai bine in farfurie. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, cartofii si painea sunt mancarea de baza a romanilor. Carnea a devenit un lux.

Rafturile magazinelor sunt pline, iar tarabele din piata iti iau ochii. Tot ce vrei si ce nu vrei, bani sa ai! Din pacate, banii sunt prea putini, preturile prea mari, iar sacosele noastre prea goale.

Si asta o arata si cifrele Institutului National de Statistica. Mai precis, din cauza puterii scazute de cumparare, am ajuns sa ne saturam cu paine si cartofi.

Astfel se face ca, in medie, romanii mananca 200 kg de paine pe an, 98 kg de cartofi, 74 kg de alte legume, 63 kg de fructe si 60 kg de carne. In urma unui calcul simplu, rezulta, ca, zilnic, o persoana consuma, in medie, 547 de grame de paine, 270 de grame de cartofi si 164 de grame de carne. Poate ca cifrele nu ni s-ar parea iesite din comun daca nu le-am compara cu cele din anii trecuti.

Alexandrina Diaconu nu a mai mancat carne de patru ani, deoarece pensia nu-i permite acest lux

De pilda, trebuie spus ca, in anul 2005, un roman manca 113 kg de paine (cu 87 kg mai putin decat in prezent), 52 kg de cartofi (cu 46 kg mai putin) si 64,8 kg de carne (cu 4,8 kg mai mult). In anul 2006, lucrurile au stat si mai bine, in sensul ca portia de carne a crescut la 69,3 kg pe an, semn ca romanii o duceau mai bine. Din nefericire, din 2006, portia de carne din farfuriile romanilor a scazut in favoarea cartofilor si a painii.

Pentru Alexandrina Diaconu, o pensionara de 69 de ani din Capitala, cartoful e ?zeul alimentelor", fara de care viata nu ar fi posibila. ?De patru ani, nu am mai pus carne in gura, nu mai stiu ce gust are, din cauza ca nu-mi mai permit. De atunci, cartoful e alimentul meu de baza", ne spune femeia, care marturiseste ca pensia ei de 700 de lei e prea mica pentru a-si permite sa manance diversificat.?Carnea a devenit un lux pentru noi?

Agop Petrescu (53 de ani): ?Cred ca familia mea mananca mai mult de 400 - 450 kg de cartofi pe an. Carnea, desi nu credeam ca vom ajunge aici, a devenit un lux in zilele noastre pentru noi".

Denisa Nedelcu (25 de ani): ?Cumpar saptamanal cartofi, e aliment de baza. Nu pot spune, insa, ca nu mai consum carne, cartofii nu o pot inlocui. Slava Domnului, inca imi pot permite".Suntem ultimii in Europa la consumul de fructe

Consumul mediu de portocale, mere si pere este in UE de 57 de kg pe cap de locuitor, in timp ce consumul de rosii (proaspete si procesate) a fost in 2009 de 33 kg, potrivit gandul.info. Cele mai multe portocale pe cap de locuitor (peste 100 de kg) se consuma in Irlanda, Franta si Luxemburg. In Danemarca si Olanda, se mananca cele mai multe mere, circa 50 de kg de persoana, in timp ce Portugalia si Italia au un consum mediu de pere de 11 kg. Romania este codasa la consumul de fructe, cu doar 7 kg de portocale, 5 kg de mere si 2 kg de pere pe locuitor, anual.

1 comentariu |


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu