17 Oct 2019 - 15:46       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Majorarea salariilor mentine consumul ca principal motor de crestere a economiei: plus 4,8% in primele doua luni din 2017

joi 06 aprilie 2017
Autor: Iulian Anghel 05
.04.2017

Majorarea puternica a salariilor, eliminarea accizei speciale de 7 eurocenti/litru de carburant, reducerea cotei de TVA de la 20% la 19% si nivelul redus al costului imprumuturilor mentin consumul la cote inalte, intarind ipoteza ca principalul motor al cresterii economice va ramane si anul acesta consumul.Potrivit datelor publicate ieri de INS, in februarie cifra de afaceri in comertul cu ama­nuntul ? care reflecta cel mai bine evolutia consumului - a crescut fata de luna precedenta cu 2,8% pe serie bruta si cu 1,8% pe serie ajustata, dupa ce in ianuarie scazuse cu 24,9% fata de decembrie pe serie bruta si crescuse cu doar 0,2% pe serie ajustata.

Dinamica anuala s-a mai temperat: in februarie fata de februarie 2016, cifra de afaceri in comertul cu amanuntul a crescut cu 4,8% pe serie bruta si cu 7,8% serie ajustata, dupa un avans de 6,4, res­pectiv 6,2 in ianuarie. Avansul anual din februarie reprezinta cel mai redus ritm din mai 2015 (luna de dinaintea re­ducerii TVA la alimente de la 24% la 9%). Chiar si asa insa consumul ramane sus si, dupa cum arata datele de inceput de an, va fi si in 2017 motorul cresterii economice.

?Avand in vedere cresterea salariala reala de circa 18% in ritm anual si faptul ca increderea consumatorilor se afla la un maxim istoric, nu ar trebui sa surprinda pe nimeni ca si serviciile, si consumul privat ar trebui sa aiba o evolutie puternica in 2017, fapt ce va impulsiona PIB-ul?, comenteaza Ciprian Dascalu, economist-sef al ING Bank.

Castigul salarial mediu net a crescut in ianuarie cu 18,4% fata de ianuarie 2016 - cel mai inalt ritm inregistrat din 2008 incoace. Salariile au crescut in medie cu 24% in sectorul public si cu 17% in sectorul privat, iar aceasta crestere nu include majorarea salariului minim pe economie cu 16% incepand cu 1 ianuarie 2017. Asadar, noi cresteri de salarii urmeaza sa fie inregistrate de INS, lucru care sprijina un consum ridicat al populatiei in 2017, chiar daca cresterea nu ar fi precum cea de anul trecut.

Potrivit estimarilor oficiale ale guvernului, consumul final al populatei ar urma sa se majoreze anul acesta cu 7,2% (la fel ca investitiile). Consumul ar urma sa contribuie cu 4,7% la cresterea economica de 5,2%, cu o contributie de 4,5% din partea consumului privat si de 0,2% din partea consumului guver­namental.

Anul trecut consumul a contribuit cu 4,9% la cresterea economica de 4,8%. Consumul final efectiv a crescut cu 6,5%, cu un aport decisiv al consumului populatiei de 7,4%. Investitiile au stagnat in 2016.

Datele publicate ieri de INS arata ca produsele nealimentare au luat locul produselor alimentare in topul cresterii. Daca in primele doua luni din an vanzarile de alimente au crescut cu 1% pe serie bruta si cu 3,1% pe serie ajustata, vanzarile de produse nealimentare au avansat cu 6,5% pe serie bruta, respectiv 8,7% pe serie ajustata. O crestere semnificativa se inregistreaza in primele doua luni din an pe segmentul vanzarilor de carburanti sustinuta de eliminarea accizei speciale de 7 eurocenti pe litrul de carburat: plus 12,4% pe serie bruta si 9,4% ajustat. Anual, cresterea din februarie fata de februarie 2016 este de 9,4% pe serie bruta, mai redusa decat cea din ianuarie/ianuarie, cand a fost de 15%.

?Conform previziunilor noastre, dinamica anuala a consumului privat se va tempera in intervalul 2017-2019, dupa ce in 2016 s-a consemnat cea mai buna evolutie din 2007 (7,4% an/an). Astfel, principala componenta a PIB ar putea creste cu ritmuri an/an de 5% in 2017, 4,4% in 2018 si 4,5% in 2019. Acest scenariu este sustinut de factori precum: perspectivele de accelerare a inflatiei si de majorare a costurilor de finantare; cres­terea cotatiilor internationale la titei si deprecierea monedei nationale in raport cu dolarul american; incertitudinile din sfera procesului de integrare economica europeana si riscurile privind mixul de politici economice din Romania?, comenteaza Andrei Radulescu, senior economist al Bancii Transilvania.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu