18 Oct 2019 - 06:40       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Mai putine credite de consum, mai multe imobiliare: Structura pe tipuri de credite a finantarilor acordate de banci populatiei 2008 vs 2014

luni 15 decembrie 2014
Autor: Ciprian Botea 14
.12.2014

Bancherii au pierdut in sase ani circa 700.000 de clienti, care si-au rambursat creditele sau au renuntat sa-si mai achite ratele, astfel ca la jumatatea acestui an mai erau 3,4 milioane de persoane care aveau conturi de credit active, potrivit datelor de la Biroul de Credit.

Acesti clienti aveau peste 6,8 milioane de credite de consum, imobiliare, carduri de credit sau linii de overdraft, in crestere 3% fata de 2008. Aceasta inseamna ca fiecare debitor are cel putin doua produse de cre­ditare, cel mai pro­babil al doilea produs fiind, in multe cazuri, un card de credit sau o linie de descoperit de cont curent.

Numarul cre­di­telor a crescut pentru ca bancile au reusit sa vanda clientilor ramasi in portofoliu mai multe carduri de credit si produse de descoperit de cont in ultimii sase ani, dar creditele de consum, o importanta sursa de venit pentru bancheri, au avut o cadere dramatica.

Portofoliile bancilor cuprindeau 2,9 milioane de credite de consum la finalul lunii iunie, in scadere de la aproape 4,4 milioane de conturi in mai 2008. Cardurile de credit s-au dublat la peste 2 milioane de unitati, iar liniile de descoperit de cont se apropie de 1,2 milioane de conturi. Au crescut creditele imobiliare in perioada de criza, de la 150.000 la 280.000 de conturi, acest segment de piata fiind puternic sustinut de programul guvernamental Prima casa.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu