22 Oct 2019 - 22:45       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Leii se ieftinesc: rate mai mici la credite din ianuarie

marți 06 ianuarie 2015
Autor: Ciprian Botea 06
.01.2015

Dobanda Robor la 3 luni, referinta pentru costul creditelor de retail in lei, se afla la un minim de circa 1,7% pe an de mai multe saptamani, ceea ce se va reflecta in rate mai mici la credite de luna aceasta. BNR afisa ieri un nivel pentru Robor la 3 luni de 1,68% pe an.

Majoritatea bancilor au modificat dobanzile creditelor din portofoliu la finalul lunii decembrie, la un nivel al dobanzilor interbancare de 1,7% pe an. Contractele de credit fusesera modificate ultima data in luna septembrie, la un nivel al Robor de circa 3,1% pe an.

Dobanzile interbancare au traversat doua perioade de volatilitate anul trecut, in ianuarie-februarie si respectiv august-septembrie, care au dat emotii clientilor bancilor, care in ultimii ani au preferat sa se imprumute in lei. Creditarea in lei a fost incurajata de scaderea dobanzilor, dar si de restrictiile impuse de BNR la vanzarea de imprumuturi in valuta.

Scaderea cu aproape 1,5% a dobanzii Robor la 3 luni in ultimul trimestru de anul trecut inseamna o economie lunara de circa 150 de lei pentru un client cu un credit imobiliar de valoare medie. Rata lunara pentru un credit de 200.000 de lei pe 30 de ani porneste in prezent de la circa 1.000 de lei.

Bancherii se imprumuta mai ieftin in conditiile lichiditatii excedentare pe piata monetara, indicata inclusiv de nivelul foarte redus (0,5% pe an) al dobanzilor pe termen de o zi. Ultimele date disponibile arata ca in noiembrie bancile au tinut la BNR 6,5 miliarde de lei in fiecare zi lucratoare. Banii au fost depusi prin facilitatea de depozit pe o zi la o dobanda de 0,25% pe an.

La inceputul anului trecut, dobanda interbancara cu scadenta la 3 luni era de 2,3% pe an. Ulterior, dobanzile au avut o perioada de volatilitate la finalul lunii ianuarie si inceputul lunii februarie, ca urmare a unor interventii ale BNR pe piata valutara in sprijinul leului.

Tendinta per ansamblul anului a fost totusi de scadere, fiind determinata de deciziile BNR de relaxare a politicii monetare.

Dobanda-cheie la lei a scazut de cinci ori anul trecut, pana la un minim de 2,75% pe an. O noua reducere de un sfert de punct procentual ar urma sa aiba loc in sedinta de politica monetara de maine, potrivit estimarilor celor mai multi analisti.

Odata cu scaderea dobanzilor interbancare s-au ieftinit si creditele in lei, clientii persoane fizice ajungand acum sa se imprumute la circa 5-6% pe an pentru achizitia unei locuinte si la 10% pe an pentru consum.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu