22 Oct 2019 - 22:37       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Imobiliarele au facut un salt de 700 mil. lei in octombrie. Creditele de consum, plus 200 mil. lei

joi 27 noiembrie 2014
Autor: Liviu Popescu 27
.11.2014

Creditele de consum acordate in lei insumau 23,8 miliarde de lei la sfarsitul lunii octombrie, fiind in crestere cu aproape 3%, respectiv 600 milioane lei, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Comparativ cu luna septembrie, stocul acestor finantari a inregistrat o crestere de 200 mil. lei, potrivit BNR.

Totodata, creditele in lei acordate pentru achizitia de locuinte au crescut intr-un ritm mai rapid comparativ cu lunile anterioare. La finele lunii octombrie, creditele imobiliare in lei au ajuns la 8,2 mld. lei, de trei ori peste stocul din perioada similara a anului trecut. Dinamica lunara a fost de 9% sau echivalentul a 660 mil. lei. Anterior, cresterile lunare depaseau cu putin pragul de o jumatate de miliard de lei.

?Pe segmentul creditelor imobiliare, programul Prima casa a mers foarte bine. Vorbind de cifrele pe sold, cresterea este mai lenta la creditele de consum pentru ca rambursarile sunt mari. Creditele de consum sunt acordate pe cinci ani si atunci rambursarile anuale sunt undeva la 15% din sold. Ipotecarele sunt pe termen lung si atunci ratele din primii ani contin in principal dobanda si doar o mica parte este descrestere de sold?, afirma Gabriel Cretu, managing partner al Adwisers, companie cu activitati in brokerajul de credite. Cretu afirma ca segmentul creditului ipotecar este dominat de programul Prima casa, dovada ca fondurile guvernamentale s-au epuizat destul de repede si ca intr-adevar se simte o revigorare fata de anul trecut in ceea ce priveste cererea clientilor.

Analistii se asteapta ca dinamica cre­ditelor ipotecare sa se mentina, cu sprijinul programului Prima casa, avand in vedere ca dupa epuizarea intregii limite de 500 mil. lei transferata de la ANL in septembrie-octombrie, guvernul a alocat suplimentar garantii de 400 mil. lei pana la sfarsitul anului. Aceste credite sunt acordate exclusiv in lei.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu