23 Ian 2019 - 11:31       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Libertatea : Haosul noii taxe de poluare auto continua: "Ups! Mie cine-mi da banii inapoi?"

joi 05 ianuarie 2012
Haosul privind taxa auto se mentine si la inceput de an, dupa ce in ultimele zile ale lunii trecute, proprietarii de masini au luat cu asalt ghiseele de la inmatriculari pentru a-si inscrie autoturismele
. Speriati de noi reglementari, acum afla ca taxa se calculeaza tot dupa vechea formula. Deocamdata.

A inceput anul si, surpriza! In momentul de fata, taxa auto e neschimbata. Practic, e aceeasi formula de calcul folosita pe tot parcursul anului 2011. Noua formula va intra in vigoare imediat ce va fi publicata in MonitorulOficial. Aceasta intarziere a impartit vanzatorii sau cumparatorii de masini second-hand in doua tabere, cei satisfacuti si cei nemultumiti.

Unii sunt bucurosi ca se aplica vechea formula

Satisfacutii sunt proprietarii unor masini inmatriculate in Romania inainte de 2007, adica inainte de introducerea taxei de prima inmatriculare. Acum, daca un astfel de autoturism este vandut, cumparatorul trebuie sa-l reinmatriculeze pe numele sau. In acest moment, pentru un asemenea caz, statul nu percepe nici o taxa. Dar fericireanu dureaza mult. Cand va intra invigoare noua lege, regulile se vor schimba si va fi perceputa o taxa de poluare. De aceea, oamenii pusi intr-o asemenea situatie trebuie sa se grabeasca.

Altii sunt nemultumiti ca noua taxa intarzie

Nemultumitii sunt cumparatorii unor masini la mana a doua, mai vechi, inmatriculate in strainatate. Ei sunt fortati sa astepte intrarea in vigoare a noului sistem de taxare pentru a beneficia de doua aspecte ale legii: reducerea cu 25% a darii si o alta reducere, stabilita de deprecierea autoturismului. "Pai, n-au zis ca anul asta taxa e mai mica? Mie cine-mi da banii inapoi? Mi-au spus sa ma judec cu statul ca sa recuperez diferenta sau sa astept sa apara noua lege. Dar pana atunci, cum circul?", intreba, ieri, Gabi, un sofer nedumerit, venit la inmatriculari cu masina.

Am ajuns sa platim mai mult pe carburant decat nem?ii

Vesti proaste pentru proprietarii de masini vin si de la benzinari, care au marit pretul carburantilor. De ce e atat descumpa benzina in Romania? Raspunsul exact nu l-au gasit nici macar inspectorii de la Consiliul Concurentei, care au desfasurat o ancheta la benzinari. Cert este ca, de la 1 ianuarie, profitand de cresterea accizelor la carburanti, benzinarii au umflat si ei preturile. Conform statisticilor europene, de la jumatatea lunii decembrie si pana in ianuarie, carburantul s-a scumpit la noi cu 4 eurocenti pe litru, fara a lua in calcul vreo taxa sau acciza. Potrivit statisticilor UE, benzina din Romania a devenit in aceasta luna mai scumpa decat in Germania.

Unde e mai ieftina benzina ca la noi (preturile sunt fara taxe sau accize):

Romania 58,3 eurocenti

Germania 58,0 eurocenti

Bulgaria 57,3 eurocenti

Estonia 57,2 eurocenti

Suedia 57,1 eurocenti

Slovenia 57,0 eurocenti

Polonia 56,9 eurocenti

Marea Britanie 54,9 eurocenti

Austria 54,0 eurocenti

Irlanda 52,5 eurocenti

Sursa: gandul.info

Voteaza articolul!

+2

0

| 602 vizualizari
Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu