23 Ian 2019 - 12:01       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Gandul : Fructele romanesti ar putea disparea din magazine si piete in urmatorii ani

vineri 05 decembrie 2014
--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

"Doar 60% din consumul la nivel national este asigurat de piata interna la legume si 30-35% in cazul fructelor


. Piata de legume-fructe este estimata la aproximativ 700 de milioane de euro", a spus directorul executiv al Organizatiei Interprofesionale Legume-Fructe Prodcom.

Potrivit datelor transmise de INS, in anul 1989, in Romania erau inregistrate aproape 240.000 de hectare de livezi, iar intre timp suprafata a scazut la 147.000 de hectare. Tanase spune ca din acesta suprafata, doar 75.000 de hectare sunt "pe rod". In ultimii 10 ani au fost plantate doar 7.500 de hectare de livezi, potrivit reprezentantului producatorilor.

El a adaugat ca multe livezi sunt imbatrantite si fructele nu se preteaza pentru consum.

"Patrimoniul pomicol si consumul de fructe romanesti sunt in declin. Romanii prefera sa consume fructe din import, care sunt mai frumoase. Se intampla acest lucru atat in cazul merelor si perelor, cat si al prunelor, cireselor, visinilor si caiselor. Daca nu se schimba ceva, daca nu se evidentiaza cumva in piete produselor romanesti si daca nu se reglementeaza aceasta piata, ca sa putem supravietui, in 3-5 ani acestea ar putea disparea din consum", a continuat Tanase.

Acesta a afirmat ca an de an, tot mai multi producatori romani renunta la livezi, din cauza ca nu-si recupereaza costurile, si fie vand terenurile, fie cultiva cereale pe ele.

Majoritatea fructelor care concureaza cu produsele romanesti provin din Polonia si Olanda, dar si din Grecia si Ungaria.

In Romania s-au produs anul trecut 129.000 de tone de fructe, fata de 132.000 de tone in 2009, potrivit datelor INS.

Importurile de fructe au totalizat anul trecut, potrivit INS, 294 de milioane de euro, iar exporturile 74 de milioane de euro. In 2009 s-au importat fructe de 175 milioane de euro si s-au exportat de 39 de milioane de euro.

Atat importurile, cat si importurile au crescut constant in ultimii ani, indicand faptul ca fructele autohtone isi fac din ce in ce mai greu loc in piata romaneasca.

Citeste si Rusia a cerut explicatii tarilor din Balcani, dupa ce a fost "bombardata" cu fructe Citeste si UPDATE: Fructe cu virusul hepatic A importate din Romania, Polonia si Bulgaria, retrase de piata italiana. Din Romania au fost trimise afine congelate Citeste si Britanicii se tem iar de romani. Cum vor fi afectate recoltele de fructe si legume dupa ridicarea restrictiilor de pe piata muncii Citeste si Droguri in valoare de peste 56 de milioane de euro, descoperite in conserve de fructe
Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu