25 Mai 2019 - 20:15       

 
Parteneri  

 

 * Prima paginã * Cãutare * Contact *


Stire tematica: Retail

Ziarul Financiar :

Flanco cere astazi votul creditorilor pentru atragerea unui investitor nou. Cine ar putea fi pe lista scurta?

miercuri 25 august 2010
Creditorii Flanco - printre care cei mai mari sunt ING, Unicredit Tiriac Bank si BRD - voteaza astazi planul de reorganizare al retelei, care se bazeaza pe infuzia de capital a unui investitor nou-intrat in acest business pentru plata datoriilor la banci
.

Administratorii companiei aflate de circa opt luni in insolventa propun transferul retelei de magazine catre o firma nou-infiintata, care sa atraga ulterior o infuzie de capital de la un inves­titor cu o putere financiara mare.
"Activitatea Flanco International se va desfasura dupa data confirmarii planului si a transferului fondului de comert in cadrul New Flanco (o firma nou-infiintata avand ca unic asociat pe Flanco International - n. red.), aceasta preluand integral afacerea", se arata in planul de reorganizare al Flanco publicat de Casa de Insolventa Transilvania.
Flanco va putea apoi sa vanda partial sau integral participatia la noul operator al retelei catre un alt investitor.
"Investitorul caruia urmeaza a-i fi valorificate partile sociale va fi agreat de catre creditorii bancari, singurii care vor mai ramane de achitat la acel moment", se mai arata in documentul pu­blicat de administratorul judiciar al Flanco Interna­tional.
Cei mai mari creditori ai companiei sunt bancile ING, UniCredit Tiriac Bank si BRD-Groupe Société Générale, acestea avand de recuperat de la retailer circa 12 milioane de euro in total.
In prezent, actionarii si administratorii Flanco poarta discutii cu doi investitori care ar putea intra in actionariatul operatorului printr-o infuzie de capital. Pe lista scurta a celor interesati de preluarea controlului businessului Flanco ar putea fi Dan Adamescu, unul dintre actualii actionari, Lorand Szarvadi - actionarul minoritar al retailerului concurent TechnoMarket Domo - sau un grup de comert asiatic, iar tranzactia ar putea evalua compania la cateva zeci de milioane de euro, potrivit unor surse din piata. De Flanco s-a interesat si cel mai bogat ceh, Peter Kelner, cel care detine fondul de investitii PPF, care controleaza in Romania compania de asigurari Ardaf. Cehul detine o retea de electrocasnice in Rusia - Eldorado.
Contactat de ZF, Szarvadi a infirmat interesul pentru preluarea integrala a Flanco. "Nu suntem interesati de o preluare integrala a Flanco. Nu purtam discutii cu actionarii actuali si adminis­tratorii Flanco pentru o posibila tranzactie", a declarat CEO-ul si actionarul TechnoMarket Domo.
Flanco face parte din grupul Flamingo, ai carui actionari principali sunt Dan Adamescu (20%), proprietarul Unirea Shopping Center, Dragos Cinca, fondatorul retelei (25%), Ion Alexandru Tiriac, fiul miliardarului Ion Tiriac (cu 5%), si firma Midfair Management Services, care a luat anul trecut 22% din companie de la QVT Fund.
Reteaua Flanco a avut afaceri de circa 140 mil. euro in primele 11 luni din 2009, anterior intrarii in insolventa, potrivit datelor raportate de operator.
Piata de electronice, electrocasnice si telefoane mobile, estimata la 1,4 miliarde de euro, a avut anul trecut un declin de circa 40% fata de 2008, potrivit unui studiu al companiei GfK.

Ar putea iesi din insolventa la un an de la demararea procedurii

Retailerul de electronice si electrocasnice, care detine in acest moment 71 de magazine, a intrat in insolventa in decembrie 2009, cu datorii totale de circa 60 mil. euro catre furnizori, institutii ale statului, salariati, banci si alti parteneri de afaceri. Administratorii companiei au finalizat planul de redresare a retelei dupa doar 6-7 luni de la dema­rarea reorganizarii judiciare, un termen-record in retail, tinand cont ca majoritatea retelelor de supermarketuri intrate in insolventa nici nu au finalizat tabelul creantelor in primul an.
Daca va fi votat astazi de creditori si daca va avea rezultatele previzionate de companie, planul de reorganizare al Flanco va putea scoate reteaua din insolventa in maximum sase luni de la apro­barea acestuia.
Legal, termenul maxim pentru incheierea procedurii de reorganizare judiciara a unei firme este de 3-4 ani.

Ce conditii sunt in planul de reorganizare pentru noul investitor
n Achitarea pretului transferului fondului de comert si a creantelor, care nu poate fi mai mic de 10 milioane de euro;
n Obligatia pentru noul investitor de a participa la finantarea noii societati printr-o infuzie de capital de 4 mil. euro;
n Celelalte conditii vor putea fi stabilite de catre creditorii bancari, singurii creditori ramasi neachitati la acel moment
Sursa: planul de reorganizare propus de administratorii retelei


Autor:
 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu