23 Feb 2019 - 12:43       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Fiecare roman a alocat doar 2 lei pe luna pentru educatie, dar a lasat 10 lei in cafenele si restaurante

luni 18 ianuarie 2016
Autor: Alina-Elena Vasiliu 18
.01.2016

Educatia este ultima pe lista de prioritati a romanilor, care au alocat acestui domeniu doar 0,2% din totalul cheltuielilor lunare de consum, in vreme ce mai mult de o treime s-au indreptat catre produse agroalimentare si bauturi nealcoolice, dupa cum arata un studiu al Institutului National de Statistica (INS) privind nivelul de trai.

Datele sunt aferente tri­mes­trului al treilea din 2015, respectiv lunilor iulie-septembrie.

La un nivel mediu al cheltu­ielilor de consum pe gospodarie de 2.351 de lei, inseamna ca intr-o gospodarie s-au alocat aproape 5 lei lunar pentru educatie, media pe cap de locuitor fiind de nici 2 lei, in contextul in care o gospodarie numara 2,6 locuitori, iar cheltuiala medie per capita este de 886 de lei.

In schimb, romanii au cheltuit mai multi bani pentru iesirile in oras, acelasi studiu aratand ca un roman a alocat, in medie, aproape 10 lei pentru distractie si viata sociala, bani directionati catre hoteluri, cafenele si restaurante, adica un procent de 1,1% din totalul cheltuielilor lunare de consum. Pentru cultura si recreere au revenit 5,9%, ceea ce inseamna aproximativ 52 de lei pe cap de locuitor pe luna.

In topul cheltuielilor se afla insa produsele agroalimentare si bauturile nealcoolice, urmate de cele alcoolice si de tutun, toate acestea insumand aproximativ 405 lei de persoana. Pentru imbra­caminte au fost distribuite 6 procente din venituri, iar pentru sanatate 4,8%.

Aceste date arata inca o data subdezvoltarea economiei nationale, in contextul in care romanii aloca cea mai mare pondere a cheltuielilor de consum pe mancare la nivelul Uniunii Europene.

Salariul mediu din Romania este de doar 1.800 de lei net pe luna, de circa cinci ori mai mic decat media Uniunii Europene, in timp ce preturile sunt de doar doua ori mai mici, dupa cum arata calculele ZF facute pe baza datelor institutului de statistica european Eurostat. Astfel, ro­manilor nu le mai raman bani pentru cheltuieli precum educatia sau sanatatea, trecute pe planul secund.

Cheltuielile de consum reprezinta cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor unei gos­podarii (72%), restul banilor mergand catre investitii sau impozite.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu