25 Mai 2019 - 20:15       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Cotidianul : Fenomenul Donald Trump, produsul resentimentelor si frustrarilor americanului alb

miercuri 19 august 2015

Aflat in fruntea sondajelor republicane, miliardarul american Donald Trump infirma toate estimarile marilor analisti politici


. Care este cheia succesului sau. O explicatie ofera Jacob Weisberg, pentru Financial Times.

Dupa fiecare prestatie badaraneasca, analistii politici au anuntat esecul candidaturii prezidentiale a lui Donald Trump. Cu siguranta ca nu mai poate recupera terenul pierdut, sustineau ei, atunci cand i-a defaimat pe mexicani, cand a denigrat erosimul senatorului John McCain sau cand a facut insinuari necioplite fata de prezentatoarea Megan Kelly de la Fox News. Însa prezisul esec al lui Trump refuza sa devina realitate. În schimb, noile sondaje arata ca mogulul este din ce in ce mai popular (ultimul sondaj, publicat pe 18 august, arata ca este favoritul momentului in cadrul alegerilor primare din Partidul Republican – n.red.).

Care sa fie secretul atractiei exercitate de acest bufon miliardar si arogant? Primul lucru ce se remarca la fenomenul Trump simbioza sa cu presa. În acest stadiu al alegerilor, sondajele de opinie reflecta in primul rand acoperirea mediatica. Atentia presei ii creste procentele, iar procentele obliga presa sa-i acorde si mai multa atentie. Candidatura sa transforma alegerile primare intr-o poveste profitabila financiar si distractiva, chiar daca toata lumea stie ca totul se va prabusi in februarie, cand se va juca ultimul joc al primarelor.

Însa, daca nu este o varianta viabila, nu inseamna ca aceasta candidatura nu va influenta rezultatul final al cursei prezidentiale.Pat Buchanan, un alt candidat republican socotit fara sanse, a facut ca George HW Bush sa piarda alegerile din 1992. Daca va alege sa candideze independent, in cazul in care Partidul Republican nu-l va nominaliza, Trump va ajuta la victoria lui Hillary Clinton, posibila candidata democrata, cam asa cum Ralph Nader a facut ca Al Gore sa piarda presedintia in 2000.

O alta explicatie evidenta pentru fenomenul Trump este ca el se adreseaza celor care urasc politica. Politicienii de profesie declara deseori ca nu sunt profesionisti. Trump cu adevarat nu este un politician profesionist. Politicienii incearca sa isi faca prieteni, sa construiasca retele, sa evite gafele. Trump face fix pe dos, cautand mereu mine pe care sa le detoneze. În timp ce contracandidatii sai se conformeaza conventiilor dialogului politic, Trump continua sa le eludeze.

Trump nu este doar un clovn care a ajuns din greseala in distributia unei drame. Succesul sau subliniaza doua tipuri de resentimente din viata politica americana. Primul este xenofobia. Cei mai probabili candidati republicani (Marco Rubio si Jeb Bush) se identifica cu sau ca latino-americani si considera ca partidul lor ar avea un viitor sumbru fara voturile acestei comunitati. Lui Trump, care a sosit la petrecerea alegerilor primare fara invitatie, nici ca-i pasa de viitorul partidului. Aceasta ii da libertatea de a-i insulta pe mexicani spunand ca sunt violatori si traficanti de droguri. Americanii care au aceleasi prejudecati fata de straini nu au un avocat care sa vorbeasca mai bine decat Trump.

Al doilea tip de resentiment pe care il canalizeaza Trump tine de statutul social. Ultimul exponent a acestui subcurent politic a fost Sarah Palin, inainte de a renunta la functia de guvernator de Alaska pentru a face bani ca celebritate. Ce se remarca la populismul cultural de genul Palin-Trump este ca are putin de-a face cu disparitatile economice din America. Indignatii sunt de regula elitele sociale din presa, politica si Hollywood, pe care americanii mai putin educati le percep drept ipocrite.

Însa relatia lui Trump cu propria bogatie denota o onestitate care place publicului. Chiar daca a construit un imperiu pornind de la imperiul mostenit de la tatal sau, Trump nu a simtit niciodata ca ”noblesse oblige”. Pentru Trump, a fi miliardar inseamna sa poleiasca in aur tot ce are si sa-si puna numele pe blocuri. Brandul celebritatii sale este fantezia unui mascul alfa care se vede bogat si puternic si care isi satisface placerea de a concedia si de a da in judecata oamenii care ii sunt antipatici. Este singurul alb de 69 de ani din America caruia ii place sa traiasca ca un star rap.

Mai degraba decat sa produca invidie, rolul public al lui Trump valideaza aspiratiile admiratorilor sai. Popularitatea sa este o expresie a politicii de transfer de identitate, care ii transforma pe barbatii albi din parati in reclamanti. El si admiratorii sai urmeaza o corectitudine politica care nu recunoaste nedreptatile pe care le comit in cadrul proceselor de transformare sociala din America. Fanfaronada si misoginismul sau aduc aminte de privilegiile pierdute ale barbatilor. Admiratorii sai de sex masculin privesc sexismul sau nu doar ca pe o amintire a adolescentei, ci ca pe o declaratie politica facuta printre randuri.

Avand in vedere toate acestea, Trump nu se aseamana cu niciun politician american atat de bine cat se aseamana cu cu Silvio Berlusconi. Amandoi se lauda cu averea lor, cu stralucirea lor si cu femeile frumoase pe care le atrag. Diferenta fundamentala este ca Donald Trump nu se ia prea mult in serios in ipostaza de demagog, lipsindu-i autodisciplina si strategia pe termen lung. Este in mod limpede un narcisist care si-a scos orgoliul la o mica parada. Nu va dura mult, asa ca ii dorim distractie placuta.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu