24 Apr 2019 - 11:38       

 
Parteneri  

 

 * Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Ziarul Financiar : Facebook Home pentru Android risca sa erodeze profitul Google

miercuri 10 aprilie 2013
Autor: Andreea Anghel 10
.04.2013

Facebook, cea mai mare retea de socializare din lume, a lansat saptamana trecuta Facebook Home, o ?familie? de aplicatii care trimite Facebook in centrul telefoanelor care folosesc Android, scrie revista americana Wired. Lansarea nu a fost tocmai o surpriza, in contextul in care toata lumea stia ca Mark Zuckerberg (foto, la lansarea Facebook Home), creatorul retelei de socializare, si echipa lui lucrau in vederea ?acapararii? sistemului de operare Android, punandu-si amprenta pe experienta mobila a fiecarui utilizator. Noua aplicatie Facebook, conceputa in asa fel incat sa incante utilizatorii, reprezinta o schimbare importanta in tehnologia dispozitivelor mobile. Facebook Home reprezinta un nou tip de platforma software care se pozitioneaza intre sistemele de operare si aplicatii, este un sistem de operare bazat pe aplicatii, o noua tehnologie care va reprezenta viitorul.  Facebook Home este cea mai bine realizata familie de aplicatii de pana acum, care ii furnizeaza sistemului de operare Google o noua interfata si noi aplicatii folositoare pentru socializare, in acelasi timp avand o compatibilitate perfecta cu aplicatiile Android, inclusiv cele diponibile in Google Play. Facebook Home este dovada care arata ca o platforma realizata pentru dispozitivele mobile se poate adapta unei audiente specifice sau unui anumit context, scrie wired.com. Aplicatia Facebook Home nu este insa singura de acest gen. Tableta Kindle Fire a retailerului online american Amazon contine probabil cea mai remarcabila suita de aplicatii adaptate de catre inginerii Amazon. Programatorii au dezvoltat de asemenea astfel de aplicatii adaptate unor nevoi speciale si pentru dispozitivele care folosesc sistemul de operare iOS, un sistem mai putin adaptabil fata de Android. Pe masura ce familiile de aplicatii se vor extinde si se vor imbunatati vor ajuta la o mai buna satisfacere a nevoilor utilizatorilor Android si iOS care vor putea avea parte de experiente adaptate propriilor dorinte. De asemenea, creatorii de aplicatii vor castiga pe viitor aceelasi statut cu al producatorilor de sisteme de operare.

Kindle Fire, mai mult decat Facebook Home a mers pana la a scoate din sistemul de operare Google, magazinul Google Play, browser-ul de internet Google si contul de e-mail Google, inlocuindu-le cu aplicatiile similare ale companiei Amazon.

Totusi, Facebook Home opereaza cele mai multe schimbari pe baza sistemului de operare Android. Mai exact, multe dintre aplicatiile Andorid sunt lasate in spate, la o distanta de cateva click-uri de ecranul principal, ceea ce le face sa fie mai putin vizibile si prin urmare poate chiar deloc descoperite de utilizator. In schimb, continutul Facebook si chiar reclamele de pe Facebook vor aparea in prim-plan chiar si atunci cand utilizatorul are telefonul sau tableta blocate.

Acest tip de aplicatii pot eroda veniturile Google, care ofera sistemul de operare Android gratuit cu toate ca investeste mult in dezvoltarea lui. Aplicatiile, precum Google Maps, Gmail sau Chrome sunt cele de pe urma carora Google obtine bani, prin intermediul reclamelor afisate,  scrie wired.com.

Cu toate acestea, daca acest tip de aplicatii va intra intr-un conflict evident cu interesele producatorilor de telefoane mobile, ele ar putea sa fie interzise, ca in cazul Apple care a incercat sa blocheze anumite aplicatii Google pe magazinul iOS.


Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu