20 Ian 2018 - 16:57       

 
Parteneri 



 

 

 



* Prima pagină * Căutare * Contact *


Stire tematica: protectia consumatorului

Curierul național : Europa intoarce la 1 aprilie pagina celor 30 de ani de cote la productia de lapte

joi 02 aprilie 2015
Europa intoarce la 1 aprilie pagina celor 30 de ani de cote la productia de lapteMaria CapitaineTrecerea de la un model de economie administrata prin niste reguli la unul aflat sub puterea pietei, mult mai liberal, dar în care oferta nu va mai varia în functie de criterii de la Bruxelles si Paris, ci de legea cererii si ofertei, nu va avea loc fara lovituri, conflicte, fara opozitie
. "La toate esaloanele productiei de lapte si a derivatilor lui, subliniaza editorialistul cotidianului francez «Les Echos», vor cunoaste o revolutie ce se anunta cu câstigatori, dar mai ales cu perdanti"    Curios, Comisia Europeana nu se teme de o scadere a preturilor la lapte si la produsele lactate dupa abolirea cotelor. Ea studiaza si concepe un sistem de protejare a crescatorilor de animale în fata eventualelor fluctuatii ale preturilorAsa cum s-a anuntat, Comisia Europeana a trecut, de la 1 aprilie, la o noua etapa în liberalizarea sectorului agricol. Instituite în 1984, cotele la lapte, prin care erau fixate limitele maxime la productia de lapte a fiecarui stat membru al UE, au fost abolite si productia redevine totalmente libera. Cu exceptia zaharului, supus în continuare la cote fixe de productie pâna în 2017. Rezultatul: agricultura europeana va înfrunta de acum înainte concurenta mondiala deloc usoara, fara a mai exista vreo li­mi­ta de productie. Initial, cotele au fost introduse pentru a combate excedentele. Multi dintre europeni îsi amintesc ca, la sfârsitul anilor 1970, Politica Agricola Comuna (PAC) din acea perioada - care a dus la crearea, practic, a unor "munti de unt" - a facut obiectul unor foarte aspre critici. Garantându-se preturile la productie, politica respectiva a avut drept consecinta o imensa supraproductie de lapte si de produse din lapte, Comisia Europeana fiind obligata sa consume adevarate averi pentru stocaj sau ajutoare la exportul a mii de tone de unt si lapte praf. Asa s-a nascut ideea - apoi aplicata - a instituirii de cote la productia de lapte, care initial a avut ca efect reechilibrarea productiei europene. S-a ajuns la situatia de azi, când 90% din productia tarilor europene de lactate este consumata în Europa. Tarile din Nordul continentului european au fost întotdeauna foarte nemultumite de existenta cotelor la lapte. Ele doreau sa produca mai mult decât limitele ce-i fusesera impuse de Comisia Europeana. Franta, însa, a salutat instituirea cotelor, pe care le-a considerat un instrument ce-i asigura cresterea vitelor de lapte pe întregul teritoriu al tarii si pastrarea profitului obtinut din productia sa. Argumentele comisarului european pentru Agricultura, Phil HoganÎn conditiile actuale, irlandezul Phil Hogan (în opinia unora, Irlanda este printre cei foarte interesati de eliminarea cotelor - n.n.) considera ca sectorul european producator de lapte este pregatit pentru a înfrunta competitia mondiala. "Nu-mi este frica, a declarat el, nici de o supraproductie si nici de prabusirea pretului laptelui, întrucât cererea mondiala creste neîncetat si oportunitatile de dezvoltare sunt multiple", citând îndeosebi dublarea exporturilor europene catre Coreea de Sud în perioada 2010-2014 ( nu spune însa cine exporta acolo - n.n.). Hogan sustine ca sistemul cotelor practicat în ultimii 30 de ani a constituit mai degraba un obstacol pentru crescatorii de animale producatoare de lapte, inclusiv un purtator al riscului volatilizarii preturilor si al concentrarii sectorului în jurul marilor ferme. Hogan omite însa sa acorde atentie unor argumente similare invocate astazi de cei nemultumiti de abolirea cotelor. Chiar daca cere­rea de lactate în Europa este mare - 90% din productia tarilor UE - Comisia Europeana, mai spune Hogan, vrea sa  încurajeze si mai mult exporturile de lactate europene pe pietele internationale, ea fiind prima care cauta noi piete. În acest moment, China este cel mai mare importator de astfel de produse si se asteapta ca în urmatorii ani si tarile africane sa-si sporeasca importurile de lactate produse în UE. Suspendarea cotelor la lapte este însotita de masuri "de securitate"Comisia Europeana încearca sa calmeze temerile unor membri ai UE prin precizarea ca "masurile de securitate" împotriva unor efecte negative ale suspendarii cotelor la lapte vor fi mentinute, în special prin intermediul ajutoarelor rurale acordate pentru vacile din zona muntoasa, prin înfiintarea unui Observator european al sectorului lactatelor, iar Comisia Europeana negociaza cu Banca Europeana de Investitii (BEI) un sistem de credite pentru crescatorii de vaci de lapte, care sa-i protejeze în cazul unor prea puternice fluctuatii a preturilor.Cine se bucura si cine se considera "lovit" de abolirea cotelor Dupa ce 30 de ani ai trait sub un regim previzibil si foarte confortabil cu cotele europene, filiera producatoare de lapte basculeaza din 1 aprilie într-un univers al concurentei acerbe ce implica fluctuatie a preturilor, efectele mondializarii, ale industrializarii si multe alte riscuri. Aceasta trecere de la un model de economie  administrata prin niste reguli la unul aflat sub puterea pietei, mult mai liberal dar în care oferta nu va mai varia în functie de criterii de la Bruxelles si Paris, ci de legea cererii si ofertei, nu va avea loc fara lovituri, conflicte, fara opozitie. "Producatorii, procesatorii, distribuitorii, consumatorii... la toate esaloanele productiei de lapte si a derivatilor lui, subliniaza editorialistul cotidianului francez «Les Echos», vor cunoaste o re­vo­lutie ce se anunta cu câstigatori, dar mai ales cu perdanti".  În fata unei Frante extrem de îngrijorate (si nu doar ea – n.n.) de impactul desfiintarii cotelor la lapte, Irlanda, Marea Britanie sau mai ales Germania se bucura de aceasta libertate recâstigata în domeniul producerii si comercia­lizarii laptelui si a produselor din lapte. Ele - spun experti în domeniu - spera sa converteasca Asia si Africa la consumul de brânzeturi si alte produse din lapte european. Europa de Nord face de mai multa vreme presiuni asupra Comisiei Europene pentru a suspenda cotele la productia de lapte. Aceste tari sunt pregatite sa produca în maniera intensiva lapte standard la scara  industriala, având un unic obiectiv: producerea si punerea pe piata a unor lactate, în special brânzeturi, la preturi din cele mai mici posibile, utilizabile la sandvisuri, pizza - preparate consumate pe toata planeta. Aceste brânzeturi nu sunt scumpe, nu se lovesc de bariere sanitare si sunt îndeajuns de "neutre" ca gust pentru a patrunde inclusiv în palatele din întreaga lume. Franta, Italia si Spania au ales preparate mult mai diversificate si mai gustoase. Si aceste tari îsi apara specialitatile obtinute din lapte, nutrind spe­ranta ca prin rafinament vor avea succes pe pietele lumii. Franta are pe piata lactatelor niste campioni mondiali: Danone la lapte si iaurt, sau Lactalis la brânzeturi. Impactul suprimarii cotelor va fi, potrivit unor analisti francezi, limitat în cazul gigantilor internationali, dar foarte delicat este considerat impactul asupra micilor exploatatii agricole, zootehnice, precum si asupra întreprinderilor agricole mici si mijlocii.
Autor:

 
 
Înregistrare | Autentificare | Parola

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu